Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Termin rozwiązania umowy ubezpieczenia auta

Autor tego wątku ograniczył dyskusję tylko do zarejestrowanych użytkowników forumAutor  |  manjer62 [79.185.192.*]    2011-12-01 16:36
Firma Liberty Direct żada od mnie zapłaty OC za nowy okres ubezpieczeniowy.
Informuję, że w dniu 21 września 2011 roku z wysłałem listem poleconym oświadczenie o wypowiedzeniu umowy ubezpieczeniowej OC. Zgodnie z zapisem w umowie miałem 30 dni od daty zakupu pojazdu na podjęcie decyzji. Pojazd został zakupiony przeze mnie w dniu 25 sierpnia 2011 roku. W umowie data obowiązywania również wpisana jest z dniem 25 sierpnia 2011 roku. Wobec powyższego Państwa wezwanie jest bezzasadne.
Otrzymałem odpowiedź z Liberty:
W odpowiedzi na przesłaną przez Pana wiadomość informujemy, iż zgodnie z art. 31.1 Ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o Ubezpieczeniach Obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, informujemy, iż aby wypowiedzenie było skuteczne, musi do nas wpłynąć nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC była zawarta oraz najpóźniej z 30 dniem od daty przeniesienia na Pana własności na pojazd. W związku z powyższym Towarzystwo Ubezpieczeniowe musi zapoznać się z wypowiedzeniem nabywcy w terminie 30 dni od daty nabycia pojazdu, Pana wypowiedzenie wpłynęło do naszego Towarzystwa 27.09.2011, a pojazd zakupił Pan 25.08.2011, czyli otrzymaliśmy Pana wypowiedzenie już po terminie 30 dni od daty zakupu pojazdu, dlatego wypowiedzenie nie jest skuteczne i odpowiada Pan za składki za to ubezpieczenie.
Czy w tym przypadku muszę dokonać opłaty?

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • Termin rozwiązania umowy ubezpieczenia auta manjer62, 2011-12-01 16:36