Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi

Oceny jakości funduszy inwestycyjnych - nie tylko dla zaawansowanych

Autor  |  remigiusz_s [95.108.50.*]    2009-05-14 00:28
+  Przeczytaj komentowany artykuł
Do ocen wyników narzędzi inwestycyjnych specjaliści i analitycy mogą stosować wiele różnych wskaźników, co pokazano w artykule. Wskaźniki mają to do siebie, że mając dane można je zawsze obliczyć. Ale ...

... co mają zrobić inwestorzy, którzy wybrali fundusze inwestycyjne właśnie dlatego, że nie jest tu potrzebna zaawansowana wiedza ekonomiczno-finansowa?

Cóż bowiem mówi przeciętnemu inwestorowi definicja "Stanowi on relację przeciętnej dodatkowej stopy zwrotu do odchylenia standardowego dodatkowej stopy zwrotu będące pochodną ryzyka całkowitego"?

Co oznacza w praktyce, że współczynnik Beta wskazuje, że dany fundusz uzyskuje wyniki zgodne ze swoim benchmarkiem? Jeżeli benchmark zyskuje to i fundusz zyskuje, ale jeżeli benchmark traci - to traci także fundusz.

W jaki sposób dokonać wyboru - gdy na jednej stronie mamy dostępne obliczone kilka współczynników oraz wyniki funduszu za kilka okresów?

Czy można inaczej? Zobaczmy:

Jakich informacji oczekuje inwestor nie będący specjalistą rynków finansowych?

- ile mogę w danym funduszu zarobić?
- z jaką stratą mam się liczyć?
- jaki był najlepszy wynik tego funduszu dla danego okresu?

Najchętniej aby były to odpowiedzi dopasowane do profilu inwestora (czyli na jak długo inwestuje i czy inwestuje ostrożnie, rozważnie czy agresywnie)

Takie wyniki można już otrzymać.

Jak bardzo różnią się one od np. sprawdzania notowań za dany dzień pokazałem w cyklu 3 artykułów:
http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/wyniki-czy-statystyki-poczuj-roznice-sprawdzamy-wyniki/

Można pobrać od razu pełne opracowanie (pdf):
http://policzmy.opiekuninwestora.pl/index.php/wyniki-czy-statystyki-pobierz-pelna-analize/

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »