Autor: ~Martin24 [87.205.254.*], 2008-07-05 12:41
To nie jest żaden paradoks. To jest normalna sytuacja, zawsze tani kredyt prowadzi do wzrostu cen aktywów (nieruchomości, akcji, obligacji długoterminowych o stałym oprocentowaniu), a drogi kredyt działa w drugą stronę.
Autor: ~z budowy [79.163.34.*], 2008-07-05 13:43
JAKIE STRATY???
na 50%-wej marży?
ludzie opanujcie się, 20% to żadna dla ich strata, rynek może znormalnieje i tyle.
Autor: ~sas [193.33.174.*], 2008-07-05 16:21
A kogo to obchodzi po ile kupowali. Ja tez prowadzę interes i nie zawsze mam zyski. trzeba sie tez liczyc ze stratą. Przeciez nikt ich nie zmuszał do tego. Po prostu chciwosc i pazernosc. Juz dość tego trąbienia ze będzie drozej-- pewnie będzie pomału w perspektywie lat Ale poki co to ceny w dol
Autor: ~mean-reverting [90.156.43.*], 2008-07-05 17:00
z tytułem magistra socjologii albo licencjatem z fizjoterapii. takie cepy teraz sie bawią w "doradzanie" finansowe. gdy prawdziwi specjaliści (nieliczni) pisali rok dwa temu że mieszkania będą tanieć to każdy mądry się śmiał. wiadomo, pieprznięty zawsze uśmiechnięty:) teraz nadchodzi czas zapłaty za głupote
Autor: ~elig [83.25.40.*], 2008-07-06 22:25
Nikt z największych światowych speców nie przewidział tak ogromnego załamania na rynku nieruchomości w USA i u nas też nie było mądrych. Prognozy okazały się wróżbą z fusów, astrologowie mieli lepsze przewidywania niż tzw. analitycy.
Autor: ~rrr [150.254.140.*], 2008-07-07 07:45
może bardzo nie chcieli przewidzieć!!!!!!
Autor: ~Ada [87.205.161.*], 2008-07-05 18:09
Ceny beda spadac o 20% w tym roku, o kolejne 20 w przyszlym, potem znowu o 15-20, az do stanu gdy ceny beda na poziomach dostepnych dla zwyklych ludzi - rodziny zarabiajacej np. dwie srednie krajowe i nie majacej ochoty zadluzac sie na mieszkanie na wiecej niz 15-20 lat.
Kto nie wierzy, ze ceny beda tak spadac niech sie wysili i poszuka danych (np. w Googlach) jak spadaly nieruchomosci w krajach gdzie zostala napompowana banka spekulacyjna taka, jak w Polsce w ciagu ostatnich 2-3 lat. Mozna sie spodziewac spadkow o 50% w ciagu paru lat !!! - poszukajcie np. w Googlach hasla " krach, nieruchomosci, Japonia" czy innnego podobnego i poczytajcie artykuly jak tam bylo. Takze w Szwajcarii, Szwecji, Finlandii i wielu innych krajach.
Tak bedzie i w Polsce - nie ma innej mozliwosci. Bo kto ma w Polsce kupowac zwykle mieszkania po obecnych cenach?
A przy okazji podobnie spadna ceny zwyklych dzialek - tez nie ma innej mozliwosci i tez tak bylo w innych krajach, nawet w Japonii, gdzie ziemi jest malo, a ludzi duzo.
Autor: ~leszcz [87.205.156.*], 2008-07-05 19:58
Ja wszystkim mówie od roku,że ceny mieszkań spadną a najbardziej zdenerwował mnie mój kolega,niby Dyrektor handlowy od spraw nieruchomości.Pół roku się nie odzywał aż w końcu przyznał mi racje.Ci co mieli kupić to już kupili.A najbardziej się denerwują ludzie ,którzy zakupili mieszkania twierdząc,że nie spadną no bo ja kto my kupiliśmy i co Ty teraz kupisz taniej.Taki jest rynek tak było w Japoni,tak było w Hiszpani tak jest w Ameryce.Może tak szybko nie spadną,bo teraz sprzedają się te mieszkania, których ziemie było nabywane w czasach największego boomu.Cena metra mieszkania powinna kosztować w granicach 2500 do 4000 w dużych miastach,to może wtedy bedzie ruch na rynku i tak bedzie za 5 lat.Wspomnicie moje słowa.
Autor: ~takiRynek:) [82.210.138.*], 2008-07-05 22:24
A ja uważam że "powinna" kosztować 20 zł, żeby stać było na nie każdą klozetową babcię (nie obrażając babć, które przecież też nie chcą mieszkać w klozecie, mają przecież prawo, chociaż nie zarabiają dwóch średnich krajowych!!!;-))
Autor: ~marek [217.99.88.*], 2008-07-05 23:19
bedzie taniej...juz budowlancy maja problemy aby sprzedawac mieszkania.jeszcze troche i sami beda walczyc o klienta .
Autor: ~Biszkopt25 [195.184.82.*], 2008-07-06 13:16
czekajcie zmoście tych cwaniakow do sporej obniżki. zagranica zmosi ich do ustępstw, a my potencjalni klijenci też. jeśli ja gram na giełdzie i sprzedaję ze stratą to nie chcę już dłużej czekać, a również zmuszają mnie do tego inni gracze poprzez obniżanie kursu.
Autor: ~Głupotki:) [82.210.138.*], 2008-07-06 22:01
Czekajcie i pod mostem mieszkajcie, alleluja!!. Byle udowodnić swoją rację!!!!
Autor: ~analityk J.P. Morgan [217.228.228.*], 2008-07-06 21:53
Jestesmy przed spadkiem cen metra kwadratowego mieszkania, ktory zostal wywindowany spekulacyjnie do dosc wysokich poziomow, znacznie wyzszych niż w duzo bogatszych spoleczenstwach sterej Europy i USA. Warszawa jest drozsza od Brelina, Wiednia, czy Chicago pomimo, ze sila nabywcza mieszkancow Warszawy jest czterokrotnie nizsza. Spadek cen to proces dosc rozciagniety w czasie a pierwszym symptomem przyszlych spadkow jest stabilizacja cen i zaostrzanie polityki kredytowej. Banki wiedzac o przyszlych klopotach dredytobiorcow ograniczaja w ten sposob swoje przyszle straty. Oficjalnie o takich scenariuszach się nie mowi, poniewaz bankom zalezy na ochronie swoich zyskow a deweloperom na sprzedazy mieszkan z jak najwieksza marza dochodzaca do 40 procent. Upublicznienie takich informacji wywołałoby panike na rynku nieruchomosci i doprowadzilo do drastycznych i niekontrolowanych spadkow. W Polsce wolnorynkowej bedzie to pierwszy spadek na rynku nieruchomosci i będzie prawdopodobnie gwaltowny. Ceny w niektorych lokalizacjach moga spasc nawet do 50 procent, a mieszkania w budownictwie z wielkiej plyty przestana sie wogole sprzedawac.
Powinnismy być już swiadkami tego w najblizszym roku do dwoch lat.
Autor: ~hehw [82.210.138.*], 2008-07-06 21:56
A ja jestem analem J.P.Mądrala;-)
Autor: ~abc [172.18.29.*], 2008-07-06 22:04
ceny kredytów w sposób pośredni nie maja bezpośrednio związku z cena mieszkań
To wynika z całkiem innych przyczyn - powrót do równowagi napompowanych do maksimum cen mieszkań
No i jeszcze parę innym przyczyn
Autor: ~Adam222 [77.88.184.*], 2008-07-07 18:13
To już drugi artykół, który pisze że ceny "muszą" spaść aby banki mogły łupić dwa razy tyle. Tylko deweloperzy to nie frajerzy. Nieruchomość nie jajko, nie zgnije. Można sprzedać, można wynająć.
Autor: ~Socki [77.114.195.*], 2008-07-09 15:11
Szkoda ze mieszkania dluzej nie drozaly. Dla przecietnego konsumenta byloby korzystne bo deweloperzy wybudowaliby wiecej mieszkan, przez co po peknieciu banki spekulacyjnej spowodowaloby duza podaz mieszkan tak ze bylyby tanie i starczyloby dla wszystkich:) Gorzej dla tych co zakupili/zakupuja/zakupia mieszkania na gorce, ale to dzieki nim ida inwestycje na kolejne mieszkania.