Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku
nie kryzys jest przyczyną trudno dostępnych kredytów, tylko łatwo dostępne kredyty (które są w dużym stopniu generowane z niczego, bo banki mają obowiązek trzymania pokrycia tylko na część pożyczanych w postaci kredytów pieniędzy) jakiś czas temu stały się jedną z przyczyn kryzysu. teraz banki po prostu zaczęły funkcjonować racjonalniej.
Inna sprawa, że gdyby nie te łatwo dostępne kredyty, to ceny nieruchomości nie skoczyłyby tak gwałtownie do góry i nie trzeba by teraz wymyślać różnych sztuczek (takich jak między innymi ta opisana w artykule), żeby mieszkania się sprzedawały. ale skoro deweloperzy posuwają się już do takich trików (nigdy nie słyszałem, żeby to było praktyką na zachodzie, jak sugeruje się w artykule, a trochę krajów zwiedziłem), to znaczy, że chwytają się brzytwy i niedługo będą musieli zacząć obniżać ceny (a mają z czego schodzić - twierdzenia, że działają na granicy opłacalności są kłamstwem - wystarczy podpytać ludzi odpowiedzialnych za poszczególne budowy, żeby poznać prawdziwe koszty. deweloperzy przyzwyczaili się do potężnych marż i teraz robią co mogą, żeby nie trzeba było z nich rezygnować).
Inna sprawa, że gdyby nie te łatwo dostępne kredyty, to ceny nieruchomości nie skoczyłyby tak gwałtownie do góry i nie trzeba by teraz wymyślać różnych sztuczek (takich jak między innymi ta opisana w artykule), żeby mieszkania się sprzedawały. ale skoro deweloperzy posuwają się już do takich trików (nigdy nie słyszałem, żeby to było praktyką na zachodzie, jak sugeruje się w artykule, a trochę krajów zwiedziłem), to znaczy, że chwytają się brzytwy i niedługo będą musieli zacząć obniżać ceny (a mają z czego schodzić - twierdzenia, że działają na granicy opłacalności są kłamstwem - wystarczy podpytać ludzi odpowiedzialnych za poszczególne budowy, żeby poznać prawdziwe koszty. deweloperzy przyzwyczaili się do potężnych marż i teraz robią co mogą, żeby nie trzeba było z nich rezygnować).
« Poprzednia wiadomość
|
Następna wiadomość »
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-03 11:39
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~henieck, 2009-11-03 12:42
- marża dewelopera ~surprise, 2009-11-03 14:37
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-03 14:52
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~fdsdjfklkjh, 2009-11-03 13:52
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~k., 2009-11-03 16:32
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~.pl, 2009-11-03 23:56
- Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~bud fox, 2009-11-04 09:14
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-04 11:45
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku ~Adam, 2009-11-05 01:52
- Re: Grupowe kupowanie mieszkań – nowy trend na rynku -olo-, 2009-11-05 09:40
- To zadna nowina ~ed, 2009-11-04 22:55

|
|
|
|