xyz - też chciałbym aby rosło, ale rynek swoje. Sam mam śr. >5,45, ale żałuję, że nie wyszedłem >13,00. Patrz casus MRC, co z tego że MRC maj nadal zarąbiste zyski, jak marże potężnie spadają i w przyszłym roku może powrócą do przeszłości - moce produkcyjne oraz podaż rosną i przewyższają popyt. Tu się tego scenariusza nasze ynwestory obawiają, a że spekuła to wykorzystuje, to inna sprawa, aby zbić kurs i wejść taniej. Trzymam nadal, bo to musi wrócić do max.
Artykuł z Parkietu: "Analitycy nadal przychylnym okiem patrzą na akcje Cognora, który jest beneficjentem rosnących cen stali. Jak przekonuje BM mBanku, mimo ponad 150-proc. zwyżki notowań od początku stycznia stalowa spółka wciąż wygląda atrakcyjnie. – Wyniki za II kwartał okazały się rekordowe w historii i 58 proc. wyższe od naszych prognoz na poziomie EBITDA oraz 80 proc. wyższe na wyniku netto. Wysokie wykonanie naszych prognoz po I półroczu oraz dobre perspektywy na III kwartał implikują, że w całym roku można oczekiwać, że wynik EBITDA przekroczy 300 mln zł i będzie rekordowy w historii spółki. To jednocześnie implikuje, że Cognor obecnie notowany jest przy wskaźniku EV/EBITDA'21 = 2,5–3, co wskazuje na wciąż bardzo atrakcyjny poziom – uważa Jakub Szkopek, analityk BM mBanku."
Dziwny trafem to wszystko nie dotyczy Bowima czyli perspektywy na Q3, niskie wskaźniki, rekordowe wyniki itd. haha wygląda na manipulacje. Tak jakby Bowim wcale nie był beneficjentem sytuacji w branży :)
bajker zapakowany na cognorze. Zapomnieli analitycy dopisac ze one off .....jak swego czasu mercator , asbis i wiele innych tylko widzicie na cognorze i asbisie (Q4 2020 to nie byl one off!) anale zapakowane to perespektywy super....tiaaaa....gdzie indziej one offy....
porownanie mercatora z bowimem to nieporozumienie. Tam mamy gumowe rekawiczki a tu stal. Za duzo jest na gieldzie zeszlorocznych Januszy ktory sie na covidzie dorobili i teraz zadowala ich marne 5 % i kreca kolka. Przyjdzie tu do nas wiekszy kapital jak wejdziemy do swig80 to sie skonczy januszowanie. Z naszymi obrotami jestem pewien ze wejdziemy do tego indeksu juz w najblizszej relokacji