Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

inwestowanie długofalowe

Autor  |  lucasso2007 [217.144.195.*]    2007-08-16 19:09
Witam!

Jestem po wrażeniem Pana oceny sytuacji. Obserwuję wypowiedzi wielu ekspertów, jednak niektóre z nich zawierają tak mało adnych i są tak nietrafne, że szkoda się nimi sugerować. Nigdy nie sugerowałem się niczyimi opiniami a starałem się polegać na własnej wiedzy, intuicji i skromnym doświadczeniu. Jednak w obecnej sytuacji jestem w kropce. Jakiś czas temu zainwestowałem niewielkie środki (10 tys.) w fundusz inwestycyjny PKO CS Stabilnego Wzrostu. Przyniósł on niewielki dochód, co zresztą było jasne dla mnie ale bałem się ryzyka i "pęknięcia", które moim zdaniem musiało w końcu nastąpić. Fundusze akcji przynosiły tak wielkie zyski, że ocena sytuacji wymknęła się spod kontroli. Ulegając jednak ogólnej euforii, dokonałem konwersji całości środków na fundusz w PKO, ale Akcji. Dzisiaj, w obliczu fatalnej sytuacji dokonałem zamknięcia konta na moim funduszu (poniesiona strata to około 15%) i zastanawiam się, w którym momencie ulokować swoje oszczędności i jaki rodzaj inwestowania wybrać. Ciekawą alternatywą wydają mi się fundusze z ochroną kapitału ale słyszałem też o produktach inwestujących w surowce... Możliwości jest coraz więcej, jednak dla mnie obecna sytuacja jest jeszcze niewyjaśniona. Po tym nieco przydługim wstępie chciałbym zapytać, czy przy okazji mocnych korekt nie należy szybko dokonywać zamrożenia zysków? Takie zachowanie wydaje mi się dość racjonalne, ale oczywiście ponoszę też straty z tytułu opłat manip. itd. Nie wiem, czy PKO BP i jego fundusze inwest. są dobrym wyborem. W obecnej sytuacji Fundusz Akcji trochę się broni przed spadkami ale też nie przyspieszył w Piątek. Widać chyba wyraźnie zachowawczą postawę zarządu. Proszę o odpowiedź: w jaki sposób najlepiej obecnie zainwestować środki (około 20-25 tys. zł) w perspektywie 2-, 3- letniej i na co zwrócić uwagę?

Dziękuję za odpowiedź

Łukasz

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »