Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

komornik zabiera 100% pensji a bank mowi ze to nie jego wina

Autor tego wątku ograniczył dyskusję tylko do zarejestrowanych użytkowników forumAutor  |  nica810203 [83.20.125.*]    2008-10-09 19:45
Pracuje na cały etat zarabiam ok 1240zł, przed kilkoma dniami dostałam od komornika zawiadomienie że zostaje wszczęta egzekucja z mego wynagrodzenia, zgadzam się z tym bo miałam zadłużenie wobec pewnego wierzyciela. Mój pracodawca przekazał komornikowi należna mu cześć zgodnie z obowiązującymi przepisami a resztę wynagrodzenia przelano na moje konto w banku na które komornik założył blokadę środków . W dniu którym udałam się do banku w celu wypłaty reszty wynagrodzenia ekspedientka w banku poinformowała mnie że pieniążki zostały przelane do komornika i w tym momencie zostało mi potrącone 100 % wynagrodzenia, zadzwoniłam do komornika jakim prawem została odciągnięta mi całość wynagrodzenia on rzekł że to bank decyduje jakie pieniążki są przekazywane do jego instytucji i że bank posługuje się prawem bankowym a w szczególności art 54 i 56 tego prawa. Więc po takiej informacji udałam się bo banku z pismem powołując się na artykuły podane przez komornika a w szczególności art 56 który brzmi tak

(Art. 56. 1. Środki pieniężne na rachunkach oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, wolne są od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.
2. Skarb Państwa nie odpowiada za zobowiązania banków, z wyjątkiem zobowiązań, za które przyjął odpowiedzialność z tytułu gwarancji lub poręczeń.)
1 USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe
Bank w odpowiedzi na moje pismo napisał mi tak ...Zgodnie z przywołana regulacją wolne od zajęcia są środki finansowe do wysokości trzykrotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw ( bez wypłat z zysku) za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego znajdujące się na rachunku bankowym.
Bank podtrzymuje swoje stanowisko,iż taki zapis oznacza,że wyłączone z egzekucji są tylko środki finansowe(do wysokości wskazanych wartości) już znajdujące się na rachunku bankowym w chwili otrzymania przez Bank zawiadomienia o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego. Wyłączenie takie nie dotyczy środków finansowych, które wpłyną na rachunek po dniu zajęcia
Bank zinterpretował ten przepis w ogóle go chyba nie czytając ponieważ w nim chodzi że bank powinien obliczyć kwotę wolna od zajęć na podstawie średniej ogłoszonej przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na dzień przed wystawieniem tytułu wykonawczego i kwota która była w tym momencie średnią krajową pomnożona razy 3 jest kwota wolna i powinna być mi wypłacona do momentu aż jej nie osiągnę a bank zinterpretował to tak że Wyłączenie takie nie dotyczy środków finansowych, które wpłyną na rachunek po dniu zajęcia.
Więc jeżeli są państwo w stanie mi pomóc w walce z biurokracją i nie udolnymi pracownikami banku a także nie życiowym komornikiem który wystarczyło żeby wysłał pismo do banku że z zajęcia sa wolne środki z wynagrodzenia od danego pracodawcy od którego juz pobiera wynagrodzenie nie było by problemu z Bankiem w którym pracują bardzo nie kompetentni pracownicy. Proszę o pomoc bo w tym momencie jestem bez środków do życia i muszę się zapożyczać wśród znajomych i najbliższych.
Z góry dziękuje za pomoc

Dodam jeszcze ze to jest bank ochrony środowiska

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »