Zarabiaj z nami | Logowanie | Newsletter | Forum | Blogi | Konkurs

Likwidacja szkody z OC - brak kalkulacji kosztów

Autor  |  br0w4r [80.55.150.*]    2008-10-02 09:42
Witam...
Nie wiem czy jeszcze to forum jest aktualne, pomimo to spróbuje czegoś się dowiedzieć.
Otóż ponad miesiąc temu miałem wypadek z winy kierującego innym pojazdem. Likwidacja szkody następuje z OC sprawy kolizji. Zgłoszenie szkody do likwidacji nastąpiło telefonicznie oraz listowie w odstępie ok 10 dni. Od którego momentu biegnie ustawowy termin 30 dniowy do wypłaty odszkodowania, od momentu zgłoszenia szkody telefonicznie czy pisemnie ? Po upływie ok 3 tygodni od zgłoszenia likwidacji szkody otrzymałem decyzję o przyznaniu odszkodowania jednak pieniążków do tej pory brak. Drugą sprawą jest kwestia wyceny szkody. Po zgłoszeniu szkody do likwidacji przyjechał rzeczoznawca majątkowy, dokonał oględzin pojazdu spisał protokół szkody. Protokół zawierał listę uszkodzonych części pojazdu (które do naprawy, które do wymiany) oraz informację iż naprawa jest ekonomicznie nie uzasadniona. W protokole nie wymieniono cen części, wartości robocizny jak i ogólnie nie wyceniono konkretnej sumy pieniędzy jaką miałaby kosztować naprawa. Nie wyceniono także w pieniądzu wartości pojazdu przed szkodą jak i wartości wraku pojazdu. Kwotę odszkodowania przyznano decyzją w której uzasadniano że naprawa jest ekonom inie nie uzasadniona – szkoda całkowita. Co mogę zrobić w tej sytuacji, skąd mogę wiedzieć że ubezpieczyciel nie zaniżył wartości odszkodowania skoro nie przedstawił żadnych kalkulacji ?

Z góry dziękuje za wszelkie informację.

Auta dla Firm w Super Ofercie!

Fiat Professional : Ducato, Doblo, Scudo, Fiorino
Sprawdź rabaty w Viamot – Dealer w Krakowie!

« Poprzednia wiadomość   |   Następna wiadomość »
Sortowanie:     Pokaż treść wszystkich   « Najstarsza   Najnowsza »