Witajcie Rządowe zamierzenia w sprawie PPK i OFE wchodzą powoli w decydującą fazę , z jednej strony zaczną powoli wpływać środki , z drugiej likwidacja OFE przejdzie od zamiarów do czynów - z tej okazji pozwoliłem sobie na wytyczenie możliwych wariantów rozwoju sytuacji. Z uwagi na trwającą hossę za Oceanem w ramach której w piątek poprawione zostały szczyty na Nasdaq i S&P500 możliwe że zaczniemy w poniedziałek wyżej - możliwe punkty docelowe z mojej analizy WIG20 Poprzedni szczyt czyli około 2238 , potem 2279 , 2352 , 2425 Wsparcia poprzedni dołek czyli 2176 , potem 2150-2148 , 2132. pozdrawiam i życząc sukcesów przestrzegam przed łapaniem spadających noży.
Spadające noże to np. CCC. Spółki handlowe (CCC, LPP, Dino) są wyceniane znacznie powyżej fair value a spółki surowcowe (JSW, KGHM) znacznie poniżej. Jest na GPW tez "perełka" - spółka o P/E = 250 czyli CD Projekt. Nikt jeszcze nie zabrania kupowania tej spółki po 250 zł i sprzedawania JSW po 19 zł, mamy przecież wolny handel na regulowanym rynku. Ten rynek jednak nie jest jak się wydaje regulowany przez przepisy ale przez widzimisię Kierownika. Co do prognozy to przewiduję maksimum w tym tygodniu na poziomie 2250 pkt a minimum 2220. Mała zmienność ? Kierownik pilnuje aby konie nie skakały za bardzo. Jak Orlen rośnie to wysypuje Aliora, Jak Orlen spada to pompuje CD Projekt. Bilans musi się zgadzać.
Dnia 2019-11-03 o godz. 12:55 ostry- napisał(a): > Witajcie > Rządowe zamierzenia w sprawie PPK i OFE wchodzą powoli w decydującą fazę , z jednej strony zaczną powoli wpływać środki , z drugiej likwidacja OFE przejdzie od zamiarów do czynów - z tej okazji pozwoliłem sobie na wytyczenie możliwych wariantów rozwoju sytuacji. > Z uwagi na trwającą hossę za Oceanem w ramach której w piątek poprawione zostały szczyty na Nasdaq i S&P500 możliwe że zaczniemy w poniedziałek wyżej - możliwe punkty docelowe z mojej analizy WIG20 > Poprzedni szczyt czyli około 2238 , potem 2279 , 2352 , 2425 > Wsparcia poprzedni dołek czyli 2176 , potem 2150-2148 , 2132. > pozdrawiam i życząc sukcesów przestrzegam przed łapaniem spadających noży.
Opory widzę na linii luty 2018 - 2625, maj 2019 - 2400, sierpień 2019 - 2350. Wsparcie widze na linii marzec 2009 - 1330, październik 2016 - 1700.
Manewr po otwarciu ciekawy. Należało się takie otwarci ale należało się też go utrzymać. A skoro tyle oddali to po co skok ? Tylko po to by zgarnąć SL ?
Może masz rację. Pomijając jak to wygląda to patrząc na okoliczności zewnętrzne można by rzec - jak nie teraz to kiedy ? Sknocić kolejny raz to by już nie wypadało. Choć by należało ostatni szczyt o jakieś 20 -30 pkt. poprawić.
JSW poki co boryka się z ciągle spadającymi cenami węgla. Dodatkowo wybicie dołem z trójkata, coś podobnego jak na CCC z tą różnicą że spółka obuwnicza pokazała wyniki, Śląska spółka ma to jeszcze przed sobą. BTW, ciekawe czy Janki pomogą sięgnąć dzisiaj 2250+?
Ostatnim razem na takim ruchu spadkowym na JSW dużo niżej kupowałem ostatnie akcje choć zaczynałem z tych okolic i wydawało mi się że niżej nie będzie. Teraz trochę inaczej na to patrzę i mam obawy czy taki wzrost jak ostatnio się powtórzy.
Proszę o podpowiedź jak są oznaczone kontrakty na indeksy sektorowe , np. na WIG.MS-FIN , bo nigdzie nie mogę znaleźć ani nazw tych kontraktów ani notowań. Myślałam , że analogicznie jak FW20 ale nie umiem ich znaleźć nawet w spisie pochodnych na GPW. Dzięki
Warszawska Giełda Papierów Wartościowych z dniem 30 września wprowadziła do obrotu nowe kontrakty terminowe, w których instrumentami bazowymi są indeksy WIG.MS-FIN (symbol FFIN), WIG.MS-BAS (FBAS), WIG.MS-PET (FPET) oraz WIG.GAMES (FGMS).
Jest galopująca hosanna na GPW.!!!!... własnie zauważyłem że w ujęciu rocznym GPW weszła na zielony kolor!!!! Właśnie teraz w ujęciu rocznym mamy +0,01%!!! Czy to nie wspaniałe?? przecież jak ta hossa będzie tak trwać to za 10 lat będzie już +1%..!!! A za 100 lat??? taaak... spójrzmy prawdzie w oczy- jeśli jestem tak dobry z matematyki na jakiego wyglądam to... to będzie całe 10%!!!!
Biorą wszystko co się rusza nie patrząc na cenę. Mogą podciągnąć nawet na 2300 w tym ruchu. Jedyna rozsądna pozycja to długa. Można za to kontrować spółkami. Lotos po 97,40 to sporo i jak zacznie spadać to ta spółka spadnie najbardziej. Jednak krótkie nie teraz a z poziomu ok. 98 zł. Ciekawy będzie wyrok w sprawie znanych "frankowiczów". Po wyroku może spaść PKO i inne banki.
Może i zagranica ciągnie ale po PLNie tego nie widać. Raczej bym stawiał że to jakieś krajowe fundusze na początek miesiąca. Bywały już takie sesje że pierwszego dnia popyt był duży a potem w kolejne siadał.
Dnia 2019-11-04 o godz. 14:19 ravcio napisał(a): > Po co teraz wnikać kto wchodzi. Trzeba żyć chwilą i korzystać z tego co jest.
Widzę , że zmieniasz podejście , jakiś rok temu , czy jeszcze wcześniej pisałeś , że nie zajmujesz pozycji jeśli nie wiesz jaka jest przyczyna zachowania kontraktu
Zosia trochę mi się sposób gry zmienił. Grając na krótki okres nie zastanawiam się. Patrząc na średni okres to już dawno należało nam się takie odbicie bo rynek był bardzo sponiewierany. Obecnie zastanawiam się skąd taki optymizm na bazowych i tu jest klucz co dalej.
Moim zdaniem pompują LOP zanim banki pokażą wyniki i nie tylko same wyniki ale perspektywy , bo już pisali że zaostrzają kryteria kredytowe . Muszą też wypowiedzieć się w sprawie rezerwy na wyroki ( TSUE ). Zostało tylko kilka dni.
Nie wiem jaki jest cel ale u nas zastanawiam się kiedy dadzą sygnał do odwrotu i myślę o S na krótko. Jakaś cofka być musi i jakoś obecne poziomy mi pasują.
Własciwie nie było cofki przez cały dzień...tak więc wydaje się że to nie byki miały tyle optymizmu ile misiom brakło pesymizmu... widać to np po KGHMie koncówke obstawiam na poziomie 2276-78
..Możliwe... choć ni w ząb nie rozumiem tej zasady... Czyli jak jest nagły wzrost to ucieczka...ok, niech będzie No ale żeby było sprawiedliwie to trzeba powiedzieć, że jak jest nagły spadek to jest odwrotność ucieczki..czyli zbiorowy zakup akcji...czy tak??
Nie wzrost - ale wyciąg wbrew fundamentom. Pokazaliśmy dzisiaj fatalne PMI , PLN się osłabia a w kolejnych dniach wyniki podadzą banki .. Janki wdrapały się przed sesją na wielką górkę , więc w sumie W20 powinien spadać na łeb na szyję - ale rośnie na przekór dlaczego .. ??! ... na to niech każdy logicznie myślący człowiek odpowie sobie sam
Można to nazwać również short squeez , choć na takim płytkim rynku to się raczej mija z celem ... żadnego misia nie wystraszyli .... LOP rośnie.
Niech mi wolno będzie wtrącić kilka uwag, które są tylko wynikiem moich przemyśleń, żeby nie powiedzieć fantazji: 1. Na banannie (szumnie nazywanej przez niektórych Giełdą) - fundamenty nie znaczą za wiele- dominuje całkiem prosta zasada: - co spadało będzie rosnąć- a co rosło będzie spadać 2.Nie można przecież powiedzieć, że dziś był bezsensowny wyciąg- po prostu bananna miała duże zaległości we wzrostach w stosunku do wzrostów na innych giełdach- i tyle...miśki to zauważyły i zaczęły zamykać swoje Ski....i tak się napędzały 3.To, że Janki biją znowu rekordy- wcale nie musi znaczyć, że zaraz spadną - przecież rekordy biją już od 8 lat- i mogą spaść jutro- ale mogą też bić następne rekordy przez następne 8 lat 4.A to że LOP rośnie nie znaczy dokładnie nic- nie wiadomo przecież jakie pozycje rosną- czy L czy S
No ale nie trzeba się od razu obrażać... Na tym własnie polega gra na każdej giełdzie ( także na takiej banannie)...że są rózne punkty widzenia i rózne decyzje... potem one spotykają się w czasie sesji i kształtują wykresy...