Autor: ~Fugi [82.41.234.*], 2008-07-05 11:02
Artykul bardzo jednostronny i propagandowy. Pensje porownuje sie do aktualnych danych, czyli slabego funta i wyzszych pensji w Polsce, natomiast koszty zycia za granica chyba do tych danych sprzed 4 lat. Na poczatku artykulu autor przytacza, ze koszty zycia sa 3-4 razy drozsze, natomiast na koncu autor pokazuje extremalny przyklad ceny chleba, a i w tym orzykladzie 5,70/2,39 to cena jest wyzsza tylko 2.38 raza. Przed chwila sprawdzilem ile kosztowal chleb ktory kupilem, bardzo podobny do baltonowskiego i cena na nim to 0.80 funta czyli ok. 3,36 pln. Wynajem 2-pokojowego mieszkania w Edynburgu,-stolicy Szkocji to ok. 500 funtow, czyli 2100 pln. Nie do konca znam ceny w Polsce wiec ocencie sami. Sam mysle o powrocie do kraju, ale niech nie mydli sie oczu tymi artykulami. Powrot do kraju to bedzie ciezkie zderzenie z rzeczywistoscia i decyzje ludziom powinno sie ulatwic podajac prawdziwe dane. Czemu autor nie porowna kosztu paliwa w Polsce i zagranica, ale to pewnie malo znaczace, bo z pewnoscia wiecej wydajemy na chleb niz na transport, poza tym w Polsce POLOWA ma srednia krajowa ha...ha
Autor: ~janek [83.28.231.*], 2008-07-05 14:09
Bzdury
Autor: ~@M1 [83.71.73.*], 2008-07-05 15:42
Totalny stek bzdur. Dziwie sie ze tak powazny portal jak bankier.pl publikuje takie teksty.
Autor: ~mac-73 [85.193.230.*], 2008-07-05 17:14
No jak dla kelnera płacą 7 tys. zł to ja juz nie wiem.....gdzie ja zyję , wydaje mi się że w Polsce ale o czymś takim nie słyszałem...........Skąd takie dane !!!!!!!
Autor: ~zawodowiec [77.254.159.*], 2008-07-05 17:58
"* architekt
za granicą: 8-10 tys. zł"
O mało z krzesła nie spadłem...
Pytam się gdzie za granicą ? Białoruś ? Ukraina ? Mołdawia ?
Autor: ~imigrantka [83.243.166.*], 2008-07-07 14:11
Jestem calkowicie zgodna z toba 50 tysiecy to by lepiej pasowalo +++ gdyby tu napisano, w tym artykule bo to pewnie zarobki z chin albo wietnamu.Napewno nie z zachodu.
Autor: ~Jonasz [90.196.20.*], 2008-07-23 22:17
Architekt bez uprawnien, pracuje za granica w zawodzie jak zona, zarabiamy po 8 tys.. z tym ze to Szkocja, w angli pewnie >10 by bylo
Autor: ~kk [83.16.108.*], 2008-07-06 00:59
Stek bzdur.
Inzynier -proj- zatrudnienie stocznia w Polsce -ok 3 tyszl netto
to samo ale w mniejszej firmie z kap. obcym-5 do 6tys. netto
inzynier/rys/proj.- w UK- ok.16 tys. netto PLN w przeliczeniu.
Oczywiscie ze koszty utrzymania sa wieksze niz w rodzinnym miescie z wlasnym mieszkaniem. Ceny zywnosci w supermarketach UK nieco wyzsze niz w Polsce, ale zdarzaja sie artykuly zywnosciowe tansze niz w rodzimych supermarketach.
Nie oplaca sie praca w UK za najnizsze stawki. W obszarach, gdzie trzeba wiekszych kwalifikacji stawki pracy czasowej kontraktowej sa wyzsze niz dla Anglikow zatrudnionych na etacie. Europa zachodnia ma niedobor ludzi z technicznym wyksztalceniem i placi coraz wiecej w tych zawodach.
Autor: ~nobody [83.9.39.*], 2008-07-06 15:01
3tyś średnia krajowa, poza Warszawą, Wrocławiem i miastami tego pokroju to ludzie widzą taką średnią tylko w medialnych statystykach.
Ludzie z innych miast którzy wyjechali siedzą już kilka lat w UK wcale nie wracają a poprzez słabnący kurs złotego, ich oszczędności topnieją i raczej zastanawiają się nad pozostaniem w UK. Mam wielu znajomych którzy tam wyjechali mieszkam w średniej wielkości mieście i znajomi wyjeżdżają masowo, Ci co siedzą w UK już kilka lat nie myślą o żadnym powrocie, powoli starają się ułożyć życie tam, coraz lepsze miejsce do zamieszkania, samochód itd.
Zapewne te 3tyś. średniej krajowej to brutto, więc wpisując to w kalkulator płacowy wychodzi mi że faktycznie netto na rękę pracownik dostaje 2134zł. a pracodawcę kosztuje taki pracownik z ZUS'ami podatkami i innymi haraczami 3558zł.
Dla przykładu aby pracownik dostał na rękę 1300zł (czyli 1800zł brutto zarabia) to faktycznie ze wszelkimi haraczami wychodzi 2134zł.
Polacy wcale nie zarabiają źle, nie zarabiają 1300zł zarabiają ponad 2tyś lecz poprzez wysokie podatki i ukrywanie ich poprzez to że pracodawca je odprowadza a nie pracownik uważają że po prostu mało zarabiają a prawda jest taka że zarabiają dużo. Bo jakby obowiązek opłacania wszelkich podatków (ZUS to też podatek na emerytury dla mundurowych itp.) przeszedł na pracownika i dostawałby On zamiast swoich 1300zł, ogólną kwotę 2100zł a później kazano dla niego teraz 800zł z tego oddać i się rozliczyć z tego to ludzie by zrozumieli że wcale tak mało nie zarabiają a politycy po jakimś czasie zawiśliby na latarniach (gdzie zresztą ich miejsce).
Wina za niskie zarobki jest zwalana na niby tych wyzyskujących pracodawców, pracodawca by z chęcią zapłacił na rękę dla pracownika i 1800zł ale wtedy sam musi za niego odprowadzić 3000zł !! Czyli pracownik zarabia 1800zł a musi wykonać pracę jak za 3000zł aby firma nie zbankrutowała i miała pieniądze na taką wypłatę.
Tutaj jest dostępny kalkulator http://www.bankier.pl/narzedzia/kalkulatory/placowy/ przedsiębiorcy, drukujcie takie tabelki i rozdawajcie dla swoich pracowników razem z wypłatą/podpisaniem umowy, niech ludzie wiedzą kto tak naprawdę ich okrada i za jaką kwotę wykonują swoją pracę !
Pamiętajmy też że jak pójdziemy do sklepu to tam też płącimy podatki VAT lub nawet jak jedzenie ma 0% VAT to i tak na nas przerzucony jest podatek dochodowy w sklepie.
Jesteśmy niewolnikami którzy z pieniędzy które zarobili dostają marne kieszonkowe.
Autor: ~nobody [83.9.39.*], 2008-07-06 15:02
Korekta do powyższego żeby nikt się nie czepiał:
Ludzie z innych miast którzy wyjechali siedzą już kilka lat w UK wcale nie wracają a poprzez rosnący kurs złotego wobec funta.
Autor: ~imigrantka [83.243.166.*], 2008-07-07 14:01
Gdzie i kto ma ta srednia krajowa????? Przeciez to z palca wyssane bzdury.Mieszkam na zachodzie od wielu lat i czegos podobnego nie widzialam co tutaj jest napisane o cena ch na zachodzie i zarobkach.Gdyby wszyscy tak zle zarabiali i tak duzo placili i nic im nie zostawalo na zycie to dawno Polska byla by przeludniony krajem bo wszyscy polacy i obcokrajowcy jechali by do Polski.Niestety tak nie jest ,ale jest odwrotnie wszyscy polacy na sile chca zostac na stale ,bo jedzenie wcale tak duzo nie kosztuje zaledwie 10% pensji ,prad ksztaltuje sie podobnie mieszkania podobnie jak w Polsce.Ubrania duzo tansze ,sprzet tv,komputery itd domowy sprzet.Chleb kosztuje tylko 4,50 kr noreskiej to jest ponizej 2zl polskich.Ci co zostali tutaj na stale sa szczesliwi ludzie, ze wreszcie moga normalnie zyc i nawet nie sni im sie wracac i miec polowe tego co maja tutaj .Stac ich na porzadne wakacje dla siebie swoich dzieci bo korona w rozrachunku miedzynarodowym jest bardzo mocna walut az 100% pokryciem jest to bogaty kraj w naturalne produkty jak ropa,gaz,prad ,ryby alumienium itd.Istandart zycia jest bardzo wysoki. Pozdrowienia z zyczeniami zdrowego rozsadku w pisaniu podobnych artykulow.
Autor: ~ss [85.219.168.*], 2008-07-11 12:11
>>2-pokojowego mieszkania w Edynburgu,-stolicy Szkocji to ok. 500 funtow, czyli 2100
pln
w Gdańsku podobnie, średnia krajowa w Gda starcza na wynajem mieszkania i opłaty to wszystko. Ten artykuł pisał jakiś pajac nie znający rzeczywistości. To totalny stek bzur! do 10 potęgi Jak można drukować takie bzdury?/????
Autor: ~Krzysiek [83.14.144.*], 2008-07-11 14:32
skąd oni wzięli te dane pracownik biurowy do 4.500 żebym połowę z tego dostał to by było dobrze - pracowałem w banku miałem 1300 netto, ludzie w bankach tak zarabiają a w Lukasie czy PKo jeszcze mniej
dane wyssane z palca
Autor: ~emigrant [64.236.128.*], 2008-07-15 12:22
Pierwsza sprawa to porownywanie sredniej krajowej w Polsce ze srednimi zarobkami za granica. 3 tys. zl to srednia krajowa ale wiadomo ze srednie zarobki czyli np mediana to juz duzo mniejsza kwota. Wiekszosc ludzi w Polsce zarabia mniej niz 3 tys brutto.
Druga rzecz to podana wysokosc zarobkow w Wielkiej Brytanii jest prawdopodobnie netto i jest porownywana do kwoty brutto zarobkow w Polsce. To czyni wielka roznice.
Nawet porownujac kwoty brutto polskie i wyspiarskie trzeba wziac pod uwage to, ze brutto w polsce obejmuje skladke ZUS, ubezpieczenie zdrowotne i podatek, natomiast w W.Brytanii czy Irlandii kwota brutto zawiera podatek i czesc skladki zdrowotnej placonej przez pracownika. Druga czesc skladki zdrowotnej, ubezpieczenie i skladke emerytalna placi pracodawca. I ta kwota nie jest uwzgledniana w podawanych zarobkach brutto.
Trzecia rzecz to podane zarobki na wyspach sa prawdopodobnie pensjami minimalnymi bo bardzo czesto Polacy podejmuje najgorsze prace, ktore nie wymagaja zadnego lub niskiego wyksztalcenia i sa z reguly nisko oplcacane.
Warto jeszcze wspomniec ze podatek dochodowy w Irlandii, i zapewne w W.Brytanii, jest pomniejszany o tzw Tax Credit, czyli o ok 360 euro. To jest kwota o ktora podatnik zaplaci mniej podatku, nie tak jak w Polsce kwota wolna od podatku (ok 2800zl rocznie) ktora mozna odpisac od podstawy opodatkowania. Czyli pracownik za granica placi o 360 euro mniej podatku. Jest to swojego rodzaju ochrona najmniej zarabiajacych ale korzystaja na tym wszyscy.
Ten artykul jest bardzo jednostronny i pisany przez kogos kto nie ma do konca pojecia o realiach zycia za granica. Zwykla propaganda jak za czasow komunistycznych. Zachod jest BE, a w kraju jest przepych i dobrobyt.
Pracuje jako programista w jednej z najlepszych firm programistycznych na swiecie i nie sadze ze polski rynek pracy moglby mi zaproponowac cos lepszego nawet biorac pod uwage wysokie koszty utrzymania za granica.
Autor: ~Warszawiak [77.114.246.*], 2008-08-09 21:06
Co za kłamliwe statystyki...podam fakty ile zarabia się na przyklad w Warszawie...recepcjoniście chćą dać na początku uwaga 2000PLN brutto, kiepsko tez z zarobkami w administracji panstowej dla referenta proponują podobnie 2 tyś brutto.. ja mam to "szczeście" że jako pracownik administracji i jako mundurowy zarabiam 2700 brutto...sam się dziwie skąd te statystyki. Pracując w UK miesięcznie mogłem odłozyć 2000tys. PLN a z tego portalu dowiaduje sie że Polak może odłozyc co najwyżej 300PLN śmieszne. Proponuje zwolnic tego pseudo redaktora, ciekawe ile ma lat 20 cie i jakiś ziom któregoś z pracowników portalu Bankier.pl
ŻENADA!!!
Autor: ~ann [83.8.68.*], 2008-09-11 09:38
W biurze 4,5 ts??? Co za bajki??? Ciekawe w jakim? Księgowa w szkole podstawowej brutto nawet nie 2 tys, netto 1,3 tys, pracownik urzędu skarbowego netto 1,6 tys, sprzątaczka w państwowym zakładzie mniej niż 1 tys, zł? Mnóstwo ludzi na stażach i przygotowaniach zawodowych przedtem za 460 zł, teraz 650zł! Mieszkam w małym mieście i u nas są takie zarobki, co do cen to się zgodzę mamy na poziomie UK !
Autor: ~Dawid [93.96.218.*], 2008-10-07 21:11
w U.K przy zarobkach 5.75f na godz czyli min. kupie 5L paliwa a w polsce ??? ta strona to jakies jaja
Autor: ~gin [89.101.106.*], 2008-12-13 00:00
bbbbbbbbbbuuuuuuuuuuaaaaaaaaaa!!!!!!!!Kto to pisał?Co za bzdury!!!!!!!!
Autor: ~kaśka [89.74.88.*], 2009-05-13 12:23
Skąd żeście wytrzasneli te zarobki , jakby tak faktycznie było to ludzie by wyje zdżali za granicę ale tylko wyłącznie w celach turystycznych , a nie w celach zarobkowych
Wejdźcie sibiw na stronę Pup w wWałbrzychu .