Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Inwestycja - 900 tys. na kilkanaście lat

Autor  |  eewellina [217.172.242.*]    2011-08-20 01:06
Odziedziczyłam niedawno dosyć sporą sumę- ok. 900tys. zł i nie za bardzo wiem co z nią zrobić. Narazie spoczywają spokojnie na lokacie, ale prędzej czy później muszę je jakoś sensownie ulokować. Myślę, że te pieniądze nie będą mi potrzebne przez przynajmniej 10, a może i 20 lat.
Nie zależy mi za bardzo na pomnożeniu tej kwoty, bardziej na
utrzymaniu jego wartości. Biorąc pod uwagę obecną sytuację na światowych rynkach finansowych, obawiam się, że w ciągu tych kilkunastu lat może nas spotkać taka sytuacja jak na Białorusi, czyli dewaluacja z dnia nadzień o 60%, a tego właśnie
wolałabym uniknąć.
Zastanawiam się w co zainwestować te pieniądze, myślałam o złocie, ale ono i tak już jest w tym momencie bardzo drogie. Może jakaś ziemia? Ale jeśli zostanie wprowadzony podatek katastralny, to może być nieciekawie. Kupna
mieszkania wolałabym uniknąć, gdyż mam już dwa, które wynajmuję i mam z tym związane różne negatywne doświadczenia.Wolałabym
raczej jakoś zdywersyfikować swój portfel. Uprzedzam, że nie mam zamiaru inwestować tych pieniędzy na rynku kapitałowym,
chodzi mi bardziej o jakieś alternatywne formy inwestowania i raczej w coś, co ma wartość materialną :). Poza tym od wielu lat jestem związana z GPW i wiem jak pomnażać kapitał w ten sposób, także wszystkim naganiaczon na różnegorodzaju fundusze z góry dziękują;)) Proszę o jakieś rady, bo nigdy nie inwestowałam w tak długim horyzoncie czasowym.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »