Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Ostatnie chwile przed komunikatem

Autor  |  ~i7 [159.205.107.*]    2012-02-11 18:08
Zobacz wątki dotyczące BOMI
Zobacz profil BOMI
Czy ktoś jest zaskoczony że fundusze sprzedały ?

Chyba nie... byłoby źle, gdyby to osoby z zarzadu sprzedały swoje akcje i Rady Nadzorczej.

Sprzedały fundusze, które swoje odbiorą.

Co ciekawe, fundusze miały /mają więcej niż można by się było spodziewać....więcej bankruta ??

Pytanie jest tylko jedno.... czy Kupujący miał zamiar poprzestać na udziale 10-12-15% czy idzie na całość. W tym drugim przypadku mamy pewny kurs 3,20-3,50 w ciągu najbliższych dni. Aby nie było wątpliwości to nadal jest 20-30% wartości firmy po restrukturyzacji i osiągnięciu rentowności.

Czy jak ktoś w poniedziałek odda po 2,60 luyb taniej czy odkupi BOMI po 3,3... obawiam się że nie. Strach niepewność ryzyko bankructwa spowodują, że wygra ten, kto w spółkę wierzy. O ile jej sytuacja nie jest taka tragiczna.

Pytanie zasadnicze... czy idą w kierunku wezwania czy też nie.

Jeśli kupujący idzie na całość i dysponuje sumą 200 mln PLN to może sobie całą firmę kupić.

Nie ma co teoretyzować.
Kurs w najbliższych 2 tygodniach zalezy tylko i wyłącznie lub lepiej: prxzede wszystkim od intencji kupujacego. Jeśli zebrał 10-15% i mu to wystarczy to na tyvh poziomach lub lekko pod trzy złote możemy przez kolejne tygodnie wisieć.

Jeśli naprawdę toczy się walka o przejęcie BOMI i ktoś jest zdecydowany to na dzień dzisiejszy może mieć już teoretycznie nawet 20%.

Przy takiej niewiedzy jak jest w chwili obecnej lekko mieszając kursem plus minus 10% i potem plus 20% zgarnie połowę pozostałej wolnej puli. Plus może zaproponować odkupienie Funduszom ale już dając wyższe ceny...Osoba bardzo bardzo zmotywowana do przejęcia BOMI może doprowadzić kurs pod 5 złotych przejmując w ciągy tygodnia dosłownie wszystko.... Fundusze ustawią się w kolejce do oddania akcji.

Mówimy oczywiście o fundamentach. Ale te można zmienić o ile.... przejmujący ma jeszcze trochę środków. Prognoza optymistyczna to odwołanie sprzedaży Rabatu, błyskawiczne dokończenie restrukturyzacji (ona i tak już chyba jest prawie dokończona... kasy im tylko trzeba na kary i tyle), rozwiązanie rezerw..

Wszyscy słusznie martwią się o wyniki za 4Q.

A ja postawię przewrotną tezę... nie były takie tragiczne. Lekko na plusie za 2011. Poczytajcie co obecny Prezes mówił (wiem, że mógł się mijać z prawdą jeśli chodzi o prognozy itd wiem to mnie też boli...) ale... ale pod koniec zeszłego roku podawał w wywiadzie, że większość zobowiązań wykonali. I że jest szansa na wynik dodatni za 2011.

Tylko zastanówcie się nad jednym... czy można dokonać tak głębokich zmian w akcjonariacie w sytuacji, gdy wyniki nie są złe. Ano nie można bo nikt kto kupował po 8-10 czy chociażby 5 złotych nie odda po 2,62. Nie mówiąc o 2.11 lub 1,93.

Niczego nie chcę sugerować. Gdybył był w zarządzie i wiedziałbym o emisjach, o walce o cenę, o możliwym przejęciu firmy, o walce inwestora skupującego o akcje to musiałbym odpowiedzieć sobie na pytanie .... po czyjej jestem stronie i kto wygra.

Przecież ten, co kupi 30% akcji firmy za... 2,30-2,80 ze średnią nawet 2,80 bo kurs może dojść do 3,50... on po prosu bedzie rzadził.
I może zmienić RN, Zarząd, członków wszystko.

Czy wyjdziemy na trybunę i podamy że rok 2011 jest na plusie.
Czy ktoś odda akcje ?
Zarząd ma pełne prawo niepodawać wyników i zrobił to.
W ten sposób niczego nie sugeruje.

Ale wiecie, dlaczego ja nie wierzę że te wyniki są tragicznie złe.... bo by zrobili większą emisję. A ta emisja jest naprawdę symboliczna... ona umżliwia wszystkim stronom pole manewru... chcesz oddajesz akcje, odkupujesz.

Najwazniejszym elementem nowej emisji poza 35 mln złotych jest..... pula 22 mln akcji jedyna okazja w historii BOMI do olbrzymich zmian w akcjonariacie.
Te emisję i walka o prawa poboru umożliwiają przejęcie kontroli nad społką nawet przy sprzeciwie jednego czy drugiego funduszu.

Jeśli ktoś bedzie chciał powalczyć o emisję P to możemy zdziwić się do ilu dojdzie prawo poboru...ja dzisiaj uważam, że przy proporcjo 3,7:1 to możemy dojść do 0,70 groszy.... to bedzie nerwówka ale w jej ofekcie... inwestor skupujavcy może objąć ponad połowę akcji serii P. Zwłaszcza jak się okaże za parę dni że ma 15-20% akcji czyli z 10 mln praw poboru... a walka o akcje się jeszcze nie skończyła.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją. Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.