• 32zł powinno być formalnością Autor: abcxaa [89.64.97.*]
    Po nowej rekomendacji Argus Research dotychczasowa prognozowana cena 32zł powinna być formalnością
  • Re: 32zł powinno być formalnością Autor: insider2 [31.0.59.*]
    32,40 zł z lipcowej rekomendacji DM BOŚ już się mocno zdezaktualizowało. Zysk netto za II kw. ogłoszony 12.08 przekroczył konsensus o ponad 17%. Ogłoszona zaktualizowana prognoza na 71-74 mln $ rozbiła bank i przekroczyła wszelkie oczekiwania analityków. Łatwo policzyć, że skoro Jakub Viscardi prognozował roczny zysk na 58 mln $ i wycenił przy tym akcje na 32,40 zł, to przy zysku na poziomie 71-74 mln $ ustalona taką metodologią wycena powinna być o jakieś 25% wyższa - czyli powinna już na ten moment przekraczać 40 zł. Argus Research wskazał w najnowszej rekomendacji 70 zł, bo przyjął wartość zysku na akcję z górnej granicy prognozy (74 mln$) i c/z na poziomie 14. W mojej ocenie jak najbardziej prawidłowa wartość, bo prawie dokładnie zbieżna z aktualną medianą wskaźnika c/z dla indeksu mWIG40 (na dziś 13,8). I do takiej ceny zmierzajmy ! :)
    Tytułem uzupełnienia - bo ktoś może pomyśleć, że nie zrozumiałem treści rekomendacji. AR wskazując P/E 14 nawiązuje do średniej branżowej i średniej wyceny porównywalnych spółek. Jedynie przypadkowo (a może nieprzypadkowo) wartość ta jest prawie dokładnie taka sama jak dzisiejsza mediana c/z w mWIGu. Równie dobrze można jednak wskazać w głównych indeksach GPW spółki z branży dystrybucyjnej oraz z branży IT o znacznie wyższej wycenie wskaźnikowej. Dystrybucja: Grodno c/z 15,6, TIM c/z 17,2, Neuca c/z 28,5. Branża IT: PSW c/z 19,2, R22 c/z 33,3, ASE c/z 16,1, LVC c/z 28,7 czy też Asseco Poland z WIG20 z c/z 15,2. Trzeba jednocześnie zaznaczyć, że wszystkie te spółki płacą znacznie niższe dywidendy niż Asbis. Wycena na poziomie 70 zł może więc wcale nie być "sufitem".
  • Re: 32zł powinno być formalnością Autor: ~Iuris [89.171.166.*]
    Dokładnie tak jak piszesz Insider - przyjmując zysk Asbisu na akcję w wysokości 1,33 $ i mnożąc to przez c/z na poziomie Grodna lub TIM otrzymujemy ponad 20$ za akcję. Inaczej mówiąc w mojej ocenie śmiało można by przyjąć godziwą wycenę powyżej 75 zł. Ale oczywiście nie jesteśmy uprawnieni do wydawania rekomendacji :)
  • Re: 32zł powinno być formalnością Autor: ~Rysiek [87.206.225.*]
    Pięknie się czyta Twoje hurra optymistyczne posty dzisiaj i wczoraj Insider
    Dla mnie "hurraoptymistyczny" to nacechowany przesadnym optymizmem. Uważasz Ryśku, że nie mamy z czego się cieszyć? Moim zdaniem wreszcie ktoś oficjalnie dostrzega rzeczywisty potencjał Asbisu. My podawaliśmy tu od dawna różne wartości, odbiegające znacząco od ówczesnego kursu - czym innym są jednak dywagacje hurraoptymistów na forum Bankiera, a czym innym wycena firmowana przez niezależną i renomowaną agencję.
  • Re: 32zł powinno być formalnością Autor: fif_111 [165.225.207.*]
    Dnia 2021-09-07 o godz. 08:59 insider2 napisał(a):
    czym innym są jednak dywagacje hurraoptymistów na forum Bankiera, a czym innym wycena firmowana przez niezależną i renomowaną agencję.

oj tam , oj tam! do policzenia ile jest 2+2 nie trzeba renomowanej, niezależnej agencji - My też to potrafimy zrobić ;)

ale czy 32 jest formalnością? imho, nie, nie jest.
    na temat godziwej wyceny zjedliśmy na tym forum zęby, ale wydaje mi się, że historia daje nam lekcję, że asbis póki co będzie dawał atrakcyjne % dywidendy, a do tego potrzeba niskiej ceny (takie słodko kwaśne uczucie).
[x]
ASBIS 2,32% 70,50 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.