Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Ja jestem na nie.

Autor  |  ~yoyo [79.184.194.*]    2010-03-21 16:15
Zobacz wątki dotyczące Petrolinvest
Zobacz profil Petrolinvest
Niby to prawda co wszystko napisaleś - ale obiektywizmu ani za grosz.
Pierwsze pytanie z jakiego punktu wyjścia jeżeli o zadłużenie spółka startowała w styczniu 2009 i ile jeszcze do tego dołożyła w przeciągu kolejny 12 miesięcy? Moim zdniem kilkaset milionów. Po drugie odpisy. Wątpię aby audytor nie nakazał wykonac odpisów rzęu grubych milionów ze względu na utratę wartości i posiadanego majątku trwałego i wyceny samych koncesji. Kryzys - i tu nie ma winy spółki - ale odpisy będą.

Co do Totala - dlaczego nie chce dokończyc odwiertu K3 - pomimo powszechnego twierdzenia zarządu że jest tam ropa? Moim zdaniem nie ma tam ropy. Ale badania płuczki nie przekreślają ewidentnie tego projektu. Widocznie Total doszedł do wniosku, że wiercono /jak zwykle/ nie tam gdzie trzeba, a odwiert w ogóle trzeba wykonac inną techniką - stąd kwota dwa razy większa niż wydał na K3 - Petrolinvest. Dopiero po potwierdzeniu tej teorii - Total EWENTUALNIE ZAINWESTUJE kolejne dolary.

Wszystko pięknie - ja bym tylko niechcący dodał, że biznes prowadzi się po to aby miec zyski. Jakiekolwiek. Po czterech latach są same straty - a kolejne 3 lata także zapowiadają się podobnie. Więc może to jest odpowiedź na cyrki które się dzieją z kursem? Może do podobnego co ja wniosku doszło jeszcze większe grono inwestorów i potraktowało ten wzrost do redukcji własnych pozycji?

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją. Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.