Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Wezwanie na BOMI - aspekty prawne

Autor  |  ~i7 [159.205.107.*]    2012-02-12 20:28
Zobacz wątki dotyczące BOMI
Zobacz profil BOMI
Zacząłem w obecnej sytuacji analizować możliwość przejęcia BOMI.
Czekamy na komunikaty.

Ja oceniłem szacunkowo, że średnia z pół roku to zaledwie 3,40... może się mylę ale raczej mogłem przeszacować o 10 groszy, może to jest i 3,30 tylko.

Czytając o przejęciach doszedłem do wniosku że w świetle obowiązujących przepisów.

Może te przepisy zostały znowelizowane... ale zdaje się że nie można od tak z rynku skupić sobie powyżej 10% akcji. Trzeba to zrobić w drodze wezwania.
To by jednak oznaczało, że ktoś skupił te akcje pod wezwanie.
To by też oznaczało że zakumulują potężną ilość w kawałkach po 4,99% lub 9,99% i przekażą w wezwaniu.
Idzmy dalej tą drogą... może akumulują dla Przemującego.
Po lekturze tekstu poniżej doszedłem do wniosku, że nie będzie komunikatu o przekroczeniu progu 10 czy 15% bo nie może być takiego przekroczenia.
Musi być wezwanie.
Wezwanie po 3,30-3,40.

http://www.prawo.egospodarka.pl/68056,Wezwanie-przy-wykupie-akcji,1,82,1.html

Nabycie akcji spółki publicznej w liczbie powodującej zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów o więcej niż 10 % ogólnej liczby głosów w okresie krótszym niż 60 dni, przez podmiot, którego udział w ogólnej liczbie głosów w tej spółce wynosi mniej niż 33 %, może nastąpić jedynie w wyniku ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę tych akcji w liczbie nie mniejszej niż 10 % ogólnej liczby głosów. Identycznie nabycie akcji spółki publicznej w liczbie powodującej zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów o więcej niż 5% ogólnej liczby głosów, w okresie krótszym niż 12 miesięcy, przez akcjonariusza, którego udział w ogólnej liczbie głosów w tej spółce wynosi co najmniej 33%, może nastąpić jedynie w wyniku ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę tych akcji w liczbie nie mniejszej niż 5 % ogólnej liczby głosów.

Należy mieć na uwadze, że naruszenie obowiązku ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę akcji spółki publicznej wiąże się z określonymi sankcjami. Podstawową jest zakaz wykonywania prawa głosu z akcji. W zależności od sytuacji dotyczy on akcji nabytych z naruszeniem obowiązku ogłoszenia wezwania, bądź nawet wszystkich akcji akcjonariusza.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją. Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.