Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Praca w Nordea a kobiety w ciąży- dyskryminacja

Autor  |  ~silene [194.63.135.*]    2012-02-03 15:26
Witam. Chciałabym się z Wami podzielić sprawą dyskryminacji kobiet w ciąży w Nordea Banku. Do tej pory Bank ten uchodził za miejsce pracy przyjazne dla kobiet w ciąży i matek. Niestety miałam okazje to sprawdzić i okazało się , że to nie prawda! Krew mnie zalewa jak pracodawca się szczyci, bierze udział w różnych konkursach, ankietach itd a rzeczywistość okazuje się być zupełnie inna. Byłam pracownikiem banku prawie rok, na umowie na czas określony, zaszłam w ciąże. Kiedy poinformowałam pracodawcę o moim odmiennym stanie , dyrektor nie szczędził miłych i przychylnych słów, a co więcej- OBIECAŁ przedłużenie umowy na czas nieokreślony. Mówił to wielokrotnie , przy świadkach- innych pracownikach. Kiedy nadszedł czas podpisywania kolejnej umowy , dyrektor stwierdził że "na razie podpisujemy umowę na 1,5 miesiąca do czasu zakończenia ustawy antykryzysowej a potem kolejna umowa musi być na czas nieokreślony" Powiedział to bardzo wiarygodnie, nie wspominał że moje losy się ważą, że może być inaczej. Rozmawiał ze mną ,żartował, zapewniał o pracy. Kiedy nadszedł czas podpisywania kolejnej umowy, dostałam w piątek wieczorem sms z informacją , że "póki co nie podpisujemy następnej umowy, że mnie pozdrawia, że się zdzwonimy w poniedziałek i żebym myślała o dziecku. Cały weekend zastanawiałam się , co to wszystko ma znaczyć, ....w poniedziałek dyrektor nie zadzwonił:( Na następny dzień dowiedziałam się od pani z kadr że jestem bez pracy, tzn umowa przedłuża się sama z siebie do dnia porodu. Poczułam się okropnie, nawet o zwolnieniu mnie z pracy nie dowiedziałam się w sposób kulturalny!!!! a podobno w Nordea dba się o pracowników.Gdyby dyrektor byłby niezadowolony z mojej pracy to na ocenie okresowej (odbyła się ona 2 tygodnie wcześniej jak oznajmiłam mu że jestem w ciąży) powiedziałby mi o tym. Apeluję więc że Nordea nie zasługuje na jakiekolwiek nagrody z powodu bycia super pracodawcą zwłaszcza dla kobiet. Pracodawcy ani Państwo nie pomagają kobietą, wręcz utrudniają a podobno wszyscy chcą żeby rodziło się więcej dzieci....Wiem, że takich kobiet jak ja jest mnóstwo, ale zacznijmy wreszcie rozmawiać na ten temat głośno. Niech Państwo i pracodawcy stworzą przyszłym matką możliwość rodzenia dzieci i powrotu do pracy. Jestem pewna że mając rodzinę kobiety mogą pracować efektywniej i są bardziej zorganizowane.....pozdrawiam wszystkie zwolnione kobiety z powodu ciąży

n

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »