• Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: barekm [77.253.7.*]
    Nie chcę rozpętać gu....o/burzy i proponuję/proszę nie rozpoczynać na tym wątku licytacji , ale podyskutować o fundamentach .
    Mamy kolejne wezwanie na 1,45 i GI zakłada , że przecież między wezwaniami kurs wahał się1,10 - 1,30 więc niby nadal utrzymują wg nich dobrą ofertę (tak , wiem, że nie mogli obniżyć ) .
    Usiadłem na chwilkę przy oficjalnych komunikatach od GI , do reki kalkulator i poniżej coś do oceny :

Liczba akcji GI total = 65 753 888 szt obecnie .
    PROHUMAN - sprzedaż za 147 500 000 zł - to oficjalna cena z komunikatu GI
    - umorzenie zadłużenia Work/GI z poprzednich lat wobec Prohuman (tak jest w umowie sprzedaży)
    - dywidenda na rzecz GI = 3 615 300 000 HUF , przy zaokrągleniu 80 HUF/1 zł = 45 191 250 zł - info też komunikatu .

Spodziewane wpływy na konto w najbliższym czasie razem = 190 mln zł / wyraźniej = 190 000 0000,00 zł

Dalej sobie sami policzcie i z pełnym szacunkiem , niech mi już więcej niektórzy tu obecni forumowicze ?? nie wypisują bzdur o opcji +10-15 % do obecnej oferty GI .
    Jak - co jest możliwe - coś poknociłem w tym powyżej to proszę o spokojne wyprostowanie moich wypocin .

Jeszcze raz ponawiam prośbę o przybycie na NWZA 21.01.2022

Pozdrawiam wszystkich.
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~robinhood [37.249.3.*]
    Dokładnie... zadne 2 zł nie wchodzi tu w grę ... 1,5 mln akcji moich i moich znajomych jest juz zarejestrowane na WZA , a z tego co sie orientuje to ponad 10 % mamy lekko :)
    pozdrawiam
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~Kret [188.146.241.*]
    Ale nie chodzi o licytacje zobacz sobie np energe sprawdź wskaźniki zyski itd itd i co z tego jak większościowy ma podejście " i co nam zrobicie " i to do tego państwowy większościowy Orlen . Wiesz że stanowisko KNF jest bardziej sprzyjające delistingujacych niż mniejszościowym. Tylko blokada na walnym może coś dać . Gi mimo że firma zagraniczna ma maniery jak nasze Janusze i Grażyny. Oni stoją na stanowisku że oni uratowali firmę włożyli kapitał zaryzykowali i im się należą benefity bo Ty drobny akcjonariuszu jak by nie oni to miał byś 10 gr i syndyka na głowie. Trzeba zablokować uchwałę i tyle.
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~lukster [31.0.0.*]
    zablokować uchwałę to oczywista konieczność ale żeby coś od nich wywalczyć później to trzeba być partnerem do rozmów, trzeba mieć konkretne argumenty dlaczego po tej cenie nie sprzedamy, i pokazać wszystkie mocne strony spółki na przyszłóść i to uzasadnić. a skoro cena w okolicach 2zł jest zbyt niska to jaka jest odpowiednia??? ale taka realna do zaakceptowania teraz przez wzywającego???
    To że będą wpływy z dywidendy i sprzedaży Prohuman to jedno ale jakie jest zadłużenie firmy do spłacenia i wynik netto na tych operacjach i co zostanie na przyszłość po sprzedaży Prohuman?
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: barekm [77.253.7.*]
    Dokładnie - zablokować i czekać , dać żyć akcjom własnym torem .
    Co do GI - sami dali wielkie D..y , zamiast wpierw skupić od pana M do zera i dopiero inwestować to poszli skrótem , na pseudo słowo/obiecanki itp . Mają teraz bigos i chcą to rozwiązać naszym kosztem/utratą inwestycji . To nie FF się wycofał z umowy - jeśli kupujesz dom z prawem własności na 90 % , inwestujesz w niego bez udziału pozostałych właścicieli , ale jego wartość dzięki temu urosła i chcesz dopiero teraz wykupić pozostałą wartość 10 % to musisz się liczyć z ceną uaktualnioną ( o wartość po remoncie) a wręcz skorygowaną wyżej niż 10 % , bo staniesz się właścicielem całości ( do tego masz pomysł/pewny biznes i zarobek przy całości posiadania) i posiadacz tych 10 % o tym wie .
    O czym tu więcej pisać ?! - podstawowe prawa rynku i tyle .

Co do licytacji - jedynie nie chcę otwierać wora z szalonymi marzeniami , bo pomiędzy rozsądnymi opiniami zawsze pojawiają się wrzutki "pićset , trzytysi" itd .
    Ja jestem w grupie dla której pozostawienie stanu aktualnego i spokojny rozwój spółki będzie dla nas FF najlepszym scenariuszem , jest potencjał , jest klimat dla rozwoju i stabilnego wzrostu kursu w najbliższych latach .
    Jeśli jednak GI chce to zmienić to nie "tym tonem" i z przyzwoitym szacunem dla FF , "do tanga trzeba dwojga" , a ja na tą chwilę nie mam zamiaru pląsać do muzy , która mi nie odpowiada .
    Ktoś tu wspomniał o IPF/Provident , który przegłosował na walnym wycofanie akcji z obrotu na GPW (jesień 2021) .Jak przyjrzysz się ostatnim 24 mce na ich wykresie to zauważysz , że mogli to zrobić spokojnie pomiędzy 2,5- 4,0 , jak dla mnie wyszli "z twarzą" , gdy postawili na stole chyba 8,25 -pewnie nie wszyscy byli zadowoleni - rynek uznał to za godziwe i "tango zatańczono" , a w nim i ja coś popląsałem .
    Obecne wezwanie NIE JEST GODZIWE i skomentuję to cytatem z ust niezapomnianego Pana Kobuszewskiego z Dudka :
    " chamstwo w życiu należy zwalczać przede wszystkim siłom i godnością osobistą"

Dobra - kończę do czasu NWZA ze swoją argumentacją i przemyśleniami , bo wnet ktoś mi przypisze łatkę "naganiacza" .

pozdrawiam i zapraszam ponownie na NWZA do W-wy .

• Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~Rafi [185.157.14.*]
    Może ktoś liczy na 3-5 zł. Powodzenia. Ja zakładam podniesienie w ok 1,8-2 zł. I wtedy oddaję wraz ze znajomymi. Ok 0,5% akcji mamy... Cena podniesiona o minimum ok 20% i finał.... Uczciwa cena dla drobnych i dla GI Group!
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~xyz [172.225.187.*]
    złożyłem zlecenie na 10. Przy 5 będę się zastanawiał, co zrobić.
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~robinhood [37.249.3.*]
    przy 2,2 myśle że sporo osób odda , ale nie ja i moje ziomki :)
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~JaBolek [156.67.125.*]
    No bierzcie ode mnie marzyciele ! Jaj nie macie ? Mam tej paszy po 1,50 jeszcze cała kupę.
    mjusisz miec dosć dużo, bo inaczej bys Wuja nie ustawił :)
    bierzemy bierzemy , jutro zobaczysz :)
    Zlecenie WUJ tylko dla inwestorów z grubym portfelem
    Inna ważna zmiana dotyczy popularnych zleceń WUJ (warunek wielkości ujawnianej). Dodany został warunek minimalnej wielkości zlecenia wynoszący aż 50 tys. zł. Na polskie warunki to wysoki limit, który w praktyce wyklucza 95 proc. drobnych inwestorów. Oprócz tego władze GPW dodały ograniczenie co do wielkości wolumenu pojedynczego zlecenia. W przypadku akcji nie może on przekraczać 2 proc. wszystkich akcji wprowadzonych do obrotu.
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~John [83.28.241.*]
    Spółka została doprowadzona do skraju bankructwa. GI kupiło ją za przysłowiowy "psi grosz". Po drodze w ramach poprawy sytuacji ( oddłużenia) nastapiła sprzedaż takich aktyw jak: Antal, Słowacja i Czechy, Niemcy, Exact. Brak dyskonta z tytułu sprzedaży tych spółek a ich wartość wyniosła 200 mln zł. Umorzenie części kredytów! Restrukturyzacja zadłużenia. Wykup obligacji. Zawarte układy ratalne z ZUS, US i PFRON. Wpompowanie pieniedzy w spółke przez GI. Nikt o tym nie pisze. Spółka postawiona na nogi. GI dziś z pozycji siły chce się pozbyć mniejszościowego akcjonariatu. Liczyli sie z faktem posiadania mniejszsciowego akcjonariatu. Sytuacja rynkowa i prognoza dla spółki jest bardzo dobra. Wycena przyszłych przepływów pienieżnych jest tu pomijana a jest bardzo ważna z punktu wyceny wartości akcji. Nie jeden akcjonariusz nie chciałby sprzedawać akcji tylko chciałby czerpac korzysci z tytułu posiadania akcji w postaci np. dywidend. Tyle i ąż tyle...

• Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~Stoq [89.64.73.*]
    ty chyba liczyć nie potrafisz, z grubsza to jest tak, że nieudolny zarząd WSE nie potrafił albo z innych przyczyn nie wykonał działań naprawczych, w rezultacie GI przejął WSE za darmo!!!! dali grosza na początek, doradzili jak co zrobić, potem sprzedali część przedsiębiorstwa otrzymali prawie tyle ile wnieśli, ponadto kupili za grosze kilka podmiotów teraz ogrywają resztę z akcji, to są panowie z Włoch ale to już inna sprawa

• Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~John [83.28.241.*]
    rzeczowo nazywajac działanie GI - oskubali WS z dochodowych aktyw na czele z PROHUMAN. Dosłowonie WIELONICKOWCU. Dużo wątków zakładasz. Czyżby farbowany lis a może koń trojański...? Nie matrw się, polemizować nie zamierzam.
  • Re: Jaką cenę zaakceptujemy , aby się zgodzić z GI ... Autor: ~Ruda [188.146.241.*]
    No nikt akcji nie zabierze po delistingu dywidend także nie , więc może problem jest wyolbrzymiony.
[x]
GIGROUP 1,49% 2,05 2025-07-23 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.