Od dawna dzielę mało popularny pogląd, że oze, w naszych warunkach, powinno być ukierunkowane nie na słońce i wiatr, a na (bio)odpady i g***o, gdyż tego mamy pod dostatkiem. Wreszcie mam wrażenie, że ktoś zaczyna się ze mną zgadzać. https://www.money.pl/gospodarka/pfr-i-pekao-zastepujemy-rosyjski-wegiel-rodzimymi-smieciami-6680747531242304a.html
PKN Orlen podał, że w ramach strategii dochodzenia do neutralności emisyjnej do 2050 roku rozwija nowy obszar swojej działalności, który umożliwi efektywne przetwarzanie odpadów komunalnych. Powstające w jego wyniku surowce byłyby wykorzystywane do wytwarzania produktów i półproduktów petrochemicznych oraz rafineryjnych. "Instalacja projektowana będzie tak, aby funkcjonować w systemie zero waste, dążąc tym samym do maksymalnego ograniczenia produkcji odpadów" - powiedział, cytowany w komunikacie prasowym, członek zarządu PKN Orlen do. operacyjnych Józef Węgrecki. (PAP Biznes)
Poruszając tego typu wątki na martwej inwestycyjnie spółce, dowodzicie jednej rzeczy. Nie rozumiecie, na czym polega inwestowanie będąc drobnym akcjonariuszem. Można kupić akcje spółki która wydobywa złoto i stracić na inwestycji, oraz zarobić inwestując w spółkę zajmującą się opróżnianiem lokalnych szamb. Rodzaj biznesu, branża czy obszar działanie ma drugorzędne znaczenie. Biorąc na tapetę wasz przykład, można przytoczyć spółkę PEP (wiatraki a zarabia), I BBIZEN biogazownia i upadłość).Może zastanówcie się na podanych przykładach dlaczego tak się dzieje Czemu akcjonariusze PEP są zadowoleni a ci którzy uwierzyli kiedyś Benderowi nie?
Paulinka, ciągle ta Twoja przenikająca gorycz… Przecież zarobiłaś ostatnio na JSW, wiec humor powinien być lepszy :) Chyba, że opcja rychłej korekty na węglu nie pozwala Tobie spojrzeć optymistyczniej również na MDI ? Cóż, czekamy na piątkowy raport, spojrzymy, czy kwestia kosztów sprzedaży ciągle jest szemrana…pozdrawiam :)
Paulince za skórę zaszedł ten bajkopowiadacz były prezes bender jak i wszystkim którzy uwierzyli w jego bajki . Tyle co ten gość zła narobił akcjonariuszom MDI to chyba ze świecą szukać drugiej takiej spółki na GPW. bender dobrodziej powinien swoim majątkiem odpowiedzieć za swoje dobrodziejstwa.
Witam. Na kondycję portfela nie mogę ostatnio narzekać. Prawie połowę jego wartości stanowią JSW i Bogdanka. Ale czy to znaczy, ze mam na inne spółki patrzeć przez różowe okulary? I tak jak tu na forum MDI czekać na zmiłowanie Boskie które może nigdy nie nadejść? Podałam wam swego czasu dobrego .konia do obstawienia i co? Który zaryzykował aby wygrać? Podejrzewam, że nieliczni, albo nikt. Wolicie się użalać nad sobą