Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku.
Autor | opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]
2010-01-19 12:38
Założenie:
- mam kwotę do jednorazowej inwestycji
- zależy mi aby na koniec roku w najgorszym razie mieć niewielką stratę
- ale oczekuję możliwości wysokich zysków.
Uważam, że jeżeli tylko akceptujemy niewielkie ryzyko, można spokojnie zainwestować w fundusze akcji.
Proponuję takie zasady (mnie przekonują :) )
Po pierwsze:
---------------------------
Nie stosować się do zasady:
"Inwestując agresywnie godzę się na duże ryzyko to znaczy akceptuję możliwość dużej straty".
Dlaczego? W przypadku większej straty może nie być szans na jej odrobienie do końca roku.
Aby odrobić stratę 30% trzeba zysków 43%. A to może trwać nawet 10 lat. Były takie fundusze akcyjne (i to nie małych i średnich spółek, tylko te standardowe, uniwersalne), które w 10 lat zarabiały mniej niż 40%.
Po drugie:
Określić akceptowane ryzyko. Ale konkretnie. Czyli jaką część wpłaconych pieniędzy chcemy ew. stracić.
Proponuję 10%. (w czarnym scenariuszu może oznaczać nieco ponad 10%)
Po trzecie:
Zainwestować i działać według poniższego scenariusza.
1. Wpłacamy kwotę np. 20.000 zł
2. Określamy próg straty (10%) jako wartość portfela: 18.000 zł
3. Codziennie sprawdzamy, czy wartość portfela < 18.000
4. Jeżeli na koniec tygodnia wartość portfela to ponad 20.000 to podnosimy nasz próg alarmowy. Przykładowo po tygodniu portfel wart jest 20.500 - podnosimy próg do (20500 - 10%) 18.450.
5. I ponownie codziennie sprawdzamy czy nie przekroczyliśmy progu alarmowego
W ten sposób, mamy szansę stopniowo podnosić nasz próg alarmowy.
A gdy tylko go przekroczymy to kończymy naszą inwestycję i do końca roku trzymamy pieniądze na lokacie.
Jaki może być koniec takiej inwestycji?
1) Mamy pecha i od samego początku zaczynają sie spadki.
Wycofujemy się po przekroczeniu progu alarmowego
bez żadnych sentymentów. I na koniec roku mamy
niewielką stratę (gdybyśmy akurat mieli pecha
i od samego początku roku były straty)
Wtedy po prostu przyznajemy się przed sobą:
"Chciałem inwestować agresywnie, zakładałem
że mogę stracić, ale dzięki konkretnej zasadzie
straciłem niewiele". I realizujemy cel awaryjny:
- na koniec roku mamy niewiele mniej niż wpłaciliśmy
Nie wolno nam załamywać rąk, jeżeli w ciągu roku zaczęły
się wzrosty. Chyba, że uznamy, że próbujemy w ciągu
roku ten scenariusz powtórzyć.
2) Było trochę wzrostów, potem spadki, ale dzięki podnoszeniu
progu alarmowego udało się wycofać tak, że mamy zabezpieczoną
część zysków. Płacimy podatek, a pieniądze leżą na lokacie.
Cieszymy się z tego co udało się zarobić.
3) Był dobry rok wzrostów. I nie było potrzeby wycofać się z inwestycji. Cieszymy się zyskami wiedząc, że wielu innych inwestorów wahało się czy w ogóle spróbować.
Powyższą metodę nazywam Kroczący Stop Loss i wkrótce dodamy ją do portalu (aby tych obliczeń nie trzeba było śledzić ręcznie).
- mam kwotę do jednorazowej inwestycji
- zależy mi aby na koniec roku w najgorszym razie mieć niewielką stratę
- ale oczekuję możliwości wysokich zysków.
Uważam, że jeżeli tylko akceptujemy niewielkie ryzyko, można spokojnie zainwestować w fundusze akcji.
Proponuję takie zasady (mnie przekonują :) )
Po pierwsze:
Nie stosować się do zasady:
"Inwestując agresywnie godzę się na duże ryzyko to znaczy akceptuję możliwość dużej straty".
Dlaczego? W przypadku większej straty może nie być szans na jej odrobienie do końca roku.
Aby odrobić stratę 30% trzeba zysków 43%. A to może trwać nawet 10 lat. Były takie fundusze akcyjne (i to nie małych i średnich spółek, tylko te standardowe, uniwersalne), które w 10 lat zarabiały mniej niż 40%.
