Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi

Czym różni się wolność finansowa od bogactwa? Cz. 3

Autor  |  ~radi [109.243.89.*]    2010-03-07 14:33
+  Przeczytaj komentowany artykuł
Chciałem zwrócić uwagę na jedną podstawową rzecz - oni mówią o czasie przeszłym, a dokładnie o 1998r. Ten co w ciągu kilku lat od tamtego czasu kupił parę mieszkań pod wynajem np. w Wawie rzeczywiście może być ustawiony. Kupili jak mieszkania były po 1-2k z metra i teraz strugają idiotów, że inwestycja w mieszkania pod wynajem to cudowny interes i sposób na finansowe uniezależnienie się. Pomijają jednak jedną podstawową kwestię - teraz już nie ma mieszkań w takich cenach. Poza tym kiedyś, jak ktoś dobrze zarabiał, to mógł kupić takie mieszkanie za gotówkę, bez konieczności posiłkowania się kredytem. Teraz to jest prawie niemożliwe, nawet dla osób dobrze zarabiających. Gdyby kupili aktualnie jakieś 2 pokoje, 40m2, wielka płyta za jakieś powiedzmy 270k, to płaciliby ratę do banku większą niż dochód z tego mieszkania. Zjawisko to można było zaobserwować na różnych forach internetowych. Twierdzenia typu "ja wziąłem na kredyt i mi się opłaca to wynajmować, bo na tym zarabiam". Pomijaną kwestią jest zawsze data tego zakupu, a nawet jak jest podana to do takich debili nie dociera, że teraz sytuacja jest całkiem inna i zasad z przeszłości nie da się tak łatwo dopasować do dzisiejszych warunków. Myślałem, że bankier jest portalem, gdzie w miarę mądre osoby pracują i się wypowiadają ale mając powyższy przykład na względzie zaczynam w to wątpić.

Widać, że chłopcy nie zrobiliby sukcesów w handlu, bo kupować coś, co nie daje odpowiedniego zysku, po wyraźnej dla wszystkich zmianie tej opłacalności, jest tak debilne, że aż mi ich żal. Odpowiada temu taki przykład "Kali kupować i sprzedawać marchewka, bo to zawsze dobry biznes. To nic, że teraz Kali kupować marchewka po 1PLN, a sprzedawać po 0,60PLN, bo skoro wcześniej być dobry biznes, to nadal być".
Ot i całe podsumowanie wspaniałych, zaprezentowanych na stronie portalu wypocin.

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »