Proszę o informację jak założyć działalność gospodarczą i jaki jest tego koszt?
PS. Czy pracuje ktoś w ubezpieczeniach i prowadzi własną działalność, będę wdzięczny za przykłady funkcjonowania w tej branży
zapraszam do zapoznania sie z poradnikiem
http://www.twoja-firma.pl/poradnik-pierwsze-kroki.html
http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1,zakladanie-dzialalnosci-gospodarczej.html
pozdrawiam
pw Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zapraszam do zapoznania sie z poradnikiem
> http://www.twoja-firma.pl/poradnik-pierwsze-kroki.
> html
> http://www.twoja-firma.pl/artykuly/1,zakladanie-dz
> ialalnosci-gospodarczej.html
> pozdrawiam
prosze o udzielenie mi informacji jak otworzyc komis z ubraniami bo ciezko mi sie w tym polapac.dziekuje.
WITAM, Chciałabym założyć działalność gosp. polegająca na sprzedarzy odzieżą damską narazie myślę sprzedawać po targach ale niewiem do kogo mam sie zwrocić o pomoc. Może ktoś z was mi pomoże?
>
>
>
może ktoś zna odpowiedż na następujące pytania ;
*jeśli chcę organizować szkolenia dla firm ( znależć ośrodek , dostarczyć materiały , znależć trenerów)jaki numer PKWiU powinna mieć moja firma ?
*jeśli chcę organizować spotkania profilaktyczne dla szkół połączone z rozrywką ( zorganizować wyjazd do fajnego miejsca i zatrudnić psychologów) czy powinnam mieć pozwolenia na taką działaność ?
Legalnie :) wszystkie koszty zwiazane z utrzymaniem lokalu ale w przeliczeniu na ilość metrów w mieszkaniu jakie Pan przeznaczyl pod dzialalnosc. Przykladowo mam Pan mieszkanie 60m2 i jeden pokoj 15m2 przeznacza Pan na dzialanosc - wtedy suma wszystkich rachunkow x 15/60.
Pozdrawiam i zeczye powodzenia,
Justyna
Proszę o wyjaścienie, czy można w koszty działalności gospodarczej zaliczyć koszty czynszu mieszkania, gazu, energii elektrycznej?
Adresem powadzenia działalności gospodarczej jest moje mieszkanie.
Marek Ż.
Rozpoczynam właśnie nowy etap w moim życiu. Działalność związaną z handlem obwoźnym. Jakie w związku z tym poniesione koszty mogę odpisać od podatku. Czy na przykład kupno samochodu niezbędnego do funkcjonowania firmy, paliwo mogą zostać odliczone
Chwila chwila. Mam firmę z siedzibą w mieszkaniu, ale uczę angielskiego w przedszkolu (hipotetycznie). Nie mogę przecież wrzucać czynszu i energii elektrycznej do kosztów bo np.: kuchnia, pokoje dzieci, telewizor i zmywarka nie są wykorzystywane w działalności, nieprawdaż?
Wobec tego jak to ująć?
mam jedno pytanko...czy rejestrujac działalność gospodarczą ktoś sprawdza warunki w jakich firma będzie funkcjonować(lokal,warunki sanitarne itd.),jesli tak to kto i przed zarejestrowaniem czy po???
zatrudnienie kogoś dużo kosztuje, ale jak spółka cywilna to tylko ze sprawdzoną osobą! Jeżeli narobi ci długów, byćmoże ty będziesz je musiał potem spłacać!
Proszę o odpowiedź na pytanie czy prowadząc działalność gospodarczą (podatek - ryczałt, podatek vat) można zatrudniać pracowników czy lepiej w tym celu założyć jedną z form spółek cywilnych?
Proszę o pomoc w sprawie założenia działalności gospodarczej. Co zrobić aby opłacać KRUS a nie Zus(ojciec ma 1,10 ha), czy jako absolwentka mogę być ewewntualnie zwolniona z oplacania tej składki Zusowskiej przez jakis czas i czy mogę starać sie o dotację na rozpoczęcie działalności. Proszę o odpowiedź Pozdrawiam
ji2 Napisał(a):
> Czy osoba fizyczna może zarejestrować działalność
> gospodarczą jeśli jest zameldowana na pobyt
> czasowy?
Byłam zatrudnona na umowe zlecenie.Dla pracownika to jest bardzo niekorzystna umowa bo niewlicza sie do emerytury!Ktoś robi zlecenie dostaje kase ale to i tak odchodzi od tego podatek.A zleceniobiorca jest objęty tylko ubezpieczeniem zdrowotnym!Umowa o dziło to już wogóle jest niekorzystna dla pracownika!W sumie to mniej roboty z ta umową-zlecenie!
pozdrawiam
Kate Napisał(a):
> Czy to prawda ze jesli rozpocznie sie dzialalnocc
> gospodarcza przed uplywem roku od otrzymania
> dyplomu, przez rok jest sie zwolnionym w placenia
> zusu?
prowadze działanośc gospo. Firma jednoosobowa. Chce zatrudnić kogos na umowe-zlecenie. Jaki podatek jest od tego naliczany, kto go opłaca: ja czy zleceniobiorca oraz jak wygląda w takim wypadku sprawa składek na ZUS? Czy od umowy zlecenia opłaca się zus?
czy ja, osoba prowadząca działanośc gosp moge również sama zostać dodatkowo zartrudniona na umowe-zlecenie w zakresie? I co wtedy ze składkami zus?
prosze o możliwie jak najszybszą odpowiedź.
Ja rowniez szukam jakiegos pomyslu, jestem na bezrobociu od 14 miesiecy bez prawa do zasilku. Moze ktos mi powie i poradzi jaki pomysl by wypalil z firma??
Czy jezeli mam powiedzmy bardzo dobry pomysł na działalnośc gospodarczą,świetny biznes plan- ale nie mam gotówki na rozkręcenie ,nie mam żyrantów i nie mam zadnych zastawów hipotecznych,i mam więcej niż 25lat, to czy jest jakakolwiek możliwośc otrzymania kredytu?????????Czy jest to w ogóle możliwe?????w tym kraju???
Witam,wielkie dzieki Konradzie!!!jak wspomnialem jestem laikiem w tych sprawach,przynajmniej narazie))).zrozumialem twoja odpowiedz i jest mi bardzo przydatna!dzieki.jezeli bede kiedys mial jeszcze jakies pytanka to na bank sie odezwe.
ps.od poniedzialku ruszam do Urzedu pracy i dzialam.
pozdrawiam Bartek
do Bartek
Zarejestruj sie w urzedzie pracy jako bezrobotny, wez wniosek o pomoc finansowa z UE dla otwierajacych dzialalnosc gosp., wypelnij go, zloz i czekaj na odpowiedz, mozesz dostac do 11 tys. pln na maszyny lub urzadzenia do twojej firmy, masz 3 miesiace na dostarczenie im faktury od momentu kiedy dostaniesz te pieniadze, warunek musisz placic 600 zeta zusu za siebie i utrzymac ta firme przez rok wtedy nie oddajesz tej kasy, acha firme zakladasz dopiero po otrzymaniu pieniedzy a w tym wniosku to wpisujesz ile forsy potrzebujesz na co i jak to ma wygladac czyli ten twoj caly biznes plan, kiedy dostaniesz odpowiedz ze przyznali ci forse podaja ci termin kiedy masz do nich przyjsc i pogadac o umowie ja jestem na tym etapie wlasnie. Powodzenia, mam nadzieje ze zrozumiales pisalem to najprosciej jak potrafie w tej chwili
Dzień Dobry.Mam zapytanie,jestem pielęgniarką,prowadzę działalność gospodarczą(indywidualna praktyka),chcę kupić używany samochód, czy będą mogła odliczyć go od podatku,co mam zrobić,co wypełnić.Czy za ten samochód muszę zapłacić podatek?Proszę mi pomóc.Za poradę serdecznie dziękuję.
Pragniemy zwrócic sie do Państwa z zapytaniem do jakich instytucji możemy zwrócić się w sprawie wykonywania działalności usług spawalniczych przez firmę polską na terenie Niemiec,Austrii,Holandii,Włoch,Irlandii,
Zamierzamy wejść na te rynki ze świadczeniem usług spawalniczych,które od roku 1996 świadcsymy na terenie Polski.
Czy w krajach tych obowiązują limity oraz czy polskie placówki konsularne zobowiązane są do pomocy w załatwianiu spraw na terenie tych krajów i w ewentualnych poszukiwaniu kontrahentów mając na uwadze znajomość realiów tamtejszych rynków.
Za informacje na powyższy temat dziękujemy
Z poważaniem
Dalex
Utracilem samochód leasingowy w wyniku kradzieży. Samochod jest niezbędny do wykonywania prac wynikających z kontraktów/ umów/.
Mam możliwość skorzystania NIEODPŁATNIE z samochodu kolegi. Co powinienem zrobić ?.
Sporządzić umowę użyczenia nieodpłatnego? Jakie są skutki finansowe i jak należy to rozliczać w podatku?? użytkowania uzyczonego samochodu np przez ookres trzech miesięcy??
Dzieki za podpowiedź
Witam,
Jeśli wynajmuje mieszkanie ( w którym mieszkam i w którym prowadzę działalność) a na firmę przeznaczam jeden pokój. Czy mam obliczyć metraż i wrzucić w koszty to co rzeczywiście zajmuje mi firma.
Jak wówczas z opłatami np. za gaz kiedy korzystam z pieca gazowego (dwufazowego ogrzewającego i czesć mieszkalną i częśc firmową). Albo jak rozliczyć wówczas energię?
Bardzo prosze o jasne rady.
Co mogę zrobić, co będzie zgodne z przepisami dotyczacymi odliczania kosztów.
CZy moge odliczyć całość, czy czesć mieszkania zajmowwanego przez firmę.
Czy taką adnotację powinnam podać w US.
CZy wynajmujący mieszkanie nie podniesie mi wobec tego czynszu ( i tak płace bardzo dużo) ponieważ bedzie tam działalnośc a nie zwykłe mieszkanie.
?
Pozdrawiam
Marzena
Witam
Ja mam taki problem.
posiadam Etat w Firmie ale chciałbym dodatkowo rozpocząc działalnośc wiem ze sa pomoce dla bezrobotnych " dotacje bez zwrotne" czy mogę gdzieś znaleść o jakich kolwiek dotacjach dla rozpoczęcia swojej działalności jesli nie jestem bezrobotny ? Dzieki za informację