Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Wystawienie rachunku dla niemieckiej firmy

Autor  |  ~filip [193.19.125.*]    2011-07-14 11:04
Witam
Jestem zatrudniony na pełnym etacie w Polsce. Niedawno pojawiła się w moim życiu nowa możliwość zarobienia pieniedzy u naszych zachodnich sąsiadów. Praca na weekend.
Byłem dwa razy, spodobało mi się, pieniędza nie złe. Za te dwa razy pracodawca wypłacił mi pieniądze na czarno. Chce dalej tam pracować, on mnie też tam widzi jednak on żąda ode mnie abym wystawił mu rachunek. Sugeruje mi abym założył działalnośc jednak mi się to nie kalkuluje ponieważ praca jest dorywcza, sezonowa a prowadzenie działalności jest ciągłe i koszta zjadłyby mi zarobek.

Mam w związku z tym kilka pytań
1. Mam znajomego w Niemczech który prowadzi firmę budowlaną (branża niezwiązana z pracą dorywczą którą wykonuje). Rozmawiałem ze znajomym ponieważ chciałem aby wystawił rachunek dla mojego pracodawcy. Jednak on powiedział że nie wie czy takie coś jest zgodne z prawdem aby firma budowlana wystawiła rachunek firmie z innej branży za usługę która nie jest w żaden sposób związana z budownictwem. Czy firma X może wystawić rachunek firmie Y za usługę nie związaną z działalnością firmy X?
2. Czy ja jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej mogę wystawić rachunek mojemu pracodawcy? Poszperałem na innych forach i wyczytałem że ja jako osoba fizyczna moge spisać z pracodawcą umowę o dzieło/ usługę - umowę cywilną i na jej podstawie moge wystawić mojemy pracodawcy rachunek za usługę? Czy tak będzie ok dla mojego pracodawcy? Czy to będzie zgodne z prawem?
3. Istnieje możliwość abym założył firmę w Niemczech (gewerbe), wtedy z tego co się orientuje musiałbym płacić ubezpieczenie (ok 200 euro), jednak po stronie przychodów mógłbym notować oprócz zarobku również pieniądze z kindergeld (mam dwójke dzieci, nie jestem żonaty, żyje w konkubinacie) i wtedy to by mi się opłacało. I teraz pytanie. Czy zarabiając 2000 zł miesięcznie netto, mając dwójkę dzieci miałbym szanse na otrzymanie kindergeld?
4. Istnieje jeszcze inna mozliwość że rachunek dla mojego pracodawcy wystawiłaby firma Polska, czy ona musi działać w tej samej branży co firma mojego pracodawcy? Czy może wystawić rachunek na usługe nie związaną ze swoim profilem? Jak to wygląda u nas w kraju?

Byłbym ogromnie wdzięczny za odpowiedź na powyższe pytania. to jest dla mnie bardzo ważne.

Bardzo dziękuje

Z poważaniem
Filip

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • Wystawienie rachunku dla niemieckiej firmy ~filip, 2011-07-14 11:04