Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

kredyt hipoteczny w Multibanku przed 2006 roku - zmiana wysokości oproc

Autor  |  acyrny [80.55.56.*]    2009-01-22 13:34
Witam, w 2003 roku wzięłam kredyt hipoteczny w walucie CHF, w Multibanku. Kredyt oprocentowany jest według zmiennej stopy procentowej. W umowie kredytowej mam w warunkach,że "Zmiana oprocentowania Kredytu może nastąpić w przypadku zamiany stopy referencyjnej określonej dla danej waluty oraz zmiany parametrów finansowych rynku pieniężnego i kapitałowego w kraju (lub krajów zrzeszonych w Unii Europejskiej), którego waluta jest podstawą waloryzacji. "
W związku z tym, że istnieje tam zapis może ulec zmianie (za zgodą zarządu) bank nie podjął obniżenia oprocentowania kredytu mimo, ze w 26 listopada 2008 roku Rada Polityki Pieniężnej podjęła taką decyzję. Zgodnie z tym zapisem mają do tego prawo. Proszę mi powiedzieć czy warto w mojej sytuacji zmienić ten zapis w umowie,że Bank musi zmienić w przypadku zmian oprocentowania zgodnie z Radą Polityki Pieniężnej
Kredyt wzięty był w 2003 roku na 30 lat. Kwota kredytu do spłaty obecnie 30.817 CHF oprocentowanie 5,2% (bardzo wysokie)
W moim przypadku marża banku wynosi 4,53, libor 0,67%. w dniu 21.01.09
Zmiana zapisu to koszt 200 zł.
Bardzo proszę o wyjaśnienie czy w moim przypadku jest warto zmienić ten zapis ? Czy
zmiana w umowie wiąże się z jakimś dodatkowymi kosztami np. kwoty kredytu lub innymi o których bank nic nie wspomina. Co osoby powinny w takiej sytuacji zrobić by wymusić obniżenie procentowe w banku ?? W styczniu było kolejne obniżenie stopy procentowej i w lutym prawdopodobnie następne będzie a moje oprocentowanie prawdopodobnie się nie zmieni a rata coraz wyższa(:-

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »