Jest planowo - dyskutowaliśmy o tym na początku września- liczba i cena emisyjna trafione. Dla mnie brakuje informacji - uściślenia zapisu o ograniczeniach w zbywaniu akcji. Zatem domagajmy się doprecyzowania informacji. No i teraz na papierze zaczyna się ostra jazda.
Tyle będzie wart papier przy C/WK = 1 Okazja do zakupu jest (była początkiem roku) poniżej tej ceny. Jesteś powyżej? Zostałeś ubrany przez spekulantów - gratuluję. Jak będzie emisja (a będzie, bo to p. Olga powiedziała w jednym z wywiadów) to cena będzie pewnie po 6 zł.
Przypominam, że Zarząd musi działać na korzyść Spółki, a chcąc pozyskać kapitał na rozwój na giełdzie musi zrobić emisję akcji czy tam obligacji. Na chwilę obecną z Naszej zabawy w giełdę Spółka nie zarobiła ani grosza - tak tylko nadmienię. Ja rozumiem, że przez ostatnie 2 lata ludzie się przyzwyczaili, że na NC można zarobić 1000% w miesiąc... ale jest już po "kryzysie" i raczej do szczytu górki jest już bliżej niż dalej. Poczekajcie miesiąc - zaczną się lockdowny, obostrzenia i reżim sanitarny. Znowu wszystko poleci w dół, tyle że tym razem już ulica się na fotowoltaike nie rzuci bo już raz została ubrana na Columbusie.
Także obstawiam, że kurs może polecieć w okolicę 5 PLN lub niżej i tam można rozważyć kupno.
Piotrze dla własnego dobra nie kieruj się nigdy radami z bankiera (zarówno optymistycznymi jak i pesymistycznymi). Tutaj nikt nie dba o Twoje pieniądze, a jedynie o własny interes. Ci co sprzedali będą doradzać byś również sprzedał, wtedy odkupią Twoje akcje taniej niż samo sprzedali. Gdyby nikt nie sprzedawał, moglibyśmy zacząć rajd z wyższego pułapu, gdyż gra dopiero się zaczyna. Czekamy wciąż na duży kapitał, bo póki co to tylko ulica tu siedzi. Mi osobiście wisi czy sprzedasz czy nie, bo nawet jak spadnie będę miał okazję do zwiększenia pozycji. Nikt nie wie jak to się potoczy, bo gdyby tak było nie siedziałby teraz z radami na bankierze, tylko na nas zarabiał popijając gdzieś na Karaibach drinka z palemką.
Na plus Saule na minus Columbus który traktuje ulice jak żyd, tyle w temacie, Columbus wykazał że nie dba o wasze pieniądze tylko swój interes, podobnie Ciszewski na 100% załatwią was, szkoda że Saule nie dba o swój prestiż :(
A widziałeś wchodzącą na giełdę spółkę, która miała C/WK=1. Może Allegro z C/WK>5? A skąd wartość 500mln zł. A jeżeli wycena będzie 1mld, albo 100mld, w końcu jak wróżymy z fusów to kazdy może założyć co chce.
Poczekajmy na fakty i dopiero je komentujmy, to już niebawem, może wytrzymacie.
Ale czemu 460 mln? Chodzi o ten zapis o 100 mln euro w umowie? Przecież to jest cena minimalna jaką spółka musi uzyskać do czerwca 2022, żeby January nie oddawał akcji za bezcen. Ta kapitalizacja może być osiągnięta dużo wcześniej, i to nie jest żaden docelowy/maksymalny pułap kapitalizacyjny przecież. Biegły może wycenić Saule na miliardy zł równomiernie, Suale było warte ponad 250 mln zł jeszcze zanim fabrykę otworzyli, a ile się od tamtego czasu wspaniałych rzeczy wydarzyło? I czemu c/wk =1? Tyle albo i mniej to może być na jakiś zapomnianych przez wszystkich spółkach które istnieją bo istnieją, a nie na nowej spółce z dosłownie, nie w przenośni kosmicznymi perspektywami.
