Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

róznica niskiego wkładu własnego przed lub po udzieleniu kredytu?

Autor  |  jery007 [79.186.253.*]    2011-07-12 16:14
Witam
mam kredyt mieszkaniowy w PKO BP w CHF .W 2008 r kupiłem nowe mieszkanie z opacją 3 rat. Pierwsza rata 4 tyś. zapłaciłem w maju. 2 rata 65 tyś bank w CHF, 3 rata 190 tyś moja wpłata ze sprzedaży mieszkania. I tu popełniłem kolosalny błąd. Przed uruchomieniem 2 raty,czyli tej udzielonej przez bank, musiałem zapłacić jeszcze ubezpieczenie w TU EUROPA ubezpieczenie niskiego wkładu finansowego na 36 msc.Wszystko działo sie za szybko, nagle. Błąd mój polegał na tym że powinienem najpierw sprzedać mieszkanie, a dopiero później iść po kredyt do banku na brakujące 25 % gotówki. Bo to bank ma w moim mieszkaniu niski wkład własny.Al e o tym to dowiedziałem sie dzisiaj , bo dostałem pismo że za 3 tyg. bank ściągnie mi z konta kwotę na następne 36msc ubezpieczenia. Nie ważne że 3 ratę czyli mój 75 % wkład nazywa sie niskim wkładem własnym. Nazywa się tak ,bo wszystko odbyło sie po udzieleniu kredytu.
Wszystko rozegrało się tak jabym przegrał rozgrywkę na stole szachowym z doświadczonym przeciwnikiem.Nikt mi wtedy nie powiedział że dopóki nie spłacę kredytowanego wkładu dopóty bedę płacił co 36 msc ok 2 tyś zł. Powiedziano mi że to tylko taka jednorazowa opłata. Tak jednorazowa co, 3 lata. Czy mam szansę na walkę z bankiem o przerzucaniu kosztów ubezpieczenia na klienta w arbitrazu ZBP chodzi o ustawę która wchodzi teraz w lipcu i mówi: Banki nie będą już mogły przekładać na klientów kosztów ubezpieczenia kredytów hipotecznych. Będą płacić za nie same – taki obowiązek nakłada na nie II Rekomendacja Dobrych Praktyk Bancassurance.
Pozdrawiam

Nowość na polskim rynku butów klasycznych
Salon LODING w warszawskiej Galerii Mokotów
to pierwszy w Europie Środkowo-Wschodniej
salon z ekskluzywnym francuskim obuwiem i odzieżą
dla mężczyzn

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »