Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Nierzetelne naliczanie odsetek - gdzie się zwrócić ??

Autor  |  tomfil [194.46.239.*]    2008-03-12 00:01
Witam,

Mam kredyt hipoteczny (a kto go dzisiaj nie ma? :-).
Znalazłem taki gdzie mogę spłacać więcej i już jestem kilka lat do przodu z odsetkami. Ale Bank nie informuje mnie o aktualnym stanie zadłużenia, wysokości odsetek i innych parametrach. Jak napiszę do nich list polecony to odpowiadają na co 2. - 3.
W ostatniej takiej informacji, która udało mi się w końcu uzyskać dostałem wydruk, z którego wynika, że odsetki są ponad 1 procent wyższe niż wydaje mi się, że powinny być. Umowa precyzuje że oprocentowanie składa się z marży Banku w wysokości do 3% oraz stopy LIBOR 6M z końca poprzedniego kwartału (m/w tak; nie mam umowy pod ręką, ale jeżeli będzie trzeba to dośle skan). W każdym bądź razie gdy policzyłem (dodałem 3 + wartość LIBOR-6M z określonego dnia, którą znalazłem zresztą na bankier.pl) to wyszło mi ponad 1 procent mniej niż Bank nalicza mi odsetek.
U tu mam właśnie pytanie - gdzie, do kogo mogę się zwrócić z prośbą o interpretację tej części umowy. Bo w moim rozumieniu - czytałem z 10 razy, może więcej - jest to SUMA tych dwóch składników. Jeżeli tak jest to Bank mnie ... powiedzmy, że robi w bambuko ... Jeżeli nie tak się to liczy to chciałbym wiedzieć jak.

Na marginesie dodam, że napisałem pisemko gdzie wyłuszczyłem moje wątpliwości w formie pytania i o dziwo ... zadzwonili do mnie z Banku (co i się jeszcze nigdy wcześniej nie zdarzyło) i coś bardzo mętnie tłumaczyli. Rozmawiała z nimi żona i jedyne co wyniosła z tej rozmowy to wrażenie, że nie wszystko jest tam w porządku z tymi odsetkami ... :-|

Pozdrawiam

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »