Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Iran grozi...

Autor  |  ~marysia [78.10.102.*]    2012-02-06 08:09

" Iran zaatakuje kraj, którego terytorium wykorzystają jego wrogowie do uderzenia na islamską republikę - powiedział wiceszef irańskiej Gwardii Rewolucyjnej generał Hosejn Salami"

- Każde miejsce wykorzystane przez wroga do prowadzenia wrogich operacji przeciwko Iranowi spotka się w ramach odwetu z agresją ze strony naszych sił - oświadczył generał Salami podczas manewrów wojsk lądowych na południu Iranu.
Gwardia Rewolucyjna w sobotę rozpoczęła dwudniowe ćwiczenia w prowincji Kerman, mające pokazać militarną zdolność Iranu w czasie rosnącego napięcia między Teheranem a Zachodem w związku z irańskim programem jądrowym.
Według irańskich mediów manewry są ćwiczeniami wojskowymi na niewielką skalę.
USA i Izrael, główni wrogowie Iranu, nie wykluczają wojskowego uderzenia na ten kraj, jeśli dyplomacja nie przyniesie rozwiązania impasu. Iran twierdzi, że jego program nuklearny ma cele wyłącznie cywilne, a nie budowę broni jądrowej.
Iran ostrzegł też, że jego odpowiedź na takie uderzenie "zaboli", grożąc, że na cel weźmie Izrael i amerykańskie bazy w Zatoce Perskiej oraz zamknie Cieśninę Ormuz, przez którą przechodzi duża część eksportu ropy naftowej.

Za pomocą rakiety nośnej Safir Iran wystrzelił w piątek na orbitę niewielkiego satelitę obserwacyjnego Nawid - poinformowały irańskie media. Jest to już trzeci satelita rodzimej produkcji wystrzelony na orbitę od 2009 roku.

- Satelita Nawid został wystrzelony z powodzeniem (...) i ma zostać umieszczony na orbicie - poinformował szef irańskiej organizacji kosmicznej Hamid Fazeli, cytowany przez oficjalną agencję Irna.
Jak sprecyzował, satelita waży 50 kg i jego zadaniem będzie fotografowanie Ziemi. Fazeli poinformował, że Nawid ma pozostać na orbicie przez półtora roku, robiąc pełen obrót wokół Ziemi co 90 minut.

Według mediów, satelitę wystrzelono w obecności prezydenta Iranu Mahmuda Ahmadineżada. W przyszłą sobotę (11 lutego) będzie obchodzona w Iranie rocznica zwycięstwa rewolucji islamskiej z 1979 r.
Pierwszym satelitą umieszczonym na orbicie przez rakietę nośną Safir był Omid (nadzieja), wystrzelony w lutym 2009 r.; zgodnie z założeniami pozostawał na orbicie ponad miesiąc.
W czerwcu 2011 r. Iran umieścił na orbicie satelitę Rasad 1 (obserwacja), wyposażonego w kamery i zdalne urządzenia pomiarowe. Wykonywane przez niego zdjęcia są wykorzystywane m.in. w meteorologii oraz do identyfikowania granic morskich.
Stany Zjednoczone obawiają się, iż Iran może wykorzystać rakiety balistyczne dalekiego zasięgu, używane do umieszczania satelitów na orbicie, także do przenoszenia głowic nuklearnych.
Zachód podejrzewa Teheran o prowadzenie prac nad bronią atomową; Irańczycy konsekwentnie zaprzeczają, twierdząc, że ich program nuklearny służy wyłącznie celom cywilnym.

Irańska Gwardia Rewolucyjna rozpoczęła w sobotę na południu Iranu manewry wojskowe. Jak zauważa agencja AP, jest to kolejny pokaz siły ze strony Teheranu po groźbach zamknięcia strategicznej cieśniny Ormuz w odwecie za wzmocnienie zachodnich sankcji.
Według irańskich mediów w pobliżu Dżiroft w prowincji (ostanie) Kerman, 1200 km na południowy wschód od Teheranu, odbywają się ćwiczenia wojskowe na małą skalę, niepowiązane z planowanymi większymi manewrami w pobliżu cieśniny Ormuz. Plany nowych manewrów morskich u wybrzeży Iranu są przygotowywane od tygodni.

Manewry w Iranie południowym rozpoczęły się w dzień po wskazaniu twardego kursu przez najwyższego przywódcę duchowego Iranu ajatollaha Alego Chameneiego. Kurs ten Chamenei wskazał w piątkowym przemówieniu po sugestiach, że Izrael może dokonać wojskowego uderzenia na irańskie zakłady jądrowe, o ile sankcje nie podziałają na wycofanie się Teheranu z produkcji broni atomowej.
Chamenei obiecał pomóc każdemu krajowi czy ugrupowaniu, które rzuci wyzwanie Izraelowi. Powiedział, że uderzenie wojskowe zaszkodziłoby interesom amerykańskim na Bliskim Wschodzie 10-krotnie bardziej niż Iranowi.
W końcu grudnia Iran przeprowadził 10-dniowe manewry na wodach międzynarodowych, wypróbowując swą zdolność zamknięcia cieśniny Ormuz, przez którą przepływa jedna piąta światowego eksportu ropy. Następnie na początku stycznia zorganizował ćwiczenia wojskowe w pobliżu swej granicy z Afganistanem, w rejonie miasta Chwat, celem "wzmocnienie bezpieczeństwa wzdłuż granic Iranu".
Irańscy przywódcy wielokrotnie grozili zamknięciem cieśniny Ormuz w reakcji na sankcje uderzające w irański eksport ropy. Jednak jak dotąd Teheran nie podjął takiej próby, a USA i jego sojusznicy ostrzegają, że blokada spotkałaby się z ich strony z błyskawiczną reakcją.
Ćwiczenia sił morskich Armii Strażników Rewolucji pogorszyły stosunki Teheranu z Waszyngtonem w kilka dni po zatwierdzeniu przez prezydenta USA Baracka Obamy sankcji, których celem jest rozszerzenie embarga na import irańskiej ropy.
Powyższe fakty dosyć jednoznacznie kierują nas w stronę "demokratyzacji" Iranu ...Sygnałów ze juz się dzieje nie brakuje dla potrafiących i chcących czytać między wierszami ...
Na przykład :
" irański myśliwiec F-14 (...) spadł nagle koło Buszeru "

Nie było to dziełem przypadku zapewne ...i nie lekceważyłbym siatki agentów Mossadu w Iranie. A ponieważ to Iran obecnie stanowi zagrożenie infiltracja kluczowych sektorów musi być priorytetem. Zatem F-14 mógł spaść za sprawą usterki technicznej lub "usterki technicznej" ...

Lub:

Izraelski dron zwiadowczy, nazywany Heron TP lub Eitan, roztrzaskał się podczas rutynowego eksperymentalnego lotu.
Herony są uważane za maszyny kluczowe w potencjalnej konfrontacji z Iranem.

Eitan z około 30-metrową rozpiętością skrzydeł i 15-metrową długością może się mierzyć z Boeingiem 737.
Jest to największa bezzałogowa jednostka powietrzna w izraelskim arsenale militarnym.
Dron używany przez izraelskie lotnictwo (IAF) jest produktem Israel Aerospace Industries Ltd.

Stracony Heron TP pozostawał w dyspozycji 210 Szwadronu w Palmachin.
Wypadek nie przyniósł ofiar śmiertelnych. Według Globes - Israel`s Business Arena powodem wypadku był czynnik ludzki.
Błędu dopuściła się kontrola naziemna, źle określając parametry lotu. Dron roztrzaskał się niedaleko Moshar Yeolet w pobliżu Gedery.

Żydzi deklarują możliwość użycia w razie potrzeby Taktycznej Broni Jądrowej …zapewne w uderzeniu prewencyjnym ... bo uderzenia odwetowego raczej nie biorą pod uwagę.

Zasadniczo nie jestem przeciwnikiem broni masowej zagłady. Znam jej zalety i wagę argumentów w utrzymaniu pokoju. Jestem jedynie przeciwnikiem jej użycia. A w rękach irańskich przywódców jesli powstanie może zostać użyta. Dlatego szanując Iran,Irańczyków,Ich ropę,dorobek i kulturę ... uważam że należy szybko pozbawić ich atomowych zabawek lub jeżeli się nie da inaczej rozpieprzyć ten sympatyczny kraj a na gruzach posadzić jakąś Radę Ocalenia Narodowego lub jakiegoś Szacha ...
Jak w miarę szybko tego nie uczynimy możemy oglądać niebawem za pośrednictwem CNN malownicze atomowe grzyby na polach naftowych.
I wtedy ku*wa benzyna będzie kosztować 15 złotych ... :)

Odsłon: 488 (w tym z lubczasopism 7) | Tagi: iran, ropa, ormuz, eskalacja
FacebookWykop.plŚledzikTwitterBlip.plGoogle BookmarksSitehoover
Dodaj do:Do obserwowanych Do lubczasopisma RSS komentarze
skomentuj Komentarze do notki70 |Zgłoś nadużycie

@autor
Żydzi deklarują użycie w razie potrzeby Taktycznej Broni Jądrowej …Zasadniczo nie jestem przeciwnikiem broni masowej zagłady. Znam jej zalety i wagę argumentów w utrzymaniu pokoju. Jestem jedynie przeciwnikiem jej użycia.
A w rękach irańskich przywódców może zostać użyta.

Nie wiedziałem, że irańscy przywódcy to... Żydzi.

Gratuluję atomowej "logiki".
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 20:24
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Żydzi deklarują użycie swojej broni "A" aby zapobiec użyciu irańskiej. Chyba edytuję i dopiszę dla tych mających problem ze zrozumieniem ...
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 20:27
link nadużycie odpowiedz

0
Grożby Iranu są tak samo realne jak te żarówki firmy Osram.
Tworzy się psychozę, podobnie jak z bronią chemiszną Saddama.
O "zagrożeniu" ze strony Iranu wiemy od Izraela i USA...
GRABIC 0 584 | 05.02.2012 20:31
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Tak jaśniej ? :)
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 20:31
link nadużycie odpowiedz

Komentarz z lubczasopisma: PL 24
@grabic
I z Iranu ... nie pomijałbym tego źródła informacji. Zresztą wobec skali ryzyka ... Nic nie robić ? A co jak już mają lub za chwilę będą posiadać broń jądrową ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 20:36
link nadużycie odpowiedz

Bełkot nad bełkoty
Kolego! Pobiłeś rekord intelektualnego bełkotu. Tak już masz i niech Ci z tym "darem" dobrze się wiedzie.

Już tylko za ten tekscik:
"jeżeli się nie da inaczej rozpieprzyć ten sympatyczny kraj a na gruzach posadzić jakąś Radę Ocalenia Narodowego lub jakiegoś Szacha ..."
należy Ci przyłożyć po mordzie!
MEZON 21 185 | 05.02.2012 20:38
link nadużycie odpowiedz

@Mezon
Możesz próbować :) Poczekaj Kolego na efekty pobłażliwości tobie podobnych ... Po uzyskaniu dowodów na produkowanie w Teheranie broni jądrowej tego samego dnia powinien nastąpić atak. Proste.
Instynkt samozachowawczy to nakazuje :)
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 20:42
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Żydzi deklarują użycie swojej broni "A" aby zapobiec użyciu irańskiej.

Nie wiedziałem, że Iran ma broń jądrową, której użyciu chcą zapobiec Żydzi. Pewnie trzyma ją tam gdzie Saddam trzymał swoją "broń masowego rażenia".

Pozwoliłem sobie dodać tą drobną uwagę dla "tych mających problem ze zrozumieniem ..."

A teraz dwa pytania za 15 złotych (przyszła cena benzyny wg. niektórych "znafcuf" problematyki bliskowschodniej):

Czy po ataku Izraela na Iran taktyczna bronią jądrową cena ropy wzrośnie, czy spadnie?
Czy po ataku na Iran prawdopodobieństwo uderzenia odwetowego na Izrael przy pomocy broni niekonwencjonalnej wzrośnie, czy spadnie?
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 20:43
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
A to Proszę Pana jest kwestia zupełnie drugorzędna ... po czyim ataku wzrośnie i o ile ... do takiego ataku żadnej ze stron nie należy dopuścić ... Nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 20:49
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
"...do takiego ataku żadnej ze stron nie należy dopuścić..."

Czy Panów jest dwóch i jeden pisze o "rozpieprzaniu", a drugi o "niedopuszczaniu do ataku", czy Pan jest jeden i ma problemy z dwoistą jaźnią?

W całym tym pięknym tekście barkuje choćby wspomnienia o jednym "malutkim" czynniku: Chiny. One tylko czekają na jakąkolwoek awanturę w Zatoce, aby móc się tam wtracić i ograniczyć wpływy USA. Obama powienien się 100 razy zastanowić, zanim da się Izraelowi wmanewrować w awanturę, w której Stany tylko stracą.
Y.GREK 135 2413 | 05.02.2012 20:57
link nadużycie odpowiedz

@Y.Grek
należy nie dopuścić do ataku bronią jądrową ... nawet za cenę "rozpieprzenia" Iranu.

Obama może nie mieć wyjścia ... zbyt silne lobby.
A Izrael dopiero nie ma wyjścia ...
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:00
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Szanowny Panie,

czy zastanawiał się Pan nad prawem, które obecnym posiadaczom broni atomowej (USA Rosja Izrael) pozwala decydować, kto może, a kto nie może ją posiadać?

A tak na marginesie to przeoczył Pan moment, kiedy to USA groziło Iranowi.
MARCIN KOSKI 0 496 | 05.02.2012 21:00
link nadużycie odpowiedz

@ Blue Sky
Gdyby wierzyć temu, co politycy mówią na potrzeby własnej popularności, to musielibyśmy wierzyć, że żyjemy w najwspanialej rządzonym kraju na świecie.
Izrael, który nigdy nie dał skontrolować swoich instalacji nuklearnych (w przeciwieństwie do Iranu) przyznaje się bez skrępowania do posiadania broni nuklearnej, na zasadzie szatniarza Barei. Co dziwne, cały świat tzw. cywilizowany przechudzi bez mrugnięcia powieką nad złamaniem konwencji o nierozprzestrzenianiu broni atomowej, miast żądać rozzbrojenia...
Zaatakują Iran, bo nie wykryto broni atomowej, to znaczy tak dobrze ukryli, że znależć nie można... Podobnie było w Iraku z bronią chemiczną i podobne tłumaczenia słyszymy w sprawie "gen. Błasika w kokpicie". Ja tych bajek nie przyjmuję. Znów ktoś chce przejąć kontrolę nad złożami ropy naftowej i to jest sedno sprawy !
GRABIC 0 584 | 05.02.2012 21:03
link nadużycie odpowiedz

@Marcin Koski
Skoncentrowałem się na "atomowych" pogróżkach ... Starcie konwencjonalne jest prawdopodobne i dopuszczam taką możliwość aby zapobiec konfrontacji "atomowej".

A kto ma decydować ? ONZ ? Może to nie jest sprawiedliwe rozdanie kart ... ale jak do tej pory gwarantujące status quo ...
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:05
link nadużycie odpowiedz

@grabic
" Znów ktoś chce przejąć kontrolę nad złożami ropy naftowej i to jest sedno sprawy !"

Być może ... ale czy możemy sobie pozwolić na ryzyko ? a co jeśli wyprodukują i użyją przeciw Izraelowi ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:08
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Marcin Koski podsumował zasadniczo. Ja tylko pytam, kto nawalił takich idiotyzmów szanownemu blogerowi do głowy ? Czy nie judeosowieci przypadkiem ?
POLACZOK 99 3762 | 05.02.2012 21:09
link nadużycie odpowiedz

@Polaczok
Idiotyzmem jest pozwolić islamskim oszołomom bawić się atomowymi zabawkami. Każdy kto tego nie widzi jest pozbawionym instynktu samozachowawczego ignorantem.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:13
link nadużycie odpowiedz

Testosteron buzuje !
Mezon:"należy Ci przyłożyć po mordzie!"
To tylko Mezon, czy inni "powścigliwi nienachalnie" też używają takich argumentów w dyskusji ? Mróz zaszkodził ?

A wracając do tematu, jedna sympatyczna blogerka "wrzuciła" kamerkę na Nowy Jork. Wczoraj zaglądałam na ten live z babskiej ciekawości, a przy okazji parę godzin podglądałam rosnący tłum demonstrantów, protestujących przeciw wojnie z Iranem i sankcjom wobec Iranu. Tłum gęstniał, transparentów przybywało, było coraz głośniej, i w tym momencie przyszli znajomi i oderwali mnie od kompa. Wiesz może BlueSky, jaki odzew mają takie antywojenne demonstracje ze strony rządu amerykańskiego ? Wybory nadciągają.....
MUKUZANI 0 155 | 05.02.2012 21:15
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Szanowny Panie,

istota rzeczy polega na nachalnej próbie utrzymania zużytego i dysfunkcyjnego porządku Świata. Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy Naród, który własna pracą, pomysłowością, organizacją, poszanowaniem tradycji osiąga niebywały rozwój ekonomiczny, przemysłowy, technologiczny zasługuje na zagładę lub podbój, tylko dlatego, że pragnie bronić tego, co osiągną wobec realnych gróźb ze strony np USA czy Izraela. ONI tego nie ukradli ONI to stworzyli. Mam dla Irańczyków wieli szacunek za ich niezłomność w otaczającym ich Świecie sprzedajnych Szmaciarzy.

Serdecznie pozdrawiam
MARCIN KOSKI 0 496 | 05.02.2012 21:19
link nadużycie odpowiedz

@mukuzani
Niestety nie wiem ... ale to dla mnie zasadniczo nieistotne,jeżeli Strażnicy Rewolucji pracują nad bronią atomową należy ich zniszczyć. I nie jest istotne czy i jakie mają nośniki ... nie wystarczy zbombardować wyrzutni i lotnisk ... brudną bombę do Paryża ,Berlina,Londynu czy Warszawy można przywieść w walizce.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:20
link nadużycie odpowiedz

@ Blue Sky
O ile dobrze się orientuję, Iran nie grozi, że kogoś zaatakuje. Wyraza jedynie gotowość do obrony. To Izrael opowiada o atomowym "uderzeniu prewencyjnym".
Inną sprawą jest, że ze względu na możliwość skażenia radioaktywnego byłoby lepiej gdyby taki wybuch nastąpił w Izraelu....
GRABIC 0 584 | 05.02.2012 21:23
link nadużycie odpowiedz

@Marcin Koski
Problemem są kryteria wg których ocenia się Iran ... Mogę szanować ich progres przemysłowy i technologiczny ale przy produkcji broni jądrowej mój podziw się kończy. W mojej ocenie ( oczywiście subiektywnej) Iran jest w stanie po wyprodukowaniu użyć broni jądrowej przeciw Żydom. Wyobraża Pan sobie konsekwencje ? Nie tylko dla regionu. Dla świata żeby daleko nie szukać :) ? Myślę że w tym miejscu nasze oceny zasadniczo się różnią ... I kolejna kwestia ... Chcemy w regionie kraju który będzie mógł "trzymać w szachu" Izrael ? Co wtedy zrobią inni ... Np.Syria ? Myślę że tak jak jest jest dobrze. Może nie do końca sprawiedliwie ... ale stabilnie.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:28
link nadużycie odpowiedz

@grabic
Inną sprawą jest, że ze względu na możliwość skażenia radioaktywnego byłoby lepiej gdyby taki wybuch nastąpił w Izraelu....

Zależy gdzie się mieszka :)
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:29
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
A dlaczego Iran nie może miec bomby atomowej,jesli Izrael może ?
OSASUNNA 239 6208 | 05.02.2012 21:29
link nadużycie odpowiedz

@Marcin Koski
Serdecznie pozdrawiam również.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:31
link nadużycie odpowiedz

@osasunna
Jeśli chodzi o moje zdanie w tej kwestii to Izrael nie użyje broni jądrowej ... chyba że do obrony a Iran może użyć do ataku, na Izrael właśnie ... i w całym tym tekście chodzi o to że nie chcę się przekonać czy Iran użyje broni jądrowej czy nie.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:34
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Posłuchaj mądrzejszych, co sądzą o szwindlu i wciskaniu ludziom głupoty. Posłuchaj słów rabina, zrozumiesz wówczas idiotyzmy, które wciskają Tobie ludzie psychicznie chorzy na marżę :

POLACZOK 99 3762 | 05.02.2012 21:38
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Tzn wg Ciebie że Żydzi to odpowiedzialni ludzie a Persowie
to czubki ?
OSASUNNA 239 6208 | 05.02.2012 21:38
link nadużycie odpowiedz

@grabic
"Inną sprawą jest, że ze względu na możliwość skażenia radioaktywnego byłoby lepiej gdyby taki wybuch nastąpił w Izraelu...."

Bo ?
MUKUZANI 0 155 | 05.02.2012 21:39
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Takim to możesz wmawiać te idiotyzmy :

POLACZOK 99 3762 | 05.02.2012 21:40
link nadużycie odpowiedz

@Polaczok
Interesujący. Dokończę później. Czego ma dowodzić wg Pana ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:43
link nadużycie odpowiedz

@osasunna
Nie. Żydzi mają broń jądrową i nigdy jej nie użyli. Inni o tym wiedzą. Nie chcę się przekonać co zrobią inni kiedy będą mieli wybór.Nie nazwałbym ich czubkami ... raczej fanatykami.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:46
link nadużycie odpowiedz

@Polaczok
Ale wytłumacz mi proszę o jakich idiotyzmach mówisz ? Uważasz że Iran nie użyje broni jądrowej jak znajdzie się w jej posiadaniu ? Nie mieszajmy do tego Żydów bo nie o nich mowa i nie jestem ich rzecznikiem ... mają tu wielu swoich. Pytam czy jesteś gotów zaryzykować ? A jeśli tak to w imię czego ... dania wolności wyboru Iranowi czy w imię niechęci do Izraela ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 21:49
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
...do takiego ataku żadnej ze stron nie należy dopuścić ... Nie wiem czy wystarczająco jasno się wyraziłem ?

Niezbyt. Bo powyższe stwierdzenie stoi w sprzeczności z postulatem prewencyjnego uderzenia na Iran. No chyba, że "rozpieprzenie tego sympatycznego kraju" to nie jest "atak".

Chcemy w regionie kraju który będzie mógł "trzymać w szachu" Izrael ?

A w jaki sposób to szkodzi polskim interesom? Kto to są ci "my" z pytania powyżej?

Nasze zmartwienie to taktyczna broń jądrowa w Kaliningradzie wymierzona w polskie miasta. I jakoś nie słyszałem żeby Izrael protestował przeciw jej rozmieszczeniu.
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 21:54
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Żydzi mają broń jądrową i nigdy jej nie użyli.

A kiedy Iran kogokolwiek zaatakował?
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 22:01
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
No tak inni to czubki a jak nie czubki to fanatycy.
A Izrael to przeciw komu miał te bombki użyć?
OSASUNNA 239 6208 | 05.02.2012 22:03
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Nie należy dopuścić do precedensu w postaci użycia broni jądrowej czy to przez Izrael czy też Iran. Dopuszczam atak prewencyjny na Iran z użyciem broni konwencjonalnej dla likwidacji instalacji służących do produkcji broni "A". Do "rozpieprzenia" włącznie.

Szkodzi w sposób zasadniczy. Izraelska broń jądrowa jest straszakiem który pozwala trzymać na dystans potencjalnych agresorów.
Jak widać Żydzi nie użyli dotąd broni jądrowej. Wystarczy im że ją mają. Pojawienie się w regionie kraju wrogiego do Izraela a posiadającego broń jądrową zachwieje "przewagą" Żydów i może sprowokować konflikt który zdestabilizuje cały region produkujący ropę. Wreszcie Iran to kraj który nie daje gwarancji bezpieczeństwa ... co jeżeli "atom" trafi do Libanu czy Syrii o Al-kaidzie nie wspominając ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:04
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Zdecydowanie bardziej obawiam się irańskiej broni jądrowej niż ruskich głowic z Kaliningradu. Chyba że ktoś te głowice ruskim ukradnie :)
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:07
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
W/w wywody to są nadinterpretacje chorych psychicznie debili, którym wydaje się, że wcisną każdy kit i wywołają strach wśród ludzi. Gdyby Persowie byli tak groźni, brutalni i źli, dawno temu kamień na kamieniu nie pozostałby po Lachestanie.
Nie minął Tobie jeszcze strach po irackiej broni chemicznej ?

Może chcesz abym opowiedział ładną bajeczkę o ataku Saddama, wysłanego przez Amerykanów, na Iran ?

To Iran jest ciągle zagrożony przez chorych z uwielbienia do Matki Marży pajaców, którzy boją się o nieprzewidzianą utratę wpływu na rynku ropy.
Bomby atomowe są straszakiem dla takich idiotów jak wyżej pokazuje filmik.
POLACZOK 99 3762 | 05.02.2012 22:08
link nadużycie odpowiedz

@osasunna
Nie jest istotne przeciw komu. Ważne że ma i wszyscy o tym wiedzą.
A czubki to Twoje określenie. Ja takich nie używam w odniesieniu do narodów.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:09
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Iran zagroził w sobotę atakiem na elementy systemu obrony przeciwrakietowej NATO w Turcji, jeśli sam zostanie zaatakowany przez Stany Zjednoczone lub Izrael – podały irańskie media.

Generał Amir Ali Hadżizadeh, szef lotnictwa Gwardii Rewolucyjnej, oświadczył, że ostrzeżenie wpisuje się w nową strategię obrony przed – jak to określił – wzrostem zagrożenia ze strony USA i Izraela.

Napięcia między Teheranem a krajami Zachodu zaostrzyły się po ujawnieniu w tym miesiącu raportu Międzynarodowej Agencji Energii Atomowej (MAEA), z którego wynika, że Iran, wbrew zaprzeczeniom, prowadzi tajne prace nad bronią jądrową. Iran twierdzi, że program ma charakter wyłącznie cywilny.

„Jeśli będziemy czuli się zagrożeni, zaatakujemy tarczę antyrakietową NATO w Turcji, a potem uderzymy w inne cele” – zacytowała gen. Hadżizadeha półoficjalna agencja prasowa Mehr.

Ankara we wrześniu zgodziła się na lokalizację na swoim terytorium radaru wczesnego ostrzegania, który wejdzie w skład obrony przeciwrakietowej NATO. Instalacja ma znaleźć się na poligonie w pobliżu miejscowości Kurecik, ok. 700 kilometrów na zachód od granicy z Iranem. Teheran twierdzi, że celem stacji radarowej jest ochrona Izraela przed irańskimi atakami rakietowymi w razie wybuchu wojny między Izraelem a Iranem.

Hadżizadeh oświadczył też, że USA planują umieścić podobne stacje w krajach arabskich na południe od Iranu. Podkreślił, że wzrost zagrożenia zmusił Iran do zaostrzenia swej „strategii obronnej”.

Tego samego dnia agencja Isna przekazała wypowiedź innego wysokiego rangą dowódcy Gwardii Rewolucyjnej, który ostrzegł, że Teheran zaatakuje izraelskie instalacje nuklearne, jeśli państwo żydowskie zaatakuje irańskie „obiekty nuklearne lub szczególnie ważne instalacje”.

Mnie wystarczy.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:11
link nadużycie odpowiedz

@Polaczok
Masz prawo wierzyć w co chcesz ... ja wolę nie ryzykować. I jesli pozwolisz pozostanę przy swoim zdaniu.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:13
link nadużycie odpowiedz

@Polaczok
Americans are...

"Al-Kaida to grupa samobójców w Izraelu..." Uśmiałem się jak norka:)

Ale jak widać podobny program można zrobić też u nas.
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 22:28
link nadużycie odpowiedz

ZAPOMNIANA ROSJA
Wbrew pozorom, proszę koleżeństwa, odczytywanie świata nie jest sprawą trudną - wystarczy kierować się pewnymi ustalonymi już wcześniej zasadami.
A pierwsza jest taka: jak nie wiadomo o co chodzi, na pewno chodzi o pieniądze.
Druga natomiast, jeszcze łacińska, korespondująca z tą pierwszą, głosi: is fecit cui prodest, co oznacza: ten uczynił komu przynosi to korzyść.
W waszej dyskusji w ogóle nie pada słowo Rosja, a jest ono kluczem do przemyśleń na temat konfliktu irańskiego.
Blokada cieśniny Ormuz i ewentualne dziełania wojenne podniosą niebotycznie i tak już wysoką cenę ropy, a to leży w interesie Moskwy, która finansowo będzie się wzmacniać, równolegle do narastania problemów ekonomicznych Zachodu, Japonii i Chin. Byt Rosji, jeśli nie w ogóle jej istnienie, zależy bowiem wyłącznie od cen kopalin, zatem gra cyrylicznych od lat polega na ,,stwarzaniu warunków" sprzyjających ich wzrostowi. I to kosztem balansowania na granicy wojny lub nawet jej przekroczeniu, byle ta ograniczyła się lokalnie, a materiałowe i technologiczne wspieranie Iranu, powodujące ciągłe skoki politycznych napięć, potwierdza przecież tę tezę.
Dlatego ostrożna polityka Amerykanów, którzy pobrzękujących szabelką Irańczyków sprowadziliby do poziomu kamienia łupanego w kilka dni - i to bez potrzeby użycia broni jądrowej, musi brać pod uwagę niemal samobójcze skutki takiego ataku dla ich gospodarki, z jednoczesnym bardzo szybkim wzmocnieniem Rosji.

A ogóle to tak tylko mówię, by to i owo naprostować.

Pozdrawiam, GG
GRZEGORZ GOZDAWA 23 14 | 05.02.2012 22:35
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
"Żydzi mają broń jądrową i nigdy jej nie użyli"

Fajne kryterium :)))
W/g niego to amerykanie są najbardziej niebezpieczni, bo jej użyli.
No to trzeba USA zrównać z ziemią, co nie Panie Autor?

BTW
O ile mnie pamięć nie zawodzi to Izrael ma swoje bombki z kradzieży.

Czy złodziejowi można ufać jeśli nacja właściwa?
GOBISZ 11 813 | 05.02.2012 22:36
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Iran zagroził w sobotę atakiem na elementy systemu obrony przeciwrakietowej NATO w Turcji, jeśli sam zostanie zaatakowany przez Stany Zjednoczone lub Izrael – podały irańskie media.

JEŻELI SAM ZOSTANIE ZAATAKOWANY! A co ma robić suwerenne państwo jeżeli ktoś je zaatakuje? Prosić o jeszcze?

Mam nadzieję, że żaden idiota nas nie wciągnie w tą awanturę. Choć jak patrzę na Sikorskiego smęcącego o rosyjskiej i chińskiej odpowiedzialności za ofiary wojny domowej w Syrii, to mogę się spodziewać wszystkiego.
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 22:38
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
"Ale jak widać podobny program można zrobić też u nas"

Ponieważ ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:38
link nadużycie odpowiedz

@gobisz
" "Żydzi mają broń jądrową i nigdy jej nie użyli"

Fajne kryterium :)))"

Nie wiem czy fajne. Na pewno skuteczne.
Żydzi dzięki swoim bombkom mają przewagę ... gdyby nie to musieliby rozjeżdżać Arabów czołgami raz na jakiś czas jak w czasie wojny sześciodniowej. To wywoływałoby niepotrzebne emocje i generowało straty ... ofiary a co za tym idzie chęć zemsty ... Lepiej niech zostanie jak jest. Po co zmieniać coś co się sprawdza ? Dla zaspokojenia nuklearnych ambicji Strażników Rewolucji ? Warto ryzykować ?
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:45
link nadużycie odpowiedz

@Grzegorz Gozdawa
Słuszna uwaga.Dziękuję. Pozdrawiam również.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:47
link nadużycie odpowiedz

@grabic

"O ile dobrze się orientuję, Iran nie grozi, że kogoś zaatakuje."

Nawet wasz prasa, Szanowny Panie Katolik, nawet taka, ktora Zydow niespecjalnie lubi, podaje cos wrecz przeciwnego:

"Zachód twierdzi, że Iran dąży do zdobycia broni jądrowej, natomiast władze w Teheranie utrzymują, że ich program nuklearny ma wyłącznie pokojowy charakter. Irański prezydent Mahmud Ahmadineżad wielokrotnie mówił, że należy zetrzeć Izrael z mapy świata."

http://www.rp.pl/artykul/473630.html?print=tak

Z kitem, Szanowny Panie Katolik, proponuje udac sie do szklarza.

ZGLOS DO USUNIECIA 0 2131 | 05.02.2012 22:48
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
" Jeśli będziemy czuli się zagrożeni, zaatakujemy tarczę antyrakietową NATO w Turcji, a potem uderzymy w inne cele” – zacytowała gen. Hadżizadeha półoficjalna agencja prasowa Mehr."

A jak określić stopień zagrożenia ?

A co do awantury ... myślę że nasi kwatermistrzowie pomału redagują już zamówienia na pustynne sorty mundurowe ... myślisz że jakakolwiek awantura może się obyć bez nas ? Dodatkowo mamy doświadczenie bo do niedawna byliśmy na Golan ...
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 22:50
link nadużycie odpowiedz

@Grzegorz Gozdawa
W waszej dyskusji w ogóle nie pada słowo Rosja, a jest ono kluczem do przemyśleń na temat konfliktu irańskiego.

Rola Rosji jest rzeczywiście kluczowa. Za jej ewentualną zgodę na spacyfikowanie Iranu, USA były gotowe sporo dać. Były, bo oferta zdaje się nie została przyjęta. Rosja stwierdziła najwidoczniej, że więcej zyskuje na chronicznym stanie napięcia niż na szybkiej wojence, która dałaby Amerykanom kontrolę nad irańską ropą i Cieśniną Ormuz.

Taki wynik w dłuższym planie byłby zabójczy zarówno dla Rosji jak i jej sojusznika Chin.
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 22:54
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
"Niestety nie wiem ... ale to dla mnie zasadniczo nieistotne,jeżeli Strażnicy Rewolucji pracują nad bronią atomową należy ich zniszczyć. I nie jest istotne czy i jakie mają nośniki ... nie wystarczy zbombardować wyrzutni i lotnisk ... brudną bombę do Paryża ,Berlina,Londynu czy Warszawy można przywieść w walizce."

To sa fanatycy - ale bardzo madrzy ludzie. Nasuwa sie analogia do hitlerowskich Niemiec - tam tez nad podpaleniem swiata mysleli fanatycy - niestety bardzo madrzy i znajacy sie na rzeczy.

Persowie dolaczyli niedawno do klubu kosmicznego - potrafia wyniesc na orbite wlasne satelity na wlasnych rakietach nosnych. Kto umie takiej sztuki dokonac, umie rzecz jasna takze przywalic glowica bojowa na odleglosc tysiecy kilometrow - to latwiej, niz wystrzelic satelite.

Persowie pracuja nad glowicami jadrowymi z prawdziwego zdarzenia, nie nad jakimis prymitywnymi brudnymi bombami. Otwarcie zapowiadaja zamiar "starcia Izraela z mapy swiata". Lamia najbezczelnie w swiecie Uklad o Nierozprzestrzenianiu Broni Jadrowej, ktory podpisali po to, aby miec dostep do atomowych technologii - a potem po prostu olali.

Oczywiscie cala masa ludzi cieszy sie na mysl, jak to lada moment "Iran zrzuci bombke" i "zrobi porzadek z Zydami". Dla wielu ludzi sama mysl, ze gdzies w dalekim swiecie ciagle jeszcze zyja jacys Zydzi nieprzerobieni na mydlo jest po prostu nie do zniesienia.

ZGLOS DO USUNIECIA 0 2131 | 05.02.2012 22:57
link nadużycie odpowiedz

@zglos do usuniecia
Zgadzam się co do zagrożenia ze strony irańskiego programu nuklearnego. Nie lekceważę dorobku Irańczyków ...Żydzi zresztą też jak widać po wybuchających pod samochodami bombach i spadających samolotach ... Zresztą to oni mają najwięcej do stracenia.

Co do akapitu :

Oczywiscie cala masa ludzi cieszy sie na mysl, jak to lada moment "Iran zrzuci bombke" i "zrobi porzadek z Zydami". Dla wielu ludzi sama mysl, ze gdzies w dalekim swiecie ciagle jeszcze zyja jacys Zydzi nieprzerobieni na mydlo jest po prostu nie do zniesienia.

Do tej pory nie spotkałem się osobiście z takimi postawami ale jestem tu już parę dni i wierzę że może tak być.

Podsumowując. Zgoda buduje - niezgoda rujnuje :)
A benzyna już jest cholernie droga ... :)
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 23:07
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
A jak określić stopień zagrożenia ?

Może liczbą lotniskowców zmierzających do irańskich brzegów?

myślisz że jakakolwiek awantura może się obyć bez nas ? Dodatkowo mamy doświadczenie bo do niedawna byliśmy na Golan ...

Mów proszę za siebie. Jeżeli z nudów kombinujesz jak sobie z giwerą pobiegać po czyimś kraju, zgłoś się na ochotnika do US Army. Oni "doświadczonym" zapewniają takie rozrywki we wszystkich regionach świata. Może nawet obywatelstwo dostaniesz. Oczywiście jeśli przeżyjesz.
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 23:08
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
"Mów proszę za siebie. Jeżeli z nudów kombinujesz jak sobie z giwerą pobiegać po czyimś kraju,"

Nic nie planuję :) Już byłem. Nie podobało mi się.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 23:11
link nadużycie odpowiedz

@zglos do usuniecia
,,Irański prezydent Mahmud Ahmadineżad wielokrotnie mówił, że należy zetrzeć Izrael z mapy świata.''

Proszę o oryginał taśmy z tłumaczeniem.

Po wtóre, szanowny pan nie pił dzisiaj chyba Marży ? Polecam zamiast, oplucie swojego rodaka po kądzieli, prezydenta Iranu.
POLACZOK 99 3762 | 05.02.2012 23:18
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Czyli można podpieprzyć komuś bombkę i potem straszyć nią i jest ok?
bo nacja właściwa?
GOBISZ 11 813 | 05.02.2012 23:21
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Kilka lat temu, gdy cena baryłki ropy poszybowała ponad sto dolarów, szef Gazpromu Aleksiej Miller już witał się z gąską, zapowiadając szumnie, że niedługo baryłka osiagnie $200 i Rosja szybko odzyska satus głównego światowego mocarstwa. O ile pamiętasz, już wkrótce ceny baryłki spadły o blisko 60% i Moskwa odczuła poważne kłopoty finansowe.
Wynika z tego, że nie cyryliczni są głównym graczem na rynku paliw ( na szczęśćie !!!), co nie znaczy, że brak im narzędzi, z reguły bandyckich, by na ten rynek oddziaływać.
Zgadzam się z Tobą, iż Rosjanie zyskują wiele na stałym utrzymywaniu napięćia w rejonie Zatoki, choć z drugiej strony, w przypadku wojny, zanim Amerykanie wznowiliby produkcję z na pewno zniszczonych obszarów wydobycia, co zapowiadają Irańczycy, przeszłoby wiele czasu. A wtedy Rosja osiągałaby gigantyczne dochody.
Oczywiśćie istotne byłyby tu również relacje pomiędzy rządem USA a amerykańskimi(?) molochami naftowymi. Faktem jest bowiem, że w okresie poprzedniej zwyżki cen paliw Exxon chwalił się niebotycznymi zyskami.
Cóż, w tym przypadku nie jest prawdziwa stara maksyma, głosząca, że co jest dobre dla General Motors, dobre jest dla USA.

Najlepszego, GG
GRZEGORZ GOZDAWA 23 14 | 05.02.2012 23:32
link nadużycie odpowiedz

@gobisz
Ani straszyć nie wolno ani nacja nie właściwa ... nacje mnie nie obchodzą. Zależy mi na zachowaniu pokojowego status quo.
Obchodzi mnie cena paliwa , owoce z Izraela i Maroka oraz żebym mógł pojechać na wakacje do Egiptu. Aha i żeby polscy żołnierze nie musieli jechać na kolejną wojnę.
Dziękuję za rozmowę. Do jutra. Dobranoc.
BLUE.SKY 4 114 | 05.02.2012 23:35
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Już byłem. Nie podobało mi się.

Nie dziwię się. Kiedyś sam myślałem, że tak trzeba, bo sojusznicy, bo demokracja, bo zbrodniarze na tronach...
Dziś wiem, że to ściema dla naiwnych a nasze chłopaki nie walczą tam za jakiekolwiek ideały a robią za najemników w imię obcych interesów.

W zamian naszego WIELKIEGO SOJUSZNIKA nie stać nawet na tak pusty gest jak zniesienie wiz. No cóż, mogę jedynie z zazdrością stwierdzić, że Polska to nie Izrael.

Wracając do Iranu. Warto zapoznać się z garścią informacji na temat kontekstu obecnej nagonki na ten kraj:

http://www.bibula.com/?p=49951
KONRAD24PL 5 2955 | 05.02.2012 23:57
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Po uzyskaniu dowodów na produkowanie w Teheranie broni jądrowej tego samego dnia powinien nastąpić atak.
=================================================================
Ależ będą, takie jak na broń w Iraku.
A jeśli już musi się Pan kohoś bać to niech się Pan boi Izraela.
ERIN 0 3141 | 06.02.2012 00:05
link nadużycie odpowiedz

@Grzegorz Gozdawa
w przypadku wojny, zanim Amerykanie wznowiliby produkcję z na pewno zniszczonych obszarów wydobycia, co zapowiadają Irańczycy, przeszłoby wiele czasu. A wtedy Rosja osiągałaby gigantyczne dochody.

Jest to pewna koncepcja. Ale dystansu do USA dała rady by nadrobić. Tym bardziej, że po przejściowych trudnościach Amerykanie wyszliby z tej wojny niezwykle wzmocnieni. Kontrolując większość złóż węglowodorów na świecie bardzo szybko doprowadziliby do erozji odrodzonej rosyjskiej potęgi jednocześnie łapiąc za gardło zarówno Chiny jak i tęskniąca za utraconą potęga Europę.
KONRAD24PL 5 2955 | 06.02.2012 00:15
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
Jeśli to tylko pusty gest, jak piszesz, to dlaczego Ci na nim zależy?

Bo jeśli dlatego, by czytać później z dumą o rodakach latających do NY i robiących weekendowe zakupy na Manhattanie, z dodatkowymi durnymi i złośliwymi komantarzami na temat głupich Jankesów i jeszcze głupszych Polonusów, to ja jestem przeciw.

Osobiśćie, gdy przejawiam kaprys widzenia kogoś z kraju, zapraszam go. W ten sposób selecjonuję gości i jest mi z tym dobrze. Im zresztą też.To wszystko.
GRZEGORZ GOZDAWA 23 14 | 06.02.2012 00:16
link nadużycie odpowiedz

@Blue.sky
"Już byłem. Nie podobało mi się."

A ja się cieszę, że udało Ci się wrócić. W jednym kawałku. I, że dzięki temu zabierasz głos, nie jako teoretyk, ale człowiek potrafiący cenić smak życia. Życia, w pewnym sensie...drugiego.
Spokojnej nocy BlueSky !
MUKUZANI 0 155 | 06.02.2012 00:38
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
,,Tym bardziej, że po przejściowych trudnościach Amerykanie wyszliby z tej wojny niezwykle wzmocnieni."

To nie jest wcale takie pewne. Po irackiej Jankesi też liczyli na wmocnienie, no i że przede wszystkim z wdzięczności za zbudowanie demokracji wielbłądom na piaskach, hehehehehe, należy im się jazda za półdarmo.
Hm, ja tego jakoś nie zauważyłem, a i statystyki potwierdzają moje smutne obserwacje.

Najlepszego, GG
GRZEGORZ GOZDAWA 23 14 | 06.02.2012 01:05
link nadużycie odpowiedz

@Grzegorz Gozdawa
Jeśli to tylko pusty gest, jak piszesz, to dlaczego Ci na nim zależy?

To kwestia amerykańskiej wiarygodności. Kiedy traktujesz kogoś jak przyjaciela, nie robisz mu przesłuchania przed zaproszeniem do swojego domu i nie zdejmujesz mu odcisków palców na wypadek, gdyby przyszło mu do głowy kraść srebrne łyżeczki.

Dla mnie sprawa wiz jest papierkiem lakmusowym stosunku rządu USA do naszego kraju. To coś konkretnego. Nie uwierzę, że Polacy są cenionym amerykańskim sojusznikiem w sytuacji, kiedy rząd amerykański obawia się obywateli polskich podróżujący do USA.

Akurat ci latający na weekendowe zakupy nie maja problemu z wizami.
KONRAD24PL 5 2955 | 06.02.2012 01:50
link nadużycie odpowiedz

@Konrad24pl
A jeśli Ty traktujesz kogoś jak przyjaciela, też starasz się być wiarygodny. Przynajmniej w miarę. Nie trzymasz przez lata w sztabie swojej armii ,,moskiewskich" genarałów, se swojego wywiadu nie robisz siedliska wrogiej twojemu sojusznikowi agentury i wreszcie nie uważasz się za równoprawnego partnera w koalicji, w której liczebnie wypadasz kiepsko - jak 1:70, nie mówiąc już nic o sprzęcie.

Zresztą jest sposób na polskie dąsy - niech Warszawa też wprowadzi wizy i po sprawie. Nastrój Ci się wtedy poprawi i w ogóle..... :-)))

A z amerykańskimi wizami każdy może mieć kłopot - nie tylko Kowalski jadący na budowy w Chicago. W tym przypadku Jankesi są bezkompromisowi.
GRZEGORZ GOZDAWA 23 14 | 06.02.2012 02:53
link nadużycie odpowiedz

@Blue.Sky
Co za bandycka logika!
Kraj informuje, co zrobi, jeśli zostanie zaatakowany, a ty to nazywasz grożeniem...
Po prostu, logika bandyty.

Bez odbioru.
SAFKA 19 287 | 06.02.2012 06:14
link nadużycie odpowiedz

zobacz wszystkie posty »

1 2 3 4 poprzednia notka
Na tej stronie są treści ukryte. Możesz zmienić zakres widocznej treści. W tym celu zaloguj się, przejdź do: zarządzaj kontem/ustawienia i zmień zakres. Pomoc.
Odsłon bloga: 3604
Wszystkie notki Dodaj bloga do ulubionych
Moje komentarze Blog przez RSS
Komentarze przez RSS
Piszę w lubczasopismach

PL 24
Iran grozi ...
05.02.2012 20:30

Ostatnie notki

Iran grozi ...

" Iran zaatakuje kraj, którego terytorium wykorzystają jego wrogowie do...
05.02.2012 20:13 70
Kamil Stoch zwyciężył w Predazzo !!!

I znowu było jak dawniej ... Biało-czerwono pod skocznią ... Najwyższy stopień podium dla Polaka i Mazurek...
05.02.2012 17:57 9
"Honor" sprzed lat ...

Czyli jak hartowała się stal ... :) Lubię czasem wracać do przeszłości ......
05.02.2012 13:44 3

zobacz wszystkie posty »
Moje ostatnie komentarze

@gobisz

Ani straszyć nie wolno ani nacja nie właściwa ... nacje mnie nie obchodzą. Zależy mi na...
05.02.2012 23:35

@Konrad24pl

"Mów proszę za siebie. Jeżeli z nudów kombinujesz jak sobie z giwerą pobiegać po czyimś...
05.02.2012 23:11

@zglos do usuniecia

Zgadzam się co do zagrożenia ze strony irańskiego programu nuklearnego. Nie lekceważę...
05.02.2012 23:07

cholera ...

A ja nie mam profilu na FB ... Jak żyć powiedzcie ... jak żyć ?
05.02.2012 22:55

@Konrad24pl

" Jeśli będziemy czuli się zagrożeni, zaatakujemy tarczę antyrakietową NATO w Turcji, a...
05.02.2012 22:50

zobacz wszystkie »
Najpopularniejsze notki

Iran grozi ...
komentarze: 70
Jak Kolenda - Zaleska szału dostała ...
komentarze: 53
komentarze: 9
"Honor" sprzed lat ...
komentarze: 3

Aktywne dyskusje

Iran grozi ...
komentarze: 70
ostatnio: SAFKA
komentarze: 9
ostatnio: BLUE.SKY
Jak Kolenda - Zaleska szału dostała ...
komentarze: 53
"Honor" sprzed lat ...
komentarze: 3

Archiwum postów
« Luty 2012
Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
zobacz wszystkie posty »
Moje tagi

eskalacja
honor
iran
ormuz
polityka tvn24
rac
ropa
skin
skoki
sport
stoch

Polecam strony

JAK ZABIĆ DZIENNIKARZA ... ?
Paradoks "GEJA" ...
Psy wojny ? Czyli po co i jak długo mamy być w Afganistanie ..
A nasikaj se do baku chłopaku , czyli ...

załóż konto

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • Iran grozi... ~marysia, 2012-02-06 08:09