Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

inwestor_7 podsumowanie sytuacji

Autor  |  ~i7 [159.205.107.*]    2012-02-08 21:13
Zobacz wątki dotyczące BOMI
Zobacz profil BOMI
Dobry wieczór
Jak widzicie co pisałem sprawdza się.
Spółka została ewidentnie zdołowana w celu objęcia nowej emisji za grosze.
Ale pamiętajcie że beneficjenci emisji brali akcje po.... 6-8-10-13 i drożej.
Tak więc małe "uśrednienie" im się należy.

Problemy spółki nadal są aktualne.
Jednak obecnie punkt widzenia - oceny diametralnie się zmienił.
Jak widać ktoś duzy jest gotowy zapłacić prawie 3 złote za jedną akcję.
To zmienia optykę... 1,50 już w grę nie wchodzi.

Oczywiscie Ci, co nie mają akcji nadal będą sugerować głębokie spadki, ale to na nic się nie zda. Dla tych, którzy kupili po 2,12 dobra rada: potraktować BOMI jako inwestycję co najmniej do tych wakacji.
Dla tych, którzy akcji nie mają: jutro kupić naprawdę to ostatni moment.
Jutro otwarcie będzie w okolicach dzisiejszego zamknięcia i skup dlaej będzie trwał.

Wiadomym było, że fundusze nie oddzadzą po 2 złote. Ale dziwię się, że oddają po 2,90.
Proszę o zwrócenie uwagi, że może to być następująca transakcja:

sprzedaż np. 70% posiadanych akcji po 2,90 i dokupienie po 2,30. Dzięki temu zyskujemy środki na nową emisję, uzyskujemy lekką nadwyżkę akcji i liczymy na dalsze wzrosty.
Pytanie tylko kto to skupuje w takich ilościach. I to skupuje od miesiaca.

Każdego interesuje kurs w ciągu najbliższych sesji. Ja obstawiam wzrosty, musi być komunikat. Tym razem będzie to komunikat o przekroczeniu progu.

Ja stawiam pytanie: czy będzie przejęcie ? Czy będzie wezwanie ?

Potencjalny inwestor przejmujący miał wystarczająco dużo czasu na skupienie akcji w cenie od 2,00 do 2,80. Oczywiście można to zrealizować przez osoby trzecie i transakcje pakietowe (oczekuję ich teraz gdyż ich kurs nie może znacząco odbiegać od bieżącego... jeśli skup był średnio po 2,55-2,60 to jest to ostatni moment).

Szacuję, że z GPW od drobnych spokojnie można było zgarnąć 5-6 mln akcji. Na dzisiejszej sesji 2 mln od drobnych plus 2 mln od któregoś z funduszy. Przy podniesieniu ceny do 3,50 kolejne fundusze mogą oddać część. Niedługo informacje kto dostał ile akcji serii R to też da do myślenia.
Nie wiem, czy można ogłosić wezwanie jeszcze przed emisją praw poboru... to by było dopiero.
W mojej ocenie przy dojściu do 4 złotych inwestor przejmujący będzie miał spokojnie 35-40% akcji spółki. Zwróccie uwagę, że za 4,50-5,00 fundusze chętnie oddadzą wszystko (wraz z emisją R).
Inwestor przejmujący może mieć średnia cenę zakupu na poziomie 3,20...tyle nawet Rabat nie jest warty.
Krótko mowiąc zamiast kupować Rabat za 300 mln złotych można sobie kupić całe BOMI za 150-200 mln.
Nie.. przesadziłem całego nie da się... potem trzeba coraz drożej płacić. W każdym razie wezwanie ze średnią ze 180 dni to będzie koło 4,00-4,30.
Tutaj wszystko wyjaśni się szybko albowiem walka toczy się teraz o 10,5 mln akcji serii P.

Inwestycja w BOMI bardzo dużo mnie nauczyła.

Wnioski:
trzeba mieć szczęście
podchodzić profesjonalnie
szukać informacji
zakładać jakąś formę SL
nigdy się nie poddawać.

Ja juz też kończę swoje wypowiedzi na Forum. Chciałem dodać wszystkim otuchy.
Teraz to już niepotrzebne.

Pamiętajcie jednak, że BOMI nadal jest w trudnej sytuacji, ale jak się uda to dojdzie do 6-8 złotych w tym roku. Myślę że po tyle może być przymusowy wykup.

Rankorze dziękuję i pozdrawiam.

250 Wizytówek Premium za jedyne 14zł
dodatkowo metalowy wizytownik ZA DARMO!
Ponad 4000 gotowych wzorów do wyboru
Zamów teraz!
« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »

Treści na Forum Bankier.pl publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją. Bankier.pl nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl art. 39 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi. Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.