Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi

Re: spłata kredytu hipotecznego walutą - REKOMENDACJA S-BIS

Autor  |  ~Krz [83.19.29.*]    2009-06-23 08:27
Wpłata gotówki to nie jest najlepsza opcja, musisz pojechac do kantoru a potem do banku. Policz swój czas i benzyne a nie będzie już tak korzystnie.
W Alior banku istnieje opcja autodealingu i można kupic franki znacznie taniej (podobno, bo przyznam się ze jeszcze nie wiem jaka jest marża banku). Dla przedsiębiorców kosztuje to 30zł/mc + 5 zł/mc za prowadzenie konta walutowego (nie wiem jak dla osób fizycznych). Zakładając 1000 franków raty, 35 zł zwraca sie przy różnicy 3,5 grosza czyli kupując w kantorze niewiele zaoszczędzimy. Do tego 70 zł za przelew -> razem liczmy 105zł.

W DB spread złotowy wynosi obecnie 0.2832 czyli przy 1000CHF bank kasuje 0.2832/2 * 1000 = 141 zł (liczę od kursu średniego, bo to max co można zaoszczędzic).
Na całej operacji oszczędzamy niewiele, około 35zł ale wszystko wykonujemy przez Internet. Cała nadzieja, że przelewy walutowe będą tańsze.

Dla tych co mają blisko do oddziału banku to operacja w gotówce byłaby najkorzystniejsza - około 100 zł oszczednosci na jednej racie. Bardzo ciekaw jestem w jaki sposób kochany DB umożliwi nam spłate we frankach.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »