Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku
Adamie, masz rację - pożyczanie pieniędzy kosztuje. dlatego być może większość przedsiębiorstw na świecie finansuje się ze środków własnych, traktując kredyt jako wsparcie rozwoju, a nie główne źródło finansowania. gdyby było inaczej, to każdy mógłby prowadzić dowolny interes, a ryzyko ponosiłby jedynie bank. dodatkowo w pewnym okresie w Polsce deweloperzy przyzwyczaili się, że w ogóle nie muszą ponosić kosztów kredytów, bo ludzie płacili im za dziurę w ziemi.
co do zarobków, duże firmy na świecie zadowalają się marżą 10-20% rocznie. zatrudniają ludzi, wytwarzają dobra, a jeszcze mają zysk od własnego kapitału większy, niż miałyby z lokaty bankowej. i na tym polega właśnie biznes. małe firmy, ponieważ nie mają takich kosztów, często mają wyższe przychody. ale na bardzo wysokie przychody można liczyć tylko w branżach, które są innowacyjne. rozwinięte, stabilne firmy żyją ze stabilnych interesów. w Polsce jednak za biznes uważa się tylko taki interes, który pozwala właścicielowi zostać milionerem w pół roku. nie mam nic przeciwko - jeśli ktoś jest zaradny, inteligentny itp. - niech zostaje. ale jak już pisałem - ekonomicznie jest to możliwe tylko w innowacyjnych branżach (np. nasza-klasa była nowością na polskim rynku). gdy konkurencja (prawdziwa) robi się duża, to zyski spadają.
p. s. zarzucasz mi, że mnie myślenie również boli. zgadza się - czasem boli, szczególnie jeśli myślę na temat nowych dla mnie zagadnień. ale ja nie uciekam przed tym bólem. niezależnie od tego czy dochodzę do słusznych, czy niesłusznych wniosków, myślę nad tym co mnie otacza, nie poprzestając na opiniach "ekspertów".
co do zarobków, duże firmy na świecie zadowalają się marżą 10-20% rocznie. zatrudniają ludzi, wytwarzają dobra, a jeszcze mają zysk od własnego kapitału większy, niż miałyby z lokaty bankowej. i na tym polega właśnie biznes. małe firmy, ponieważ nie mają takich kosztów, często mają wyższe przychody. ale na bardzo wysokie przychody można liczyć tylko w branżach, które są innowacyjne. rozwinięte, stabilne firmy żyją ze stabilnych interesów. w Polsce jednak za biznes uważa się tylko taki interes, który pozwala właścicielowi zostać milionerem w pół roku. nie mam nic przeciwko - jeśli ktoś jest zaradny, inteligentny itp. - niech zostaje. ale jak już pisałem - ekonomicznie jest to możliwe tylko w innowacyjnych branżach (np. nasza-klasa była nowością na polskim rynku). gdy konkurencja (prawdziwa) robi się duża, to zyski spadają.
p. s. zarzucasz mi, że mnie myślenie również boli. zgadza się - czasem boli, szczególnie jeśli myślę na temat nowych dla mnie zagadnień. ale ja nie uciekam przed tym bólem. niezależnie od tego czy dochodzę do słusznych, czy niesłusznych wniosków, myślę nad tym co mnie otacza, nie poprzestając na opiniach "ekspertów".
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-03 11:39
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~henieck, 2009-11-03 12:42
- marża dewelopera ~surprise, 2009-11-03 14:37
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-03 14:52
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~fdsdjfklkjh, 2009-11-03 13:52
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~k., 2009-11-03 16:32
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~.pl, 2009-11-03 23:56
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~bud fox, 2009-11-04 09:14
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-04 11:45
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~Adam, 2009-11-05 01:52
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-05 09:40
- To zadna nowina ~ed, 2009-11-04 22:55

|
|
|
|