Porównajcie wskaźniki, ogromne straty na Develii oraz to, że Czarnecki działa na ogół na szkodę akcjonariuszy, przez co zmienił nazwę spółki, i nie ośmieszajcie się, podsuwając coś nie do przyjęcia ...
Może masz i racje...
Ale jakoś rynek Twojej opinii nie podziela, kwestia nawet wyceny obu spółek, obrotów, popytu tam a tu.
Zgoda że Marvipol jest atrakcyjna spółka niestety brak zainteresowania powoduje że jedno zlecenie kilkaset akcji zaniża kurs o 2%.
Jeszcze jedna uwaga, na dywidendę trafiło netto około 30mln nie rozbudziło to popytu, zatem większość inwestorów nie chce zwiększać swoich pozycji a wycena przecież jest na tle branży atrakcyjna- dlaczego?
Tajemnica może tkwić w tym co tu opisywał kiedyś Dovado - inwestjemy.pl że Marvipol sprzedał ponad 600 mieszkań Szwedom w grudniu a teraz ceny materiałów budowlanych idą w górę i on nie będzie w stanie przerzucić tego na nich więc mogą mu spaść marże .... to perspektywa dopiero na przyszły rok.... a w tym roku ... miał kosmiczne wyniki rok temu w III i IV kwartale ludzie się zastanawiają czy będą w stanie je w tym roku powtórzyć. Ot sporo zagadek .....
A to chyba nie jest do końca prawda z tym 100% ryzykiem developera... pytałem 2 osób z różnych firm robiących w developerce i obydwaj potwierdzali, ze wstępnie może być problem jak umowy są nietypowo podpisane z tym funduszem, ale jeśli chodzi o zmianę kosztów to normalnie większy problem ma wykonawca podpisujący wykonanie na ryczałt (z możliwością korekty przy „drastycznym” wzroście cen/kosztów) - bo to on może upaść - developer będzie miał wtedy opóźnienie i będzie zmuszony podpisać nowy (po wyższych kosztach) kontrakt z nowym wykonawca i wtedy idzie do klienta i informuje o opóźnieniu i zmianie ceny sprzedaży (ze względu na wzrost kosztów) i albo płaci kary za opóźnienie, ale cena za lokal jest już adekwatnie wyższa albo klient może się nie zgodzić na zmianę ceny i wycofać z umowy pewnie zbierając jakoś karę umowna, a lokal wraca do sprzedaży z nowa, wyższa cena ... Może ktoś ma jakieś inne informacje ale jak dla mnie ma to sens ... każdy z nas bazuje w końcu na jakiś opiniach, rekomendacjach albo przeczuciach ... powodzenia w inwestycjach
Skontaktowałem się, żeby potwierdzić to ryzyko, ze developer bierze na siebie materiały i jeden powiedział, ze u niego wykonawcy maja po swojej stronie materiały, drugi powiedział, ze zależy od umowy i od wykonawcy, ale w większości tez materiały są u nich po stronie wykonawcy ... jedyny problem, ze oni pracują w niedużych firmach developerskich i nie na rynku Warszawskim ... a tam praktyka może być inna - jeśli Dovado ma info odnośnie umów Marvipola to może mieć racje i ryzyko na materiałach może być po stronie developera jeśli tak jest spisana umowa
Rozmawiamy o Mokobotanice .Co do zasady wynagrodzenie ryczałtowe to wynagrodzenie które jest niezależne od rzeczywistego rozmiaru lub kosztów prac i polega na umówieniu z góry wysokości wynagrodzenia za daną inwestycję ze szczegółowym określeniem wykonywanych prac .Główny Wykonawca kalkulując cenę liczy swoją marża plus koszt robocizny poszczególnych podwykonawców Oczywiście nie znam umowy ale to można policzyć Heimstadem kupił 418 lokali za 253 mln ale z możliwością dokupu 60 lokali z zawartymi już umowami sprzedaży jeśli się wycofają dotychczasowi kupujący czyli jakieś dodatkowo 36 mln za 60 sprzedanych wcześniej lokali Wartość sprzedaży całej Mokobotaniki wynosi zatem 290 mln Grunt Marvipol kupił za 53 mln patrz raport Główne Wykonawstwo kupił patrz raport za 103 mln . .(Koszt materiałów to dotychczas około 50 % robocizny czyli 53 mln nie ma go w raportach )bo mamy koszty gruntu 53 mln i Główne Wykonawstwo 103 mln razem koszty 156 mln sprzedaż 290 mln Wyobrażajcie sobie że mają na mieszkaniówce marżę brutto 50% skoro zysk brutto na sprzedaży wyniósłby 134 mln Meszkaniówka to nie apartamenty mają normalnie 25 % marży brutto patrz raport CPU Rovera Park ale sprzedali pewno przy marży 20% bo im się to opłaciło spuścili 5% bo dostają kasę wraz z postępem prac plus zaliczka 30% więc odpadły koszty kredytowania tej inwestycji a więc koszty obligacji czy kredytu przez dwa lata po 5% Więc policzyli marżę brutto 20% co powinno daje im zysk brutto na sprzedaży 40 mln a nie 134 mln
Dnia 2021-06-30 o godz. 11:08 ~Adwersarz napisał(a): > Porównajcie wskaźniki, ogromne straty na Develii oraz to, że Czarnecki działa na ogół na szkodę akcjonariuszy, przez co zmienił nazwę spółki, i nie ośmieszajcie się, podsuwając coś nie do przyjęcia ...
Czarnecki już 4 lata temu sprzedał LC Corp... jak kupiły ją fundusze to zmieniły nazwę na Develia .... i ona z Czarneckim niema już kompletnie nic wspólnego nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Jak widać funduszom nie z zależy na zyskach, a może po prostu nie mają zielonego pojęcia o zarządzaniu takim biznesem, skoro w okresie niepowtarzalnej koniunktury miast dużych zysków, pojawiły się spore straty...
Dnia 2021-07-02 o godz. 16:27 ~Hihi napisał(a): > Dziś juz macie odpowiedź dlaczego gniot nie rosnie... > > 10 zobaczycie za 10 lat. > > Inwestowanie z Panem K. > > Ci z BAH coś o tym wiedza. :)
kogo odchodzi kurs za tydzien miesiac dwa miesiace ? :) hihihi za 2 lata bedzie tu 50 PLN zapisac w kajecie. rynek ma przed soba mega przyszlosc juz wczesniej byl niedobor mieszkan. A teraz kazdy chce byc singlem obecnie 25% polakow to single za 10 lat ok. 50% polakow to beda single poczytajcie analizy. Portale randkowe i feminizm robia swoje kobiety nie chca sie wiazac seks tak zwiazek nie i wice wersa....idziemy droga Szwedzka tam obecnie 51% gospodarstw domowych to gospodarstwa jednoosobowe (tendencja jest rosnaca w calej Europie) w Polsce obecnie ok. 25% ale widać że idzie fala mowilo sie o niedoborze ok. 2 milionow mieszkan czyli ze powinno byc 17 milionow ale jednak zauwazmy ze skoro polowa gospodarstw domowych to maja byc single (a docelowo pewnie jeszcze wiecej) to bedzie 10 milionow singli +10 milionow gospodarstw 2 osobowych (lacznie doroslych polakow jest ok. 30 milionow) wiec prosty rachunek potrzeba w PL 20 milionow mieszkan nie liczac imigrantow...czyli brakuje 5 milionow mieszkań i to ze kurs spadnie na miesiac czy dwa czy nawet na pol roku niech spadnie to nie ma znaczenia bo rynek jest skazany na sukces a tymbardziej Marvipol ktory ma najnizszy C/Z z sektora ;)
Marvipol ładnie wzrósł przecież do tej pory ludzie mają ponad 100% więc usiłują realizować zyski kłopot w tym że poza umówionym i transakcjami przekładania akcji w jakiejś spółdzielni .. obroty są mizerne i nie ma jak z niego teraz wyjść. Więc albo ludzie się uzbroją w cierpliwość i będą czekać alko spółka się skoryguje.
Inwestycja to lokowanie środków kapitałowych z perspektywą roku, kilku czy nawet kilkunastu lat. W roku 2000 kupowałem akcje LPP po 116 zł. Kupiłem ich wtedy za trochę ponad 10 000zł. Sprzedałem kilkanaście lat później, gdy ich cena oscylował w okolicach
7 000zł. za poniekąd tę samą jedną akcję...
Ty naprawdę wierzysz w to ci piszesz?
Spółka wypłaca 10% dywidendy i kurs zjeżdża o ponad 10% (nie licząc odcięcia 11.50-0.95= 10.5 a dziś nie sprzedasz po 9.5) I doszukujesz się problemu w ludziach mających 100% zysku...
Czekali na dywidendę aby stracić 10% ?
Spółka jest giełdowo martwa, totalny brak popytu jak ktoś poświęci 20tys akcji to zobaczysz 7zl w ciągu kilku sesju.
Porównaj np. Z Pozbud czy wyniki aż są tak rewelacyjne? Nie, tam są chętni do zwiększania udziału i zakupów u nas sam właściciel nawet nie kupuje więc kto ma?
Fundy, które przejechały Siena BAH u?
Zobacz jak spółka jest popularna:
Farm51 kapitalizacja wieksza niż Marvipol...
Zysków brak, majątku brak tylko marzenia może i realne ile dadzą zysku 20, 30 50mln?
Hihi ... Mam Pozbud i mam to porównanie, i wiem dlaczego wysiadałem z Marvipolu więc znam te obydwie spółki od podszewki ale nie mam nic do zarzucenia Ksiązkowi po prostu zrealizowałem swój zysk ponad 100% + dywidendę :))
Czekamy aż kapitalizacja chociaż wyrówna do wartości księgowej. Jest to jedyna tego typu spółka, której cena akcji zaledwie w dwóch trzecich sięga ceny właściwej, pomimo lepszej niż gdzie indziej perspektywy rozwoju i zysku. A przecież inwestycja to nie to nie ruletka, gdzie koło toczy się szybko, zaś kulka skacze bezwładnie, osiągając przypadkowy wynik...
Dwoją się i troją, by obniżyć kurs, by przejąć chociaż trochę akcji po zaniżonym do maksimum kursie, ale głupich i naiwnych już tutaj nie ma. Co istotne, pokazują tym samym, jak zwiększyło się zainteresowanie Marvipolem pośród większych inwestorów, a to świadczy również o tym, że spółka ma potencjał i perspektywy znacznie większy niż większości się tutaj wydaje...
Nie ma chyba co porównywać nie ta liga...
Torpol kilka sesji I wróci na 18 tu już nie zobaczysz 10 przez następnych kilka lat.
Zarabiając 80mln netto rocznie akcjonariat nie jest w stanie utrzymać kapitalizacji 400mln to kiedy da radę?
Przecież nikt nie broni nikomu tutaj kupować Torpolu czy jakiejkolwiek innej przewartościowanej spółki, której wskaźnik zaufania, czy też bardzo istotny wskaźnik Altmana, do pięt nie dorasta zaufaniu inwestycyjnemu Marvipolu. Inwestowanie w spółki typu Torpol, to zawsze pewna ruletka, ponieważ nie wiadomo, kiedy odwróci się trend zainteresowania graczy, pragnących ugrać jak najwięcej i jak najszybciej, goniących po różnych forach i próbujących to zainteresowanie jeszcze podnieść, bądź przynajmniej podtrzymać. Marvipol jest spółką z daleką perspektywą rozwoju oraz wzrostu, dlatego jest to spółka dla inwestorów, nie dla spekulantów czy też graczy, niecierpliwie oczekujących rychłego zysku, który częściej przekształca się w stratę...
Panowie nie przesadzajcie ta spółka nie jest przecież zła !! Inna sprawa to to o czym pisał tu Dovado-Investujemy.pl. Jakie po wzroście cen materiałów budowlanych pozostaną marże na tych mieszkaniach które kupili już Szwedzi a które są dopiero budowane, ale tego się teraz nie dowiemy to będzie w wynikach za 2022 i 2023.
A innych spółek z branży wzrost cen materiałów nie dotyczy?
Trakcja, wspomniany tu Torpol, Erbud, Mirbud, Pozbud oni mają swoją hurtownie z tanimi materiałami?
Większość w/w spółek czy też inni developerzy np. DDEV jest notowana o wiele wyżej niż Marvipol (c/z c/wk) mimo tego wciąż rosną więc dlaczego Marvipol . mimo tego że jest relatywnie tani spada?
A czy trakcja sprzedała w grudniu 2029 700 mieszkań ? Jemu chodziło o to że ceny transakcji z tamtego roku mogą być w porównaniu do kosztów oddania tych mieszkań za rok zbyt niskie bo wzrost cen materiałów budowlanych odbywa się właśnie teraz.
Drogi kolego Zakar,
Trakcja nie sprzedała 700 mieszkań z prostego powodu - nie jest to obszar jej działalności.
Może tego nie wiesz ale każda z firm budowlanych zawiera kontrakty, wspomniana Trakcja (jak i inne firmy budowlane) realizuje i będzie realizować kontrakty zawarte w 2018, 2019, 2020 roku także problem drożejących materiałów dotyka ja znacznie bardziej niż developerów.
Ps. Pamiętasz Co wydarzyło się po Euro, polimex hydrobudowa ...
Rynek w orYpadku spółek z tej branży nie dostrzega ryzyk (mirbud erbud pozbud.....) a obawia się o Marvipol - wybacz ale Twoja opinia nie przekonuje mnie.
Pozdrawiam
Zerkam na notowania, oczom nie wierzę padlina wciąż powyżej 9!
Gratulacje dzielnie się bronicie!
Ostatnio byli chętni na duże pakieciki po 9.6, 9.4 a dziś brak nawet na małe po 9.2 ufff ciężko ale już za chwile za moment zmiana kodu na 8.
Taka to spółka taki to właściciel, zgarnął 20mln dywidendy I ma w nosie swoją spółkę nie jest zainteresowany reinwestowaniem... a wy kupujecie i trzymacie z nadzieją:)
Nie ogarniam.
Drogi kolego on to nie był mój pomysł i nie ja zwróciłem na to pierwszy uwagę to Dovado - inwestujemy.pl pierwszy napisał tu o tym ja mogę tylko stwierdzić że coś w tym jest i miał trochę racji. Zresztą widać to po kursie... Marvipol nie wraca do ceny powyżej 10 zł ... rynek coś dyskontuje... być może właśnie te niższe marże ...
Wakacje to okres stagnacji i marazmu, jak również wyczekiwania. Wielu inwestorów przed urlopem redukuje lub spienięża swój portfel, by zyskać spokój, lecz także z obawy przed kolejną falą epidemii, o czym coraz głośniej w mediach, więc niewiele to ma wspólnego z potencjałem, perspektywą, ani z obecną wartością danej spółki. Jest to też okres pewnej dezorientacji, jak również potrzeby zdobycia pieniędzy na drożejące koszty wakacyjnego wyjazdu, co mnie płochliwym i bardziej świadomym daje szereg okazji do wzbogacenia portfela o taniejące, chociaż w dalszym ciągu cenne walory. Jesienią wielu inwestorów będzie odtwarzać bądź przebudowywać swój portfel...
Spada, bo ktoś od chwili odcięcia dywidendy regularnie, codziennie zbiera małymi pakiecikami... długo terminowo przygotowuje sobie bazę do wystrzału na 3/4Q i dywidendę za 2021 r. Czwany lis, warto go naśladować i też grać na spadki. przynajmniej raz w tygodniu coś wpadnie (a to 200, a to 400 akcji). Miłego dla kumatych
Spada bo spadają marzę deweloperów którzy nie są w stanie przenieść całych podwyżek materiałów budowlanych i wykonawstwa na klientów. A Marvipol jest w jeszcze gorszej sytuacji bo sprzedał 700 mieszkań w grudniu 2020 a teraz musi je wybudować przy drożejących materiałach budowlanych :((
Tymczasem wciąż rośnie popyt, mimo wzrostu cen mieszkań. Ten trend, jak tłumaczą analitycy rynku, wcale się nie zmniejsza, ponieważ daleko nam jeszcze do średniej unijnej, do której w ostatnim czasie wzrosły ceny samochodów. Osobiście wolę inwestować w nieruchomości niż w auta...
Ja nie twierdzę że nie ma popytu na mieszkania... Tylko się zastanawiam czy w obecnej sytuacji rosnących kosztów Marvipol zdoła utrzymać marże na sprzedane już w tamtym roku 700 mieszkań.
Według mojej wiedzy to Marvipol w obecnej chwili obniżył i dalej obniża koszty, a podnosi marżę... może się nie znam i nie jestem biegły w rachunkowości, ale na moje oko czeka nas miłe zaskoczenia. Cała dyskusja wygląda jak naganianie ludzi co nie do końca się orientują, by sprzedawali walor poniżej wartości.
Można sobie policzyć: Liczba akcji: 41 652 852 szt. Free float: 21,74% Wartość księgowa: 564,72 mln PLN Zysk operacyjny 12M: 92,96 mln PLN Przychody 12M: 441,93 mln PLN Aktualne C/WK 0,68 Kroczące C/ZO 4,14 Kroczące C/P 0,87 Kroczące C/Z 5,01
Jakbym nie liczył to wychodzi mi wartość akcji na poziomie 13,55 PLN
...co oznacza, że mamy do czynienia z niedowartościowaniem i najbliższa korekta będzie tylko na in plus. W perspektywie 24m nie widzę żadnych dużych ryzyk (albo przynajmniej mi o nich nie wiadomo).
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo że ktoś chce zarobić. Wolumen na poziomie 46 568 szt. (średnia, 1M) sugeruje mi, że ktoś tu kręci mocno, aby tworzyć opinię "o jak jest żle, gniot spada, będzie 7, sprzedaj, sprzedaj" a sam w tym czasie dokupuje codziennie.
Wyprowadźcie mnie z błędu argumentami, proszę jestem otwarty na dyskusję merytoryczną!