Spłata zadłużenia po zmarłym ojcu
Autor | andrzej321 [217.97.160.*]
2009-01-30 11:11
Mam pytanie dotyczące długu, który zostawił ojciec. Ojciec w roku 2000 zdecydował się zakupić auto w firmie AICE Polska. Zrobił to zupełnie sam bez żadnej zgody swojej żony i wiedzy dzieci. Chciał szybko dostać auto, ale otrzymał je dopiero w 2003 r. (wcześniej wpłacał jakieś pieniądze na konto w/w firmy). Po otrzymaniu samochodu w 2003 r. przez okres kilku miesięcy dalej spłacał samochód, a poźniej przestał go spłacać (nie wiadomo dlaczego). Oczywiście wierzyciel skierował sprawę do komornika, a ten bez problemu dobrał się do konta ojca i pobierał z niego wierzytelności. Mój tata był górnikiem i otrzymywał wysoką emeryturę około 2000 zł. Mama też miała emeryturę w wysokości około 800 zł jednak komornik niczego jej nie zabierał. Nawet, gdy komornik zaczął ściągać należności tata nic nam nie powiedział. Dowiedzieliśmy się o komorniku przypadkowo, gdy mama znalazła papiery świadczące o tym w domu.
Ojciec zmarł na początku stycznia 2009 r. W pierwszej kolejności do odziedziczenia pozostawionego spadku jest: syn, córka i żona zmarłego. Został samochód, który stoi na parkingu i nikt nim nie jeździ, mam mieszka w dawnym mieszkaniu zakładowym, a obecnie prowadzonym przez spółkę i jest najemcą, mama posiada ogródek, który nie jest nigdzie wpisany jako własność (nie ma żadnych wpisów w księgach wieczystych itp.), poza tym w domu mamy nie ma żadnego wartościowego majątku, są meble, drobiazgi, lodówka oraz pralka, które mają już swoje lata.
Mamy teraz dylemat co zrobić. Czy przyjąć spadek czy go odrzucić.
Orientowałem się trochę co można zrobić, ale obawiam się różnych kruczków prawnych, które mogą zostać wykorzystane przeciwko nam.
Długi wynoszą około 18 tys. (wiem na podstawie wydruku komorniczego)
Mam w związku z tym pytanie:
Jeżeli wszyscy odrzucimy spadek tzn. syn, córka i żona zmarłego oraz wnuki jakie są szanse, że komornik umoży dług i zakończy sprawę.
Mama dostanie po mężu część emerytury (chyba około 1700 zł), czy odrzucenie spadku nie wpłynie na odrzucenie również tej emerytury.
Czy komornik ma prawo zająć emeryturę mamy tak jak zajął tacie, jeżeli odrzuci ona spadek razem z nami. Rozumiem, że odrzucenie spadku wiąże się z odrzuceniem zarówno dóbr jak i długów, które pozostały po zmarłym.
Generalnie chcemy zakończyć tę sprawę, nie zależy nam na samochodzie.
Mam nadzieję
Bardzo proszę o fachową odpowiedź.
Ojciec zmarł na początku stycznia 2009 r. W pierwszej kolejności do odziedziczenia pozostawionego spadku jest: syn, córka i żona zmarłego. Został samochód, który stoi na parkingu i nikt nim nie jeździ, mam mieszka w dawnym mieszkaniu zakładowym, a obecnie prowadzonym przez spółkę i jest najemcą, mama posiada ogródek, który nie jest nigdzie wpisany jako własność (nie ma żadnych wpisów w księgach wieczystych itp.), poza tym w domu mamy nie ma żadnego wartościowego majątku, są meble, drobiazgi, lodówka oraz pralka, które mają już swoje lata.
Mamy teraz dylemat co zrobić. Czy przyjąć spadek czy go odrzucić.
Orientowałem się trochę co można zrobić, ale obawiam się różnych kruczków prawnych, które mogą zostać wykorzystane przeciwko nam.
Długi wynoszą około 18 tys. (wiem na podstawie wydruku komorniczego)
Mam w związku z tym pytanie:
Jeżeli wszyscy odrzucimy spadek tzn. syn, córka i żona zmarłego oraz wnuki jakie są szanse, że komornik umoży dług i zakończy sprawę.
Mama dostanie po mężu część emerytury (chyba około 1700 zł), czy odrzucenie spadku nie wpłynie na odrzucenie również tej emerytury.
Czy komornik ma prawo zająć emeryturę mamy tak jak zajął tacie, jeżeli odrzuci ona spadek razem z nami. Rozumiem, że odrzucenie spadku wiąże się z odrzuceniem zarówno dóbr jak i długów, które pozostały po zmarłym.
Generalnie chcemy zakończyć tę sprawę, nie zależy nam na samochodzie.
Mam nadzieję
Bardzo proszę o fachową odpowiedź.
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »
- Spłata zadłużenia po zmarłym ojcu andrzej321, 2009-01-30 11:11
- Re: Spłata zadłużenia po zmarłym ojcu arkadiusz_krol, 2009-02-06 09:30

|
|
|