Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs


Księgarnia





Słownik

Wpisz szukane słowo

Koszty uzyskania przychodu:


Dpuszczalne przez fiskusa odliczenia od przyc...

zobacz pozostałe hasła...

Akty prawne: Dziennik Ustaw, Monitor Polski

Znajdź akty prawne potrzebne i niezbędne w prowadzeniu biznesu lub w codziennej pracy. Dziennik Ustaw oraz Monitor Polski prezentowany jest bez nanoszenia zmian wprowadzanych po ich publikacji.

Zobacz także:
Oblicz rzeczywiste oprocentowanie kredytu, Wzory dokumentów i formularzy, Fundusze UE dla Twojej firmy, Kalkulator płacowy


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 22 kwietnia 2004 r.

w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

(Dz. U. z dnia 28 kwietnia 2004 r.)


Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:


§ 1. Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.

§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.

________
1)   Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %
 
PozycjaKod CNWyszczególnienie
1 0101Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2 0102Bydło żywe
3 0103Trzoda chlewna żywa
4 0104Owce i kozy, żywe
5 0105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6*0106Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7 0201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8 0202Mięso z bydła, zamrożone
9 0203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10 0204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11 0205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12 0206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13 0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
14 0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
15*0209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
16 0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
17 0301Ryby żywe
18 0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19 0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20 0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21 0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22 0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23 0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24 0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
25 0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
27 0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru, lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
28 0405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
29 0406Sery i twarogi
30 0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
31 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
32 0409 00 00Miód naturalny
33 0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
34 0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
35 0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
36 0601Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212
37 0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
38 0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39 0701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
40 0702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
41 0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
42 0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone
43 0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
44 0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45 0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46 0708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone
47 0709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
49ex *0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 3)- z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90
50 0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
51 0713Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
52 0714Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca
   Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
   - Orzechy laskowe (Cyrylus spp.):
53 0802 21 00- - W łupinie
54 0802 22 00- - Bez łupiny
   - Orzechy włoskie:
55 0802 31 00- - W łupinie
56 0802 32 00- - Bez łupiny
57 0806 10
Winogrona:
- Świeże
58ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
59 0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
60 0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
61ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90
62 0813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
63*0814 00 00Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 3)
64*0904Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 4)
65*0908Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 4)
66*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
67*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 4)
68 1001Pszenica i meslin
69 1002 00 00Żyto
70 1003 00Jęczmień
71 1004 00 00Owies
72 1005Kukurydza
73ex1006Ryż - z wyłączeniem CN 1006 30 i 1006 40 00
74 1007 00Ziarno sorgo
75 1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
76 1101 00Mąka pszenna lub z meslin
77 1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin
78 1103Kasze, mączki i granulki, zbożowe
79 1104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
80 1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane
81 1106Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
82 1108Skrobie; inulina
83 1109 00 00Gluten pszenny, nawet suszony
84 1201 00Nasiona soi, nawet łamane
85 1203 00 00Kopra
86 1204 00Nasiona lnu, nawet łamane
87 1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
88 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
89 1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
90 1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
91 1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
   Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
92 1212 30 00
- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń
 (włącznie z nektarynkami) i
93 1212 91śliwek
   - - Burak cukrowy
94 1212 99- - Pozostałe
95 1213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
96ex1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
97ex1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19
98ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90
   Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:
   - Pozostałe
99 1502 00 90 
100*1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane lub nieprzygotowane inaczej 5)
101*1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
102*1506 00 00Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
103*1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
 
 
104
 
 
*
 
 
1508 90 90
Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- - Pozostałe 5)
   Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
105*1509 90 00- Pozostałe 5)
106*1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095)
107*1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 5)
108*1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
109*1513Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
110ex*1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5) - z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10
111*1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
   - Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje 5)
112
113
*
*
1516 10
1517
 
Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne
   tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 5)
114 1601 00Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
115 1602Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane
116 1604Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
117 1605Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
118ex1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00
119 1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
120 1703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
121 1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
122 1902Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
123 1903 00 00Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
124 1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
   Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:
125 1905 90 30- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
126 1905 90 60- - - - Z dodatkiem środka słodzącego
127*2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 3)
128*2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
129*2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
130*2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
131*2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
132*2006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 3)
133 2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
134*2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 3)
135 2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
136 2101 30- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
137ex2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
138 2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
139 2105 00Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
140 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
   Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
   - Pozostałe
141 2202 90 
142 2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
143 2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
144ex2303Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek - z wyłączeniem CN 2303 20
145 2308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
146 2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
147ex2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
148*2509 00 00Kreda 6)
149*2518 10 00Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 7)
150 2522Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
 
 
151
 
 
*
 
 
2530 90 98
Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- - Pozostałe 8)
152 2703 00 00Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany
153*2802 00 00Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 9)
154 2814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym
   Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
155 2903 51 00- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan
156 2903 59- - Pozostałe
157 2903 62 00
Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:
- - Heksachlorobenzen i DDT(1,1,1-trichloro-2,2-bis (p-chlorofenylo)etan)
158*2918Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne 10)
159*2922Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną 10)
160*2923Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 10)
161*2924Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 10)
   Organiczne związki siarki:
162 2930 90 13- - Cysteina i cystyna
163 2930 90 16- - Pochodne cysteiny lub cystyny
164*2932Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu 10)
165*2933Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu 10)
166*2934Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne 10)
167*2935 00Sulfonamidy 10)
168*2936Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 10)
169*2937Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 10)
170*2938Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 10)
171*2940 00 00Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 10)
172*2941Antybiotyki 10)
173*3001Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 10)
174*3002Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 10)
175*3003Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano dla celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
176*3004Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
177*3005Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, przylepne plastry, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 10)
178*3006Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu 10)
179 3101 00 00Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
180ex *3102Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe 11) - z wyłączeniem CN 3102 50 10
181 3103Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
182*3104Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
183*3105Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
184*3407 00 00Pasty modelarskie, nawet do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 14)
185
 
ex
 
3502
 
Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
   - Żelatyna i jej pochodne 15)
186*3503 00 10 
187 3505 10- Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
188 3507Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
   
Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, wykonane z innych materiałów niż papier, tektura lub tkanina:
- Do promieni rentgenowskich
189 3701 10 10
- - Do stosowania w medycynie, dentystyce i
   weterynarii
   Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tkanina:
190*3702 10 00- Do promieni rentgenowskich 16)
191*3808Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy) 17)
192*3821 00 00Gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów 18)
193 3822 00 00Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach oraz dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe
   Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
194*3824 90 61
- - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do zastosowania w produkcji leków dla ludzi, objętych
pozycją 3004 19)
195*3824 90 62- - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 10)
196*3824 90 64- - - - Pozostałe 10)
197*4009Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 20)
198 4014Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włączając odciągacze do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu
199 4015 11 00
Rękawiczki:
- - Chirurgiczne
200*4115 20 00
- Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej
 lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji
 artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze
 skóry wyprawionej 21)
201 4401 10 00
- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi,
 wiązek lub w podobnych postaciach
 
202
 
*
 
4421 90 98
Pozostałe artykuły z drewna:
- - Pozostałe 22)
203 4818 40- Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne
204*4901Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 23)
205*4902Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 24)
206 4903 00 00Książki obrazkowe dla dzieci, do rysowania lub kolorowania
207 4904 00 00Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione
208 4905Mapy i mapy hydrograficzne, lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane
209 5001 00 00Kokony jedwabników nadające się do motania
 
210
 
 
5101 19 00
Wełna:
- - Pozostała
211 5301 10 00- Len surowy lub roszony
212 5302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone
213ex5305
Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale
nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 19 00 i 5305 29 00
214ex5601Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00
 
 
215
 
 
 
 
 
6111
Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt, z dzianin
 
216
 
*
 
7318 23 00
- - Nity25)
   Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich
   - Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie
217 8442 30 00 
218*8469Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8471; maszyny do redagowania tekstów 26)
219*8471Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do tych maszyn; czytniki magnetyczne lub optyczne; maszyny do zapisywania zakodowanych danych na nośnikach danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 27)
220 8713Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
221 9001 30 00- Soczewki kontaktowe
222 9001 40- Soczewki okularowe szklane
223 9001 50- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów
   Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
224*9018 31- - Strzykawki, z igłami lub bez 28)
225*9018 32 10- - - Metalowe igły do zastrzyków 28)
226*9018 32 90- - - Igły chirurgiczne 28)
227*9018 39 00- - Pozostałe 28)
228 9018 90 10
- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia
   krwi
229 9018 90 50- - Aparatura do transfuzji
230 9021Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny (łubki) i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa
231*9602 00 00Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 29)
bez względu na Kod CN
1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach
2. Sznurek do maszyn rolniczych
3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) -
  wyłącznie:
  1) środki do kąpieli leczniczych: sól
     jodobromowa, szlam i ług,
  2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki
     borowinowe,
  3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w
     tym tabletki "ZUBER"
4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o
  wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na
  terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż
  wymienione w pozostałych pozycjach załącznika
5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z
  uwagi na formę w całości przeznaczone są dla
  użytku osób niewidomych i słabowidzących, uraz
  urządzenia do zapisywania i odczytywania
  tekstów w alfabecie Braille'a
6. Obuwie dziecięce
 
1)   ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
2)   Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%
3)   Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1)   wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2)   z wyłączeniem tłuszczów technicznych
3)   z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
4)   wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
5)   wyłącznie jadalne
6)   wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa
7)   wyłącznie mączka dolomitowa
8)   wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
9)   wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
10)  wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym
11)  z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
12)  z wyłączeniem chlorku potasu
13)  z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych
14)  wyłącznie do stosowania w dentystyce
15)  z wyłączeniem klejów kazeinowych
16)  z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1m
17)  z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
18)  wyłącznie dla farmacji
19)  wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej
20)  wyłącznie węże medyczne
21)  z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
22)  wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
23)  z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów
24)  z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
25)  wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
26)  wyłącznie maszyny dla niewidomych
27)  wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
28)  z wyłączeniem weterynaryjnych
29)  wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %
 
PozycjaKod CNWyszczególnienie
1 0101Konie, osły , muły i osłomuły, żywe
2 0102Bydło żywe
3 0103Trzoda chlewna żywa
4 0104Owce i kozy, żywe
5 0105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6*0106Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7 0201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8 0202Mięso z bydła, zamrożone
9 0203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10 0204Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11 0205 00Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12 0206Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13 0207Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
   Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
14 0208 10- Z królików lub zajęcy
15 0208 90- Pozostałe
16 0209 00Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
17 0301Ryby żywe
18 0302Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19 0303Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20 0304Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21 0305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22 0306Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23 0307Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24ex0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
25 0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
26 0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego
27 0409 00 00Miód naturalny
28 0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29*0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)
30*0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
31*0506Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów 2)
32*0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)
33*0510 00 00Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i pozostałe wyroby zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone, lub inaczej tymczasowo zakonserwowane 2)
34*0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 2)
35 0601Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212
36 0602Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
37 0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
38 0604Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39 0701Ziemniaki, świeże lub schłodzone
40 0702 00 00Pomidory, świeże lub schłodzone
41 0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
42 0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone
43 0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
44 0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45 0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46 0708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone
47 0709Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48 0713Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
49 0714Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca
   Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
   - Orzechy laskowe:
 
50
 
 
0802 21 00
- - W łupinie
51 0802 22 00- - Bez łupiny
   - Orzechy włoskie:
52 0802 31 00- - W łupinie
53 0802 32 00- - Bez łupiny
   Winogrona:
54 0806 10- Świeże
55ex0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
56 0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
57 0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
58ex0810Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90
59*0904Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 3)
60*0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)
61*0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)
62*0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)
63 1001Pszenica i meslin
64 1002 00 00Żyto
65 1003 00Jęczmień
66 1004 00 00Owies
67 1005Kukurydza
68 1006 10- Ryż niełuskany
69 1007 00Ziarno sorgo
70 1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
   Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
   - Ziarna miażdżone i płatkowane:
71 1104 19 50- - - Z kukurydzy
   
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład
 łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):
   - - Z owsa:
72 1104 22 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - Z kukurydzy:
73 1104 23 90- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - - Z jęczmienia:
74 1104 29 07- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
   - - - Pozostałe:
   
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet
       krojone lub śrutowane:
75 1104 29 11- - - - - Z pszenicy
76 1104 29 15- - - - - Z żyta
   - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
77 1104 29 51- - - - - Z pszenicy
78 1104 29 55- - - - - Z żyta
79 1104 29 59- - - - - Pozostałe
80 1201 00Nasiona soi, nawet łamane
81 1203 00 00Kopra
82 1204 00Nasiona lnu, nawet łamane
83 1205Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
84 1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane
85 1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
86 1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
87 1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
88 1211Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane
   Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
   - Pozostałe:
89 1212 91- - Burak cukrowy
90 1212 99- - Pozostałe
91 1213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
92ex1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
93 1301Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy )
94 1401 20 00- Trzcinopalmy
95 1402 00 00Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyściełania lub wypychania (na przykład kapok, włosie roślinne, trawa morska), nawet pakowane w warstwy, na nośniku lub bez nośnika
96ex1404Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1404 20 00
97ex1501 00Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
98ex1502 00Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
99 1504Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
100 1516 10- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje
101*2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki 4)
102*2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu , przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane 5)
103*2308 00Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 6)
104*2309Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 7)
105 2401 10- Tytoń nieodżyłowany
106 2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
107*2509 00 00Kreda 8)
   Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
108*2530 90 98- - Pozostałe 9)
109*2814Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 10)
110 3101 00 00Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
111ex *3102Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem CN 3102 50 10 11)
112 3103Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
113*3104Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
114*3105Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
115ex3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające , w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
116 3503 00 10- Żelatyna i jej pochodne
117 3507 10 00- Podpuszczka i jej koncentraty
118*3808Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy) 14)
119 4001 30 00- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne
120 4501 10 00- Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony
121 5001 00 00Kokony jedwabników nadające się do motania
 
122
 
*
 
5101 19 00
Wełna, niezgrzebna ani nieczesana
- - Pozostała 15)
123 5301 10 00- Len surowy lub roszony
124 5302 10 00- Konopie siewne, surowe lub roszone
125ex5305Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 19 00 i 5305 29 00
bez względu na kod CNSznurek do maszyn rolniczych
 
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem* umieszczonym w kolumnie Kod CN

1)   wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki
2)   z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3)   wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
4)   wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne
5)   wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
6)   wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
7)   z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
8)   wyłącznie kreda mielona, nawozowa
9)   wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
10)  wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
11)  z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
12)  z wyłączeniem chlorku potasu
13)  z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych
14)  z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
15)  wyłącznie wełna szarpana
Vademecum Głównego Księgowego – dostęp ON–LINE + CD
VGK to informacje z zakresu: prawa podatkowego, rachunkowości, ubezpieczeń społecznych, prawa pracy, prawa Unii Europejskiej.