Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi

Inwestycja w fundusze akcji bez dużego ryzyka- zasada Kroczący Stop Loss

Autor  |  opiekuninwestora.pl [95.108.28.*]    2010-01-27 17:26
Zaznaczam - zasada dotyczy wyłącznie rynku funduszy inwestycyjnych.

Kilka razy podałem ją jako odpowiedź na pytanie jak inwestować. Otrzymałem kilka ciekawych maili na ten temat. Chciałbym przeczytać co o niej sądzicie.

To jedno z rozwiązań, które pozwala w miarę bezpiecznie zainwestować bez konieczności analizowania rynków i przewidywania przyszłości. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, gdy rynkami finansowymi nie chcemy się pasjonować.

Założenia
--------------------
1. Chcemy inwestować agresywnie (fundusze akcji)
2. Liczymy na możliwość dużego zysku
3. Jednocześnie nie akceptujemy dużej straty.
4. Cel nadrzędny - jak najmniejsza strata. Nawet kosztem potencjalnie wysokich zysków.

To trochę sprzeczne z tym co się mówi: "Inwestując w ryzykowne fundusze musisz liczyć się z dużą stratą". "Jeżeli jesteś inwestorem ostrożnym - to raczej fundusze akcji nie są dla Ciebie".

A gdy jeszcze dodam, że korzystając z tej strategii nawet inwestorzy "ostrożni" mogą wybrać fundusze akcji (ale raczej te "akcji polskich uniwersalne" zamiast małych i średnich spółek czy też funduszy zagranicznych.

Zasady
-----------
Określamy próg akceptowlnej straty. Np. 10%. Jeżeli go przekroczymy - bez sentymentów przenosimy pieniądze do inwestycji bezpiecznej.

Dla inwestycji krótkoterminowych
------------------------------------------
Próg straty ustawiamy bardzo nisko. Np. 5% wartości portfela.
Paradoksalnie o to właśnie chodzi, aby "szybko nas wyrzuciło z rynku" jak będzie taki nieduży spadek (mówimy tu o funduszach i takie spadki nie dzieją się tak znowu z dnia na dzień).

Dla inwestycji krótkoterminowej należy dokładnie zrozumieć dlaczego naszym nadrzędnym celem jest aby w najgorszym razie ponieść minimalną stratę a nie zarabiać za wszelką cenę. To dość długa analiza - opisałem ją tutaj:

http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/chce-zainwestowac-agresywnie-na-rok-dwa-w-fundusze-jak-to-zrobic/

W takiej sytuacji wycofujemy się. I musimy się przed sobą przyznać: Tak, tym razem się nie udało. Zrealizowaliśmy cel nadrzędny: nie stracić dużo.

Ale dlaczego od razu mielibyśmy mieć dużego pecha i zaraz po zainwestowaniu pieniędzy od razu stracić? Wtedy kroczący stop loss pozwoli stopniowo podnosić próg alarmowy - i w ten sposób jest duża szansa, że wycofamy się zabezpieczając dotychczas wypracowany zysk.

Dokładniej zasady działania opisałem na tej stronie:
http://blog.opiekuninwestora.pl/index.php/kroczacy-stop-loss-jak-to-dziala/

Szczególnie polecam rozważania na temat co się stanie, jak tuż po tym jak się wycofamy z naszej inwestycji zaczną się wzrosty. Przy tej strategii nie powinno to nas martwić.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »
  • Inwestycja w fundusze akcji bez dużego ryzyka- zasada Kroczący Stop Loss opiekuninwestora.pl, 2010-01-27 17:26