iFirma urosla wzorowo i pomimo ze dywidenda jest co kwartał realnie jest dość niska, łącznie za 2021 nazbieraliśmy 34gr. Dla tych co wchodzili po 5-6zł, daje to 5-7%, ale jak ktoś wchodzi dziś po 28zł to ma dywidendy 1.3%. Ja wchodząc po 15.5zł (średnia), dostawałem ok 2%, wiec nie pokrywa mi to nawet inflacji. iFirma, pomimo ze to świetna spółka, przy dzisiejszej wycenie opuszcza portfel z zyskiej prawie 85%.
Przechodzę na spółki z dużą dywidendą ale też dalszym potecjałem do wzrostu. Dokładam Sevenet (stopa dywidendy 13%) i Eurotel (stopa 13%), i szukam kolejnej spółki o podobnym profilu. Jakby ktoś miał jakieś sugestie co do spółek z dysoką dywidendą i potencjałem do wzrostu kursu prosze o podzielenie się. Akcji i spółek wystarczy dla nas wszystkich.
Ale wymiatasz w tych procentach. Ja kupowalem po 3,5 i zebralem po drodze 75gr dywidendy, to ile to procent? Pokryje inflacje chociaż? Ja planuję sprzedać razem z Prezesem… albo nigdy :)
Jak kupiles za 3.5 to inna kwestia niz jak dzis ktos kupuje po 28zl. Z innej strony, Buffet zawsze powtarza ze jak dzis bys nie kupil a masz - to sprzedaj. Chodzi o alokowanie kapitalu tam gdzie jest lepszy zwrot za ryzyko, niezaleznie od ceny wejscia.
a jest gwarancja, że te spółki będę przez wiele lat wypłacać dywidendy ? Jak nie ma takiej gwarancji to nie opłaca się bo jest odcięcie i podatek od zysku z dywidendy.
Gwarancji nigdy nie masz, jest wiele spółek które przez 10 lat płaciły a potem nie zapłaciły (np Eurotel, w 2020 pierwszy raz nie zapłacił dywidendy od dekady, ale później wypłacił podwójną w 2021).
Prezes Atende ostatnio znów uchylił wiecej info o planowanym połączeniu, połączony podmiot ma mieć 250m zł przychodów (dzis Sevenet ma 100m zł), wiec mówimy o dużym integratorze i najwiekszym partnerze Cisco w PL. Jak napisał kolega wyżej, sztuka to siedzieć na d...ie i nie mieszać jak jest dobrze.