Dodam tylko żeby sobie wszyscy spojrzeli na różne ipo (wcześniej przytoczyłem pepco ale zaraz mi ktoś napisze że nie mogę porównywać działającej firmy z saule… wystarczy że trochę poszukacie i zobaczycie wiele takich spółek) i jakie tam osiągali wyceny za jedną akcje przy dużo większej ilości akcji. Osobiście czuje się jakbym uczestniczył w tanim ipo.
Co do kapitalizacji to zobaczcie jak wycenili tą ekipe .. wierzycie że tutaj wycena będzie taka sama ?
Jasne możecie być sflustrowani bo kupiliście po wyższej cenie a tu dzisiaj minus, normalna zagrywka a zachowujecie jakbyście pierwszy raz uczestniczyli w czymś takim (jeśli tak jest to wybaczcie ale po wpisach strzelam że większości to weterani) jak ktoś jest tu dłużej to ma przyzwoitą cenę.
Olku, oczywiście, że Spółka może uzyskać kapitalizację 400 mln zł przed 2022. Natomiast moim skromnym zdaniem jest to w najbliższych miesiącach nie do zrobienia. Czy zauważyłeś ile odsłon mają np. wywiady z ludźmi ze Spółki? To są liczby poniżej tysiąca i myślę, że mniej więcej tylu inwestorów tutaj teraz mamy. Widać to również po obrotach, które są jak w warzywniaku. Moim zdaniem bez konkretnych (wykonanych) projektów nikt "gruby" nie zainwestuje tutaj dużych pieniędzy a bez tego kurs nie pójdzie w górę. Dlatego sprzedałem dziś swój marny pakiet akcji (przy okazji zrzucając kurs o 1,5 zł - masakra na tak małym wolumenie kurs zanurkował 10% w dół - szok - nie spodziewałem się) i czekam żeby odkupić niżej. Chętnych na akcje brak (nawet po takim "grubym" info), nie daje Ci to do myślenia? Ja się tylko cieszę, że nie zapakowałem się tutaj pod korek (w tym momencie jeszcze nie) bo jakbym dziś wywalił papier powiedzmy za 100k PKC (a wywaliłem za grubo ponad 20 i to nie PKC nawet) to gwarantuję Ci, że dziś mielibyśmy kurs jednocyfrowy i zawieszenie notowań. Taka to płynna spółka jest teraz. Do niczego nie namawiam - tak jak powiedział jeden z przedmówców: każdy tutaj dba o swój interes. A tak się składa, że mi nos podpowiada, że miałem za drogo i że jeszcze będę miał szansę tutaj obkupić się taniej. Aczkolwiek jutro ,pewnie jak na złość będzie 14 PLN za papier x) Pozdrawiam!
Z wykresu nigdzie nie widzę 1,5zl. Maks 1zl i to rzeczywiście na małym wolumenie. Na dużym rzędu 6000 sztuk PKC,.to ok 70 groszy w dół. Jeżeli sprzedałeś wtedy na samym dołku, to stresik co do jutro możesz mieć.
Tak czy siak, wg mnie animator (zakładam ,że nikt normalny nie wystawia akcji w pakietach po 2500 sztuk z różnica w cenie 5groszy) popsuł dzisiejszy kurs. Albo zrobił to celowo, by dać do zrozumienia, że jeszcze nie pora na rajdy, albo zwyczajnie dał D. i zamiast wystawić zlecenie na kupnie PKC 3000 akcji zachęcają resztę do górnych wideł, to wystawił swoje bobki, licząc że rynek zrobi pierwszy krok za niego. A wystarczyła iskra by to ruszyło, bo było kilku chętnych z palcem na enterze. Niestety te ciągłe pakieciki narobiły przez te tygodnie swoje, a że doszły kolejne, to nikt nie będzie kopał się z koniem. Zastanawiam się pod co ta gra. Czy kapitalizacja Blumerang w dniu ustalania ceny akcji z emisji ma znaczenie co do ich poziomu?