Całe to przejęcie i sposób jego rozegrania dla nasz jako akcjonariuszy jest ewidentnie niekorzystny, niejasny i podejrzany. Pojawiają się pytanie: dlaczego gł decydenci sprzedali akcje w cenie niższej niż wartość zysku - kapitału zapasowego, kilkadziesią % poniżej aktualnej ceny giełdowej
dlaczego spółka pożyczyła kilkanaście milonych tegoż zysku - to najmniej efektywny sposób zarzadzania tymi sporymi pieniędzmi
to wszystko jest nietransparentne i ewidentnie niekorzystne dla nas jako mniejszościowych, nic nie wiemy i nie mamy żądnych korzyści, które z pewnością były przy tej transakcji. Mi tu śmierdzi i to coraz bardziej.
niestety tak to wygląda mali zawsze tu byli ignorowani, czego przykłądem jest 1,5 roku na 1 fiksingu Zarząd przez lata działal na szkodę spóki, bo tak trzeba nazwać trzymanie milionów na lokatach, zamiast inwestować i rozwijać się a teraz wzięli i pożyczyli tę kasę Euvic, szkoda gadać to wygląda tak, jakby tylko do tego Wolnemu był potrzebny Eon do tych oficjalnych cen ostatnich transakcji nie przywiązywałbym wagi, to pewnie czysty zabieg optymalizacji podatkowej, pewnie pod stołem dostali resztę
Jednakowoż pamiętajcie że Wolny jest dobrym kumplem Ciszewskiego, więc tu może być jeszcze ciekawie
Faktycznie, na razie to słabo wygląda. Zostają jeszcze 2 kwestie: 1) EON zapowiedział w ostatnim raporcie że oczekuje pozytywnych wyników współpracy z Euvic. Ja to rozumiem jako możliwy wzrost przychodów. Na to pewnie trzeba chwilkę poczekać 2) Euvic chce przecież wejść na giełdę. Jeżeli teraz pokaże że nie dba o mniejszościowych i robi ich w konia to rynek to zapamięta i będzie z tym wejściem później trudniej
Nie jest powiedziane, że spróbują wejść przez Eon, łącząc się wcześniej Jest to możliwe, że skonwertują te 4 mln euro pożyczki na akcje Euvica i później się połączą po kolejnej jakiejś wymianie udziałów wg określonego parytetu. Może zdecydują się jednak na IPO?
Obawiam się że my, drobni nic nie zyskamy Kurs powinien latać w okolicach 30 zł, bez żadnej łaski tymczasem nie ma żadnego obrotu i zainteresowania spółką.....póki co