Po drugie:
Określić akceptowane ryzyko. Ale konkretnie. Czyli jaką część wpłaconych pieniędzy chcemy ew. stracić.
Proponuję 10%. (w czarnym scenariuszu może oznaczać nieco ponad 10%)
Po trzecie:
Zainwestować i działać według poniższego scenariusza.
1. Wpłacamy kwotę np. 20.000 zł
2. Określamy próg straty (10%) jako wartość portfela: 18.000 zł
3. Codziennie sprawdzamy, czy wartość portfela < 18.000
4. Jeżeli na koniec tygodnia wartość portfela to ponad 20.000 to podnosimy nasz próg alarmowy. Przykładowo po tygodniu portfel wart jest 20.500 - podnosimy próg do (20500 - 10%) 18.450.
5. I ponownie codziennie sprawdzamy czy nie przekroczyliśmy progu alarmowego
W ten sposób, mamy szansę stopniowo podnosić nasz próg alarmowy.
A gdy tylko go przekroczymy to kończymy naszą inwestycję i do końca roku trzymamy pieniądze na lokacie.
Jaki może być koniec takiej inwestycji?
1) Mamy pecha i od samego początku zaczynają sie spadki.
Wycofujemy się po przekroczeniu progu alarmowego
bez żadnych sentymentów. I na koniec roku mamy
niewielką stratę (gdybyśmy akurat mieli pecha
i od samego początku roku były straty)
Wtedy po prostu przyznajemy się przed sobą:
"Chciałem inwestować agresywnie, zakładałem
że mogę stracić, ale dzięki konkretnej zasadzie
straciłem niewiele". I realizujemy cel awaryjny:
- na koniec roku mamy niewiele mniej niż wpłaciliśmy
Nie wolno nam załamywać rąk, jeżeli w ciągu roku zaczęły
się wzrosty. Chyba, że uznamy, że próbujemy w ciągu
roku ten scenariusz powtórzyć.
2) Było trochę wzrostów, potem spadki, ale dzięki podnoszeniu
progu alarmowego udało się wycofać tak, że mamy zabezpieczoną
część zysków. Płacimy podatek, a pieniądze leżą na lokacie.
Cieszymy się z tego co udało się zarobić.
3) Był dobry rok wzrostów. I nie było potrzeby wycofać się z inwestycji. Cieszymy się zyskami wiedząc, że wielu innych inwestorów wahało się czy w ogóle spróbować.
Powyższą metodę nazywam Kroczący Stop Loss i wkrótce dodamy ją do portalu (aby tych obliczeń nie trzeba było śledzić ręcznie).
- w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~grzegorz, 2010-01-18 23:36
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~Dariusz, 2010-01-19 00:31
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~SET, 2010-01-19 09:02
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? opiekuninwestora.pl, 2010-01-19 12:37
- Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. opiekuninwestora.pl, 2010-01-19 12:38
- Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. 4tunat, 2010-01-19 15:42
- Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. opiekuninwestora.pl, 2010-01-19 17:20
- Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. 4tunat, 2010-01-19 21:28
- Re: Jak zainwestować w fundusze jednorazowo kwotę na okres 1 roku. opiekuninwestora.pl, 2010-01-25 13:05
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~piter, 2010-01-20 07:27
- Spradzanie wyników na dany dzień nie pokazuje zbyt wiele. opiekuninwestora.pl, 2010-01-20 10:58
- Re: Spradzanie wyników na dany dzień nie pokazuje zbyt wiele. ~piter, 2010-01-20 15:03
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~Doradca, 2010-01-20 16:38
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~Kielbik, 2010-01-24 13:19
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~polak, 2010-01-25 09:24
- W SIEBIE - pomogę ~bezzusu@wp.pl, 2010-01-25 10:11
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~dragon, 2010-01-25 10:18
- podpowiem ~bezzusu@wp.pl, 2010-01-25 11:21
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~gigas, 2010-10-11 12:43
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~raf, 2010-12-09 23:45
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~odpowiedź, 2010-12-10 08:29
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~gosc, 2010-12-27 17:43
- (wiadomość usunięta przez moderatora) (usunięty), 2010-12-27 17:42
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~damian, 2011-03-25 01:27
- Re: w co zainwestowac 20 tys.PLN z duzym ryzykiem straty lub zysku? ~XXL, 2011-03-25 14:20

|
|
|