Nie wiem skąd tu tylu przekonanych ze firma jest zła i będzie spadać.... ciekawe ... Naprawdę nie wystarczy wam ze spółka spokojnie sobie pracuje i płaci ponad 10% dywidendy ? Dużo jest spółek które płacą więcej ? A przecież wypłacili tylko połowę zysku druga połowa została firmie na rozwój. Naprawdę dużo znacie takich spółek które zarabiają 20% swojej wartości rocznie i połowę wypłacają akcjonariuszom ?
No cóż ludzie powinni patrzeć na kasę ... jak spółka zarabia i dzieli się z akcjonariuszami i to niezłą dywidendą to powinni być zadowoleni ale skoro tu sprzedają już poniżej 9,20 znaczy ze mają albo lepsze firmy .... albo nie do końca wszystko sobie dobrze przemyśleli ... ale cóż każdy dba o swój portfel.
Nowy on czuje wałek my za kilka dni będziemy mieć kasę na koncie .... a za rok podobnie ... tu piszą niezbyt rozgarnięci ludzie teraz ... cóż takie czasy
Novy problem jest raport analityczny BOSia zgodnie z ich prognozą zysk byłby 25 mln w 2021 ia dopiero w 2022 118 mln a zgodnie z polityka dywidendowa spółka w przyszłym roku wypłaci 30 % z tego zysku z 2021 To policz ile przeznaczy na dywidendę mln
Co by nie pisać to zachowanie spółki niestety przypomina najgorszego śmiecia z nc. Miałem nadzieję na fajną, stabilną spółkę na longa, jak patrzę dziś na notowania i spadek (najgorszy z całego swigu) to nie ukrywam że utwierdzam się że popełniłem błąd. Wysoka dywidenda, zmiana wynagradzania prezesa, potężna baza mieszkań do sprzedaży przekonała mnie do spólki niestety wygląda żałośnie -5% a czy to już dno na dziś ?
Nie wiem jaki będzie zysk firmy ... ale sama firma podaje że:
Na dzień 31 marca 2021 r. Grupa Kapitałowa posiadała 1 133 lokali mieszkalnych i usługowych, dla których do końca I kw. 2021 r. zostały zawarte umowy sprzedaży (warunkowe, rezerwacyjne), ale nie doszło do przekazania lokali nabywcom. Wartość zawartych umów netto to 681,3 mln zł, z czego 248,6 mln zł to wartość umów sprzedaży lokali, które mogą zostać sfinalizowane w 2021 r. i rozpoznane w wynikach Grupy Marvipol Development za ten okres, przy założeniu, że pandemia COVID-19 nie wpłynie negatywnie na realizację potencjału przekazań.
248,6+50,6=299,20 z samych mieszkań... Trudno mi oszacować magazyny....
Wiec jeśli firma nie będzie rozdawać tych mieszkań za pół darmo to będą zyski
Zyski będą ... problemem z godziwa wycena tej spółki jest taki, ze fundusze i analitycy boja się jej przez biznes magazynowy - zgadzam się, ze analiza przyszłości na tym rynku jest trudniejsza ze względu na specyfikę branży niż mieszkaniówka ... tak jak ktoś pisał wcześniej chyba tylko BOS stara się tu robić wycenę ... im będzie więcej mieszkaniowki w portfelu i jeśli marże się utrzymają to będzie więcej wycen analityków D.M. i fundusze się tu zleca (dywidenda), a cena pójdzie do wartości godziwej ...
Było dobrze, dopóki nie rzucili się na zakup akcji, dołując je najpierw, by kupować po obniżonej cenie. Wskażniki rewelacyjne, tym bardziej, jeśli porównać je z naprawdę przeszacowanymi spółkami, będącymi wciąż w modzie, perspektywa wręcz nieograniczona, zwłaszcza, że Marvipol oprócz mieszkań buduje poszukiwane teraz bardziej niż kiedykolwiek powierzchnie magazynowe, w czym na naszym rynku jest bezkonkurencyjny. Byłoby jeszcze lepiej, gdyby nie nazbierało się tutaj zbyt wiele trolli, które starają się temu zaprzeczyć, stawiając kłamliwe i prymitywne, przeczące temu tezy...
... I żeby nie było uważam, ze spółka jest sporo więcej warta, a ze jestem w akcjonariacie od ponad 3 lat (Średnia 4,2) to jeszcze chwile tu posiedzę bo uważam, ze będzie warto ...
Komuś bardzo zależy by przed wypłatą dywidendy obniżyć wartość akcji :-) Obserwujmy co się będzie działo pierwszego i drugiego dnia po wypłacie dywidendy - cena pewnie będzie szybować do góry, nawet do 13-14 PLN.
Niestety ja już sobie zakupiłem (trochę głupio, bo mogłem poczekać i kupić teraz taniej - ale tak zawsze jest). Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
No cóż chcieli koniecznie sprzedać za prawie 3 mln akcje taniej aż do 9,20 (gdzie były największe obroty) udało im się !! Ich kasa ... mogą sobie tracić jak chcą :))
Jednak nie wystarczyło wypłacić dywidendę na poziomie 10% potrzeby akcjonariuszy są większe... może info o sprzedaży kolejnego magazyny jak ten poprzedni za ponad 18 mln euro by tu pomogło... A przecież Marvipol ma jeszcze kilka takich na sprzedaż właśnie je kończy budować i komercjalizuje jak wynajmie całą powierzchnię następnych magazynów to pojawią się informacje o ich sprzedaży ... to tylko kwestia czasu.
No cóż niektórzy próbują odkupić ... wiec ... teraz będą różne teksty tu na forum. Ze spółka kiepska itd itp .. ale Marvipol sam sie broni dobrymi wynikami i dywidendą na poziomie 10% !!