Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

studenckie 26 lat: składka zdrowotna i inne

Autor  |  ~karo_lina [78.8.52.*]    2011-06-30 13:58
Witam :)
Jestem studentką, której z końcem maja stuknęło 26 lat, co za tym idzie nie przysługuje mi już 'status studenta'.
Interesują mnie 2 kwestie:
1) Jako niezatrudniona studentka 26+ mogę korzystać z ubezpieczenia zdrowotnego z uczelni (zamiast jak do tej pory z ubezpieczenia rodzica). Pracuję na umowę zlecenie często na bardzo krótkie okresy np. weekendowa promocja uczelni czy 2 tygodnie jako opiekun kolonijny. Zakładam, że gdy wykonuję UZ dla uczelni która mnie ubezpiecza nie ma potrzeby nic zmieniać, natomiast podczas kolonii powinnam się wyrejestrować z ubezpieczenia uczelni i składkę za te dwa tygodnie rozliczać będę z organizatorem kolonii.
Co w przypadku uz, które trwa 1 lub 2 dni a pracodawcą nie jest uczelnia czy za każdym razem będę musiała się za- i wyrejestrowywać z uczelni?
2) Ze składki emerytalnej i rentowej zwolniona już nie będę, rozumiem że mam opłacać ją od chwili faktycznego osiągnięcia 26 lat. Czy składka będzie proporcjonalna do faktycznie przepracowanych dni czy jest po prostu stała wartością miesięczną?

250 Wizytówek Premium za jedyne 14zł
dodatkowo metalowy wizytownik ZA DARMO!
Ponad 4000 gotowych wzorów do wyboru
Zamów teraz!
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »