Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Podwyzszyc, przewalutowac czy refinansowac - jak obnizyc koszty kredytow

Autor  |  marikas [192.168.22.*]    2008-09-07 15:27
Witam
Jak obnizyc wysokosc placonych rat?
Posiadam z zona dwa kredyty w jednym banku - oba w rownych ratach w PLN – jeden na 110 tys zaciagniety 2 lata temu na lat 20 – oprocentowanie 7,86 w PLN (bo brany na 100 proc owczesnej wartosci dzialki - obecnie warta 3 razy tyle). Rata rowna wynosi 800 zl a drugi na dom 430 000 ze stycznia 2008 r na 39 lat –oprocentowanie 6,61 w pln – rata rowna 2560 zl. Probuje sprzedac dzialke by splacic ten kredyt oraz czesc drugiego ale poki co bezskutecznie. Czy lepiej skorzystac z propozycji tego banku i podwyzszyc kwote kredytu na dom kredytem na dowolny cel i splacic ten drugi mniejszy, ale wyzej oprocentowany kredyt (i czy przewalutowac to na chf czy nie) czy refinansowac wszystko w innym banku ew nic z tymi kredytami nie robic, choc raty sa dla nas za drogie.
Bank, w ktorym mam kredyty proponuje mi dwa warianty rozwiazania-
1. Przewalutowanie obu kredytów na CHF:
-w obu kredytach oprocentowanie zmienne oparte na LIBOR 3M + marżę na poziomie 1,5% (dla domu) i byc moze to samo dla dzialki – choc tam jest niski wklad wiec pewnie wyzsza
-w obu przypadkach koszt przewalutowania wynosi 0,75% od salda zadłużenia
- -przy kredycie na działkę dodatkowo wystąpiłaby zmiana wpisu hipoteki
2. drugi wariant
-podwyższamy kredyt na segment o środki na dowolny cel z których będzie spłacony kredyt na działkę i całość przewalutujemy na CHF lub zostawiamy w PLN.
- koszty: prowizja od podwyższenia 1,5%, do momentu zmiany wpisu hipoteki marża banku podwyższona o 1p.p.,
jeżeli jednak zdecydowaliby Państwo zmienić walutę kredytu z PLN na CHF - koszt zmiany waluty wynosi 0,75% salda zadłużenia po podwyższeniu.

W chwili obecnej jestem blizszy wariantu 2-go (podwyszenie) i pozostawienie w PLN lub przewalutowanie ale prosze o porade - czy warto i czy zmieniac walute ew moze refinansowac calosc w innym banku

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »