odmowa kredytu ze względu na rodzaj działalności
Autor | angieee [89.73.118.*]
2011-03-15 02:37
Czy bank ma prawo odmówić kredytu hipotecznego mimo wysokiego wkładu własnego,pewnej zdolności kredytowej,zastawieniu 2 mieszkań o dość znacznej wartości???Jestem totalnie oburzona gdyż powodem odmowy kredytu był rodzaj prowadzonej działalności gospodarczej(po wcześniejszym odwołaniu bank podał taki powód)mimo iż kredyt chciałam zaciągnąć na osobę fizyczną a nie na firmę.Jestem klientem tego banku ,posiadam zarówno konto osobiste jak i firmowe oraz kartę kredytową.Bank podał powód ,że dana działalność cytuje:szarga jego imię.Zastanawia mnie czy w ogóle ma prawo podać taki powód i czy ma on sens biorąc pod uwagę,że wcześniej wielokrotnie udzielał mi pożyczek i kredytów i nigdy prowadzona działalność nie była problemem.Uważam że po pierwsze jeśli nawet ma prawo z takiego powodu odmówić klientowi kredytu ta odmowa powinna wyjść już z oddziału w danym mieście,żeby nie narażać klienta na dodatkowe koszty związane np.z wycenami nieruchomości które miały być przedmiotem zabezpieczenia oraz na nerwy związane z czekaniem na decyzje.Tymczasem dowiedziałam się dopiero po analizie.Oburzone są też osoby które przygotowywały wniosek kredytowy .Uważam ,że odmowa kredytu osobie o wystarczającej zd.kredytowej,zabezp.w post.2 mieszkań oraz wysokim wkładzie własnym i to w dodatku klientowi tego właśnie banku oraz co najgorsze podanie takiego powodu jest naprawdę oburzające.Dodam,że chodzi tu o profil działalności a nie np.fakt że jest ona krótko prowadzona (np.że bank obawia się bankructwa).Zaprzeczeniem tego powodu jest fakt ,że jak wspomniałam ten bank udzielał mi wcześniej i kredytu i pożyczek(które już dawno są spłacone-więc powinnam być wiarygodna).Czy w ogóle osoby zajmujące się analizowaniem wniosków mogą być pociągnięte do odpowiedzialności za takie umotywowanie odmowy kredytu?Jakie mam szansę na rozwikłanie tej sprawy?Może ktoś z państwa też miał podobny przypadek..
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »
- odmowa kredytu ze względu na rodzaj działalności angieee, 2011-03-15 02:37
- Re: odmowa kredytu ze względu na rodzaj działalności bogus, 2011-03-16 08:18

|
|
|