Ale skoro jestes tutaj przynajmniej jednym ze starszych, to odpowiem nawiazujac do starego postu: mcfly mial rację juz w marcu. Chcialbym, zeby tak bylo jak prognozowal :)
Siema. Na emocjach zaczęło mu się dwoić. W raporcie jest napisane < obecnie walory są notowane przy relatywnie niskim mnożniku P/E ( 4,5)przy założeniu zysku netto w 2021P 71,2 mln USD, prognozowana na 2021 stopa dywidendy wynosi 8,0 >. < Ostatecznie nasza docelowa 12- miesięczna wycena będąca kombinacją wyceny DCF oraz wyceny porównawczej w stosunku 70% do 30% rośnie o 23% do 39,80 ( poprzednio 32,4)>. J.V.
Kurde racja, ale face palm :(
C/Z jest wprost podane w dokumencie na ten i przyszle 2 lata (21:4,5 /22:4,6 /23:4,8). Nie przeliczylem i zalozylem, ze to przy prognozowanej wycenie za 12M.
Kajam sie: dotyczy to dzisiejszej rynkowej wyceny (a dokladniej rynkowej z dnia sporzadzenia raportu). Dzieki! Moze rzeczywiscie za duzo emocji
Ja wybaczam:)
Żeby było jak w tytule, to zysk musiałby wynieść około 120 mln$. Do tego jeszcze trochę brakuje.
Osobiście mam nadzieję, że dywidenda będzie większa niż 0,52$.
Rekomendacje sobie, a giełda sobie. Na przykład w przypadku Aliora żadna rekomendacja nie przewidywała aktualnej ceny tego waloru, wszystkie reko były dużo poniżej ;P
Asbis mimo że generuje wyższe zyski od Aliora, C/Z grubo ponad połowę niższe, płaci tłustą dywidendę, nie był w stanie nawet zbliżyć się do poprzedniej rekomendacji, a tu już mamy nową, dużo wyższą ;P
Żeby nie było, w portfelu mam mniej więcej tyle samo Aliora co Asbisu. Tam 50 % na plusie, tutaj kilka procent na minusie, chociaż subiektywnie uważam Asbis za fundamentalnie lepszą spółkę o dużo większym potencjale, jakkolwiek branże sa oczywiście tu nieporównywalne.