Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Chcem wpłacać regularnie po 200-500zl i zainwestowac rownolegle 10tys?

Autor  |  SiR2 [217.17.45.*]    2007-11-29 15:55
Witam,
właśnie załozyłem rodzinę i chciałbym zacząć oszczędzać dlatego chciałbym wpłacać regularnie daną kwote przez min 15-20 lat tak aby moje dzieci albo ja na starość :] mieć jakieś oszczednośći (oczywiście liczy sie jak największy wzrost z inwestycji po danym okresie czasu a prześciowe spadki nie załamią mnie w sumie lubię ryzyko)> Chciąłbym się więc zapytać jaką ofertę wybrać i czy taka forma oszczędności na taki czas to dobre rozwiązanie, a nie np. lokaty bankowe?

Pyt. 2

Co do ofert byłem na rozmowie w Expanderze i AxA gdzie otrzymałem dwie rózne oferty dotyczące planu AXA. Mianowicie w Expanderze zaproponowano mi prawie takie same warunki co w AxA tylko że w zamian za aktualna promocję plus 10% mam zminejszona oplata za zarządzanie, coś za coś. I tu mam problem bo czy lepiej na tak dlugi okres wziąść mniejszą opłate za zarządanie czy skorzystać z promocji ?? Różnica w procentach po coraz to większym okresię czasu sięga max. 2%, co robić, co się bardziej opłaca?

A i przy okazji chciałbym zainwestować gdzieś 10 tyś np na konto dodatkowe w fundusz. Ta inwestycja miała by być krótkoterminowa max. 3 lata. Myślę za jakiś agresywny portfel by się nadał tylko gdzie? Co pan proponuje ?? Zastanawiałem sie nad kupnem Investora FIZ tylko nie wiem czy teraz przed emisja po nowym roku czy po wycenie na koniec tego miesiąca?

Pozdrawiam :)

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »