Proszę o poradę - ubezpieczenie z funduszem kapitałowym
Autor | and21 [83.14.143.*]
2008-09-02 16:31
Od roku posiadam ubezpieczenie kapitałowe ze składką miesięczną ok 200zł w Alianz z funduszem dynamicznym. Chciałbym zainwestować w jakąś polisę z funduszem kapitałowym bo przyznam że nie jestem zadowolony z tego ubezpieczenia. Doradzano mi zerwać umowę z Alianzem i podzielić to na 2 polisy - jedna na samo ubezpieczenie na życie a druga to wybrać jakąś polisę z funduszem kapitałowym (chodzi o polisę długoterminową z myślą o emeryturze a więc długoterminowa). Od pewnego czasu próbuję zagłębić się w ten temat i z tego co się dowiedziałem to najpopularniejsze tego typu produkty to Scandia i Aegon. Niestety fora internetowe są zdominowane przez agentów tychże firm i ciężko zorientować się jaki produkt byłby najbardziej odpowiedni. Chciałbym wpłacać około 500zł miesięcznie oraz posiadać wsparcie i doradztwo w trakcie trwania umowy w co inwestować lub jak zmieniać portfel. Nie posiadam doświadczenia w tym temacie i prosiłbym o poradę w jakie instrumenty zainwestować bo może są jakieś inne rozwiązania niż te o których wiem że istnieją. Na spotkaniu w jednej firmie doradczej doradzono mi żebym wybrał sobie między skandia a aegonem bo to podobne produkty i najlepiej wybrać ten który ma w danym momencie jakąś promocję (np zwolnienie z opłaty za wejście w skandii). Tak to można wybierać sobie kiełbasę w sklepie a nie fundusz z którym mam się związać na wiele lat. Wiem że należy zwrócić uwagę na różnego rodzaju koszty związane z takimi polisami. Proszę o pomoc
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »
- Proszę o poradę - ubezpieczenie z funduszem kapitałowym and21, 2008-09-02 16:31

|
|
|