• dywidenda Autor: ~tomi [81.219.84.*]
    Ciekawe jaka będzie przy kapitalizacji ok.180mln i zysku netto ok 110mln zł. ?
  • Fajna? Autor: ~STF [77.111.247.*]
    Może 2 PLN?
  • Re: Fajna? Autor: ~ktk [37.47.139.*]
    Raczej bliżej 4 zł.
  • Re: dywidenda Autor: ~Geniusz [172.70.34.*]
    Sądzę ,że przy zysku 180 mln powinna być w granicach 4 zł, na akcję.
  • Re: dywidenda Autor: ~inwestor [172.70.35.*]
    Dnia 2022-01-13 o godz. 21:08 ~Geniusz napisał(a):
    > Sądzę ,że przy zysku 180 mln powinna być w granicach 4 zł, na akcję.

Skąd te 180 mln zysku wg mnie około 110 mln za 2021.(IV kw 2020 - III kw 2021 - 100 mln)
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [87.205.35.*]
    Patrząc po kwotach jakie Spolka przeznacza na wypłatę dywidendy, wielka radością byłoby 1 zł na akcje.
  • Re: dywidenda Autor: ~Mikołaj [198.41.242.*]
    Na pewno będzie dywidenda nie mniejsza niż 1,5 zł. na akcję
  • Re: dywidenda Autor: bartloj [5.172.255.*]
    zejdźcie na ziemię chłopaki, dywidenda pewnie 60-80gr brutto, jak napisał kolega Fan max. 1pln brutto, co nie znaczy że nie warto mieć akcji STF
  • Re: dywidenda Autor: ~ktk [213.155.191.*]
    Weryfikacja prognoz. Dywidenda w przedziale od 0,7 do 1,2 zł.
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [195.205.61.*]
    4 zł brzmiało lepiej ;-)
    wpadło dziś troszkę akcji do koszyka:) a Wy jak? też dobieracie?
    zaczynają mówić o naszej kochanej spółeczce na forach takich byczków jak Bowim czy Cognor - jest dobrze,
    mam nadzieję, że koszyczki już pełne bo tu kierunek jest tylko jeden, hehe
    Chyba trafiłem ale tak na marginesie to się nie wysilili.
  • Re: dywidenda Autor: ~ktk [83.20.239.*]
    No i znowu zastanawiamy się nad poziomem dywidendy - tym razem za kolejny rok -2022. Słyszy się tu i ówdzie o 2 zł. To dla spółki nie jest jakiś większy problem, ale pytanie czy będzie taka wola. Ja skromnie obstawiam coś w przedziale między 1,1 a 2 zł. Po wynikach rocznych będzie można trochę więcej powiedzieć.
  • Re: dywidenda Autor: bartloj [5.173.168.*]
    W obecnej sytuacji trudno oszacować, prawdopodobnie powyżej 1pln brutto, w tym roku liczę przede wszystkim na wyraźny wzrost kursu, jedynymi akcjami które dokupiłem w 2022r były STF i IZS.
  • Re: dywidenda Autor: ~ktk [83.20.240.*]
    Ostrożne inwestowanie ma swoje zalety. Może się wiele nie zarobi ale ryzyko strat jest odpowiednio ograniczne - a to już dużo.
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.89.*]
    Niewiarygodne, kolejna sesja całą branża budowlana po 7-8-9% tu nawet nie jest w stanie +1%.
    Dramat nie spółka.
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [5.134.208.*]
    to co w takim razie tu robisz?

branża budowlana powiadasz... a może spojrzenie na inne stalówki? Wszystkie od -1% do +1%

Uwielbiam takie posty...
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.92.*]
    Przypomnę koledze że stalprofi ,posiada, izostal, który "powinien" też ugryźć kawałek tortu z KPO.
    Natomiast co tu robię?
    Nie wiem, teraz z perspektywy czasu widzę że to był duży błąd inwestycyjny, rozważałem polimex lub bydimex natomiast skusiły mnie ostatecznie wskaźniki c/wk i c/z.
    Założyłem że gdy KPO stanie się faktem taka spółka jak stalprofil będzie miała znacznie wyższy potencjał wzrostu. Niestety się pomyliłem.
    Czy dziś wyjść?
    Problem z płynnością a czy warto dziś kupić polimex mirbud torpol - nie wiem.
    Tam zysk na akcje nie będzie tak spektakularny jak tu ale ???

Onde - kapitalizacja 800mln zysk po 3q 2mln :) ale może kiedyś będą zyski...
    Stalprofil kapitalizacja 200 zysk 80 bo może będą kiedyś mniejsze zyski.

Już teraz wiesz co tu robię, zazdroszczę Ci samozadowolenia z inwestycji, która fundamentalnie powinna być wyceniana przynajmniej x2 a w rzeczywistości po roku nawet nie dogoniliśmy inflacji.
    Pozdrawiam
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    oczywiście oczekiwania są / były wyższe. Nie straciłem natomiast cierpliwości.
    Mnie natomiast chodzi o to, że jeżeli widzisz gdzieś większy potencjal na zysk, to racjonalnym byłoby chyba jednak wyjść ze spółki i nie mrozić tu kapitału. Ale to Twoja decyzja,

• Re: dywidenda Autor: ~on [195.164.162.*]
    Kiedyś tu też gniłem i czekałem...
    W którymś momencie się wyleczyłem, żadnej nadziei...
    W akcjonariacie Arcellor (tak jak stalprodukt) + pracownicy, marna dywidenda (względem zysków), zero rozwoju, zero przejęć, totalny brak chętnych do kupna zatem zero szans na wzrost - wystarczy obejrzeć wykres z kilku lat!
    Jedyny sens to trzymanie pod dywidendę ale 8-10% rocznie bez szans na wzrost kursu was zadawala?
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.89.*]
    Zapytam kolegę Fan
    Jak stalówki na giełdzie dziś?
    A jak stalprofil?
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Odpowiem pytaniem - jaki jest sens patrzenia na dzienne kursy? tj. czy to że niektóre spółki z danego sektora rosną jednego dnia oznaczać musi że wszystkie muszą się tak zachowywać?

I ponownie zadam drugie pytanie - czy kolega rozważał przeniesienie się na inne stalówki? Bo z tego co widzę, lubisz się umartwiać swoim nieszczęsnym losem akcjonariusza STF :-)
  • Re: dywidenda Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Ja dla przykładu się cieszę że nie rośnie, w ciągu ostatnich miesięcy, gdy wiele spółek z swigu urosło po kilkadziesiąt % (mirbud, polimex pcc unimot ) my stoimy, to takie oklepane inwestować aby zarabiać - każdy tak robi...
    Trzeba w życiu być oryginalnym i iść swoją droga, ja to i chciałbym aby spadło na 8 to 1zł dywidendy dałoby 12,5% a przy dzisiejszym kursie to tylko 10% :)

Ps. Czytaj sarkazm.
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.95.*]
    Jeszcze trochę i pożegnam się z tym śmieciem, niech Fani kupują I cieszą się posiadaniem.
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [87.205.195.*]
    Przekonaliście mnie, wasza wyszukana argumentacja i adekwatne porównania do innych spółek (np spoza sektora) sprawiła że przejrzałem na oczy i doznałem olśnienia. Stf to smiec! Teraz podpowiedzcie drodzy akcjonariusze w niedoli, co dalej? Jutro wszystko puścić PKC?
    Jakoś na tle branży też nie za bardzo to wygląda...
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.91.*]
    Chyba już nawet nie ma co komentiwac...
    Co ty na to Fan?
    -5% hoho
    Ynwestorzy nawet nie byli w stanie domyśleć się że 3q będzie na minus po aktualizacji wycen?
  • Re: dywidenda Autor: ~mn [89.64.48.*]
    110mln zł zysku netto?
    No to trochę ponad połowa z tego została
    Dokładnie 60%. Jest to wynik na poziomie jednostkowym. Jest duża szansa, że IZS poprawi trochę wynik skonsolidowany - może pod 85 mln lub lepiej. Tak czy siak zysk netto będzie stanowił połowę wartości rynkowej spółki. Czy to jest dużo to się okaże. No i druga sprawa to strata jest zrobiona księgowo poprzez przeszacowanie wartości zapasów.
    Powodzenia inwestorzy i spekulanci!
  • Re: dywidenda Autor: ~Fan [87.205.195.*]
    wynik z Q4 jest zdecydowanie rozczarowaniem, co tu dużo mówić.
  • Re: dywidenda Autor: ~Ja [31.0.91.*]
    Dlaczego rozczarowujący?
    Przecież było wiadomo że ceny stali spadały, kursy dolara i euro poleciały więc trzeba było spodziewać się odpisów.
    Oceniam wynik pozytywnie, oczyszcza sytuację na początek nowego roku,tu problem jest akcjonariat, totalna niechęć instytucji do spółki wycena na poziomie 0.28 wk to dramat, bankruty są wyceniane lepiej niestety w mojej ocenie nic się tu nie zmieni taka to spółka taki zarząd i taki akcjonariat.
    Dlatego ostatecznie opiscilem pokład, nie liczę na nic pozytywnego tu (jeśli chodzi o kurs nie o fundamenty - te są zdrowe).
    Niestety nasza giełda woli onde rafako biomed unimot pcc livechat Wirtualna Polska benefit itd.
    Tam zysk względem wyceny jest "imponujacy" ale inwestorzy zarabiają...
    Dziś przynajmniej wiadomo dlaczego ostatnio gdy cognor, bowim rosły tu nic się nie działo.
    Wtajemniczeni rozgrywali ten scenariusz, który widzisz dziś, zrzut, i powolne zbieranie akcji i nie po 11 tylko po 9,xx.

Reakcja rynku jakby spólka ogłosiła wniosek o upadłość - żenada pod każdym względem!!!

Teraz tylko potrzebny komunikat zarządu o 50gr dywidendy :) (choć i to może zbyt dużo...)
  • Re: dywidenda Autor: kingbrucelee [5.184.249.*]
    Zyski są tam, gdzie są obroty. Tu obrotów póki co nie ma więc siedzenie nie ma tu na razie sensu. Oczywiście cierpliwi zostaną kiedyś wynagrodzeni i zgarną cały wzrost, bo będą mieli akcje już od samego dołka, ale to pozorne zwycięstwo, bo czekając tutaj na ruch w górę, stracą kupę potencjalnych zysków, które były do zarobienia na innych spółkach.
  • Re: dywidenda Autor: ~stalowy [5.172.255.*]
    Owszem, zyski są przy obrotach..,
    jak takie nadejdą będą się realizować.
    Póki co jest w miarę cicho a to lubi pieniądz...

• Re: dywidenda Autor: bartloj [5.173.19.*]
    warto popatrzeć szerzej na całą grupę kapitałową, może jestem zbytnim optymistą ale spółka dla mnie przedstawia duży potencjał na najbliższe lata, mają gotówkę i możliwości, wycena poniżej 10pln jest promocją z której korzystam:)
[x]
STALPROFI -0,50% 7,92 2025-12-08 15:37:